Svédország - Időjárás és a legjobb utazási idő

Svédország

Északi fekvése ellenére Svédországban túlnyomórészt mérsékelt éghajlat uralkodik, de a hőmérséklet érezhetően alacsonyabb, mint a délebbi mérsékelt égövi országokban, például Közép-Európában vagy az USA és Kanada határvidékén.

A skandináv hegyvonulat egy határozott éghajlati határt képez, amely elválasztja Svédországot Norvégia tipikus óceáni éghajlatától.

A jelentős szélességi kör (55-69° ÉN) és a magassági különbségek miatt Svédországon belül az éghajlat nagyon változatos. Svédország területének mintegy 15%-a az Északi-sarkkör felett fekszik. Észak-Svédország hegyvidékein szubarktikus éghajlat uralkodik.

Az északi sarkkörtől északra a nap bizonyos nyári napokon egyáltalán nem megy le, télen pedig egyáltalán nem kel fel.

Még nincs szállodája? Foglaljon a booking.com oldalon

Mikor a leghidegebb Svédországban?

A telek hosszúak és nagyon hidegek lehetnek. Általában november végén és decemberben jön a fagyos és havas téli időjárás, és csak március végén hagyja el Svédországot. Észak-Svédországban vagy a hegyekben azonban akár májusig is maradhat hó.

A fagy és a hó egész Svédországban gyakori, de délen, Malmö, Göteborg és Kalmar környékén az óceáni éghajlat hatása jelentősebb, és a telek enyhébbek, mint északabbra.

A leghidegebbhónapok január és február. Az átlaghőmérséklet ezekben a hónapokban a következő:

 • Stockholm (Közép-Svédország) - -10 °C és +3 °C közötti hőmérséklet.
 • Malmö (Dél-Svédország) - a hőmérséklet -8 °C és +5 °C között van.
 • Abisko (Észak-Svédország) - a hőmérséklet -16 °C és -5 °C között van.

Különösen a skandináv hegyvidéken és minden északi régióban előfordulhatnak kemény fagyok -25 °C alatti hőmérsékletekkel.

Melyek a legmelegebb hónapok Svédországban?

A svéd nyár rövid, és június és augusztus között van. Május és szeptember szintén jó időjárású hónapok, de csak tavaszi, illetve őszi hőmérsékletekre kell számítani.

Nyáron Svédország vonzza azokat az utazókat, akik szeretik a meleg időjárást, de nem szeretik az extrém hőséget, a 30 °C feletti hőmérsékletet, ami Svédországban nagyon ritka.

 • Stockholm (Közép-Svédország) - 18 °C és 25 °C közötti hőmérséklet.
 • Malmö (Dél-Svédország) - 18 °C és 25 °C közötti hőmérséklet.
 • Abisko (Észak-Svédország) - 12 °C és 19 °C közötti hőmérséklet.

Mikor esik a legtöbb hó és eső?

Svédország szinte teljes területe a skandináv hegyek árnyékában fekszik, így Észak-Európa egyik legkevésbé csapadékos úti célja.

A csapadék egyenletesen oszlik el körülbelül júniustól decemberig. Januártól májusig a csapadékmennyiség nagyjából feleannyi.

Svédországban november végétől március végéig rendszeresen havazik, az egész országban. Dél- és Közép-Svédországban azonban télen is előfordulhatnak záporok, és lényegesen kevesebb hó esik, mint Észak-Svédországban és a norvég határ menti hegyekben.

Az esőzések nem intenzívek és nem is hosszúak. Nem túl gyakoriak azok az időszakok, amikor több napon keresztül esik az eső. Késő télen/kora tavasszal vagy ősszel előfordulhat több egymást követő száraz nap, de a záporok között általában hosszú idő telik el.

Mikor vannak a legsötétebb napok Svédországban?

Az északi fekvés miatt télen nagyon hosszú éjszakákra, nyáron pedig nagyon hosszú nappalokra lehet számítani.

A hónap közepére vonatkozó átlagos napfelkelte- és napnyugtaidőt az alábbiakban az év során az időjárás részletes bontásában találja.

Hőmérsékleti táblázat az év folyamán

Dél-Svédország - Stockholmból Malmőbe

Hónap
Időjárás
Air
Víz
Január
-3 °C
2 °C
Február
-3 °C
1 °C
március
szeles
2 °C
2 °C
Április
eső
8 °C
4 °C
talán
napos
15 °C
10 °C
Június
napos
18 °C
15 °C
Július
napos
21 °C
18 °C
Augusztus
napos
20 °C
18 °C
Szeptember
napos
13 °C
15 °C
Október
eső
9 °C
11 °C
November
eső
4 °C
7 °C
December
0 °C
3 °C

Észak-Svédország - Nemzeti parkok és az igazi svéd vidék

Hónap
Időjárás
Air
Január
-10 °C
Február
-9 °C
március
-3 °C
Április
0 °C
talán
napos
7 °C
Június
napos
14 °C
Július
napos
18 °C
Augusztus
napos
15 °C
Szeptember
napos
8 °C
Október
eső
0 °C
November
-5 °C
December
-8 °C

Mikor kell költözni Svédország

Svédország minden évszakban gyönyörű. Csak attól függ, hogy mit kedvelsz, és hogy nem zavar-e a hideg időjárás.

A legjobb idő Svédországba utazni a meleg miatt a napforduló környékén - június végén, amikor Svédországban a leghosszabb a nappal, és északon az éjféli nap is látható.

A tél márciusban a legjobb. Már nincs olyan hideg, és még mindig sok hó van. Ráadásul márciusban a nap már elég hosszú ahhoz, hogy még nappal is rengeteg tevékenységet végezhessünk. De decemberben is varázslatos a hangulat, amikor a köztereket és a magánházakat finom, de nagyon szép karácsonyi dekorációkkal díszítik fel.

Az északi fény szeptember közepétől április elejéig látható. Természetesen minél hosszabb az éjszaka és minél északabbra van a helyszín, annál nagyobb a valószínűsége, hogy láthatjuk.

Svédországba szóló repülőjegyek árainak összehasonlítása

Időjárás az év során

Így néz ki Svédországban a hőmérséklet és a nappalok hossza az egyes hónapokban.

Időjárás januárban

Egész Svédországban január a leghidegebb hónap. A hőmérséklet -10°C és +3°C között változik a fő lakott övezetben Stockholmtól Göteborgon át Malmőig.

A hegyekben és Észak-Svédországban átlagosan 5 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, és a szélsőséges -26 °C-os értékek is gyakoribbak.

A záporok nem túl gyakoriak, és ha mégis előfordulnak, akkor általában hózáporokról van szó. Januárban egész Svédországban gyakori a hótakaró.

 • Napfelkelte - 8:30 (Stockholm), 10:30 (Abisko).
 • Napnyugta - 15:25 (Stockholm), 13:20 (Abisko).

Időjárás februárban

A február nagyon hideg hónap, Svédországban még mindig teljes mértékben tél van. A csapadék szinte kizárólag havazás, de ez nem túl gyakori, és az összmennyiség is meglehetősen csekély.

Az állandó fagypont alatti hőmérsékleteknek köszönhetően (átlagosan -8 °C és +1 °C között) azonban a hótakaró általában februárban a legmagasabb, amikor az előző hónapok havazása nem olvad el.

A nappalok rövidek, de gyakran naposak és szelesek.

 • Napfelkelte: 7:25 (Stockholm), 8:10 (Abisko).
 • Napnyugta - 16:40 (Stockholm), 15:45 (Abisko).

Mivel a hónap vége felé a nappalok egyre hosszabbak lesznek, a február-március a legjobb síszezon a biztos havazás és a bőséges nappali fény miatt.

Időjárás márciusban

Márciusban az ország déli részén és a tengerparton a hózáporokat időnként eső váltja fel, de északon (nagyjából Umeától északra) még mindig teljes hótakaró borítja a tájat.

Az eső- vagy hózáporok ritkák, és átlagosan havonta 10 napon fordulnak elő. Amikor az időjárás télen fagypont feletti hőmérsékletre vált, hosszabb ideig tartó esőzések (akár 2-3 nap egymás után) is előfordulhatnak.

Dél-Svédországban az átlagos hőmérséklet -5 °C és +4 °C között van.

 • Napfelkelte - 6:05 (Stockholm), 6:05 (Abisko).
 • Napnyugta - 17:50 (Stockholm), 17:45 (Abisko).

Időjárás áprilisban

A svéd nyelvben külön kifejezés van az e hónap időjárására: "Aprilväder", azaz áprilisi időjárás. Ezt az időjárást nagyon gyakori időjárásváltozások és gyakori erős szél jellemzi.

Napközben többször váltakozhatnak a teljesen tiszta égbolt és a tavaszias hőmérséklet, a heves záporok és a fagypont alatti hőmérsékletű havazás.

A változékony időjárás miatt az április a téli hónapokhoz hasonlóan inkább városlátogatásra alkalmas.

Svédország déli részén, Stockholm és Göteborg környékén az átlaghőmérséklet -2 °C és +8 °C között ingadozik. Északon és a hegyekben a hőmérséklet -6 °C és +3 °C között mozog.

 • Napfelkelte: 5:30 (Stockholm), 4:50 (Abisko).
 • Napnyugta - 20:05 (Stockholm), 20:40 (Abisko).

Időjárás májusban

Május az első olyan hónap, amely tavasznak mondható. A hőmérséklet Dél-Svédországban átlagosan 3 °C és 12 °C közé emelkedik, de a bőségesen előforduló napsütéses napokon akár 15 °C fölé is emelkedhet.

A természet lassan ébredezik, és ennek első jelei a parkok zöld pázsitjai. A fák levelei általában csak a hónap végén bújnak ki.

A hegyekben és Svédország legészakibb részein még mindig gyakoriak a hózáporok. Egyébként azonban májusban kevés a csapadék, és az eső csak gyors záporok formájában fordul elő.

 • Napfelkelte - 4:15 (Stockholm), 2:20 (Abisko).
 • Napnyugta - 21:15 (Stockholm), 23:05 (Abisko).

Időjárás júniusban

Június folyamán végre megérkeznek Svédországba a tiszta tavaszias hőmérsékletek, és ha szerencsénk van, különösen délen Malmö környékén, de Stockholmban is lehet nyárias az idő.

Az átlagos nappali hőmérséklet 16°C és 21°C közé emelkedik, az északi és hegyvidéki területeken 9°C és 17°C között marad.

A hegyek legmagasabb részein olvad a hó, így a június ideális első hónap a túrázáshoz, még a messzi északi nemzeti parkokban is.

A statisztikák szerint június óta több eső esik, mint az év első hónapjaiban, de ezek inkább rövid záporok vagy nyári esti zivatarok. A nap nagy részében tiszta vagy részben felhős az ég.

Az északi sarkkörtől északra egész júniusban élvezheti az éjféli napsütést. Júniusban a nap éjszaka soha nem megy a horizont alá.

 • Napfelkelte - hajnali 3:30 (Stockholm), egyáltalán nem süt a nap (Abisko).
 • Napnyugta - 22:05 (Stockholm), a nap egyáltalán nem nyugszik le (Abisko).

Június a legalkalmasabb hónap Svédország meglátogatására, ha hosszú napokra és a szabadban való tartózkodásra vágyik.

Hasonlítsa össze az árakat és vásároljon jegyet Svédországba

Időjárás júliusban

Július szintén remek hónap a szabadtéri tevékenységekhez. Az időjárás nyárias, többnyire részben felhős az ég, és csapadék általában csak záporok vagy zivatarok formájában fordul elő, amelyek nem tartanak fél napig sem. Ráadásul messze nem minden nap fordulnak elő.

Stockholm vagy Göteborg környékén a szokásos hőmérséklet 24 °C-ig emelkedik, míg északon, az Abisko Nemzeti Park környékén 18 °C körül marad.

 • Napfelkelte - hajnali 4:00 (Stockholm), naplemente egyáltalán nincs (Abisko).
 • Napnyugta - 21:50 (Stockholm), egyáltalán nem süt a nap (Abisko).

Időjárás augusztusban

Augusztus statisztikailag az év legmelegebb hónapja, bár az időjárás és a hőmérséklet nagyon kevéssé különbözik a júliustól.

A szokásos hőmérséklet Dél-Svédországban 20 °C és 25 °C között van, de esténként vagy esőben 15 °C alá is csökkenhet. Északon 11 °C és 18 °C közötti hőmérsékletre számíthatunk.

Augusztus meglehetősen csapadékos hónap, de a hosszan tartó záporok ritkák, és havonta átlagosan 5 alkalommal kell számítani heves záporokra.

 • Napfelkelte - 5:05 (Stockholm), 4:00 (Abisko).
 • Napnyugta - 20:35 (Stockholm), 21:30 (Abisko).

Időjárás szeptemberben

Szeptemberben véget ér a nyár és elkezdődik az ősz. Az időjárás azonban még mindig kedvező a szabadtéri kirándulásokhoz, mivel még északon sincs hó. Csak a legmagasabb hegyvidéki részeken fekszik.

Az átlagos hőmérséklet a hegyekben és északon 5 °C és 15 °C közé esik, míg délen és a nagyvárosokban még mindig nagyon kellemes 13 °C és 17 °C között van.

A többnyire részlegesen felhős időjárást időnként egy-egy intenzív, gyors zápor beárnyékolja, de általában véve az eső nem befolyásolja túlságosan a szeptemberi nyaralást.

 • Napfelkelte: 6:15 (Stockholm), 6:00 (Abisko).
 • Napnyugta - 19:05 (Stockholm), 19:15 (Abisko)

Időjárás októberben

Az ősz októberben teljes erővel érkezik Svédországba, csípős időjárásával. A csapadékösszeg azonban nem nő a nyárhoz képest. Az eső inkább záporok vagy enyhe szitálás formájában fordul elő.

Napközben az időjárás váltakozik a részben felhős és a hosszan tartó ködös időszakok között, különösen a szárazföldön és a hegyekben.

Ennek ellenére október gyönyörű hónap Svédország meglátogatására, különösen a fákon lévő, többnyire sárga árnyalatú, gazdagon színeződő levelek miatt.

Az átlagos hőmérséklet délen, Stockholm és Göteborg környékén 9 °C körül alakul. Északon és a hegyekben a hőmérséklet 0 °C és 5 °C közé esik, és az esőt hó válthatja fel.

 • Napfelkelte: 7:30 (Stockholm), 7:50 (Abisko).
 • Napnyugta - 17:40 (Stockholm), 17:05 (Abisko).

Időjárás novemberben

A november esős, szitálós hónap. Gyakran felhős, bár a csapadékösszegek kissé elmaradnak a nyárhoz képest. Legtöbbször csak enyhe szitálás vagy havazás fordul elő.

A hőmérséklet délen 1 °C és 5 °C között alakul, Észak-Svédországban pedig már régen vége a túraszezonnak: a hőmérséklet tartósan -4 °C körül van.

 • Napfelkelte: 7:40 (Stockholm), 9:00 (Abisko).
 • Napnyugta - 15:20 (Stockholm), 13:50 (Abisko).

Foglaljon szállást szezonon kívüli kedvezménnyel

Időjárás decemberben

December a legsötétebb hónap, a legkevesebb napsütéssel. Napközben, bár gyakran van részlegesen felhős égbolt, a nappalok nagyon rövidek.

A záporok többnyire havazásból állnak, de a csapadékösszegek átlagosan nem szélsőségesek.

A déli nagyvárosokban a napi átlaghőmérséklet 0 °C körül alakul, míg északon -7 °C körüli értékekkel találkozhatunk.

A síszezon decemberben kezdődik, de a nagy üdülőhelyeken még nem biztos, hogy 100%-ig biztos a hó, és a rövid nappalok miatt mindig korlátozottan lehet a sípályákon tartózkodni.

 • Napfelkelte - 8:40 (Stockholm), egyáltalán nem kel fel a nap (Abisko).
 • Napnyugta - 14:45 (Stockholm), egyáltalán nem kel fel a nap (Abisko).
Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.