Koppenhága - metró

Copenhagen

A koppenhágai metrórendszer csak 2002 óta üzemel, így modern és nagyon hatékony. A metrószerelvények automatikusak és vezető nélküliek, így az utasok az első és hátsó ülésekről panorámaképet kapnak a vonalra.

A metró a központban a föld alatt, míg a perifériákon a föld felett közlekedik.

Hotelek megtekintése Koppenhága központjában

A 4 metróvonalat egy forgalmas városi vasúthálózat egészíti ki.

Metróvonalak

Koppenhágában 4 metróvonal üzemel. Egyes szakaszokon két vonal együtt közlekedik, felére csökkentve a járatsűrűséget.

A metróvonalakat mindig színnel és számmal jelölik.

  • M1 (zöld) + M2 (sárga ) - az útvonal nagy részén ezek a vonalak együtt közlekednek a város keleti részén található Vanløse végállomástól a történelmi központig (Kongens Nytorv és Christianshavn). Itt az útvonalak szétválnak. A zöld M1 közvetlenül dél felé halad a Vestamager végállomásig, a sárga M2 pedig a tengerpart mentén a koppenhágai repülőtérig.
  • M3 (piros) - körkörös és igen forgalmas vonal, amely a központ fontos helyeit köti össze. A legforgalmasabb szakasz az Østerport, Kongens Nytorv és a főpályaudvar között az M4 mellett halad.
  • M4 (kék) - a központi vonal összeköti a központi pályaudvart, a Kongens Nytorv-ot és az Østerportot, majd északabbra, a modern Orientkaj negyedbe vezet. A déli meghosszabbítás Ellebergig épül.

A metró mellett vonatokkal is utazhat a központban és környékén.

A metró hivatalos honlapja: intl.m.dk

Koppenhága tömegközlekedési kereső: dinoffentligetransport.dk/en

Vonatvonalak

A főpályaudvar és Østerport állomás közötti gerincvasútvonal gyorsabb, mint az ugyanazon az útvonalon közlekedő M2 + M4 metróvonalak. Emellett a vonatok Koppenhága tágabb területére is közlekednek.

Egyes vonalak S-tog néven vannak kijelölve, és tisztán a város körül közlekednek, mások távolabbról érkeznek (Re, IC, ICL), de ezekkel a vonalakkal könnyen utazhatsz Koppenhága körül a szokásos tömegközlekedési jegyeddel.

Hogyan működik a metró?

A koppenhágai metró tisztán automatikus, nincs helyszíni üzemeltetője. Az állomások modernek és nagyon tiszták, akárcsak a metrószerelvények.

A peronra való feljutás nincs korlátozva, nincsenek forgóajtók, amelyeken át kell menni, és csak véletlenszerű jegyellenőrök ellenőrzik a jegyeket.

A peront a vágányoktól üvegfalak választják el, amelyeken tolóajtók vannak, amelyek automatikusan kinyílnak, amikor a metró az állomásra érkezik. Az ajtókat nem lehet gombokkal kinyitni, mindegyik automatikusan nyílik.

Menetrendek és üzemidő

Minden metróvonal 2-4 percenként közlekedik hétköznapokon, csúcsidőn kívül és hétvégén pedig 4-5 percenként.

A koppenhágai metró a nap 24 órájában közlekedik. Az éjszakai menetidő 6 és 20 perc között van. Az M4 körkörös piros vonal éjszaka csak egy irányban közlekedik.

Részletes menetrendi információk a metró hivatalos weboldalán találhatók: intl.m.dk/travel-information/the-timetable

Metró viteldíjak

A metró és az összes vonat a tömegközlekedési rendszerbe van integrálva, így egy közös jegyet használhat, amely a buszokra és a kompokra is érvényes.

Az árak a megtett zónák számától függnek. Koppenhága központja 1., 2. és 3. zónára van osztva, míg a város déli része a repülőtérrel együtt a 4. zónába tartozik.

A legolcsóbb jegy két zónára érvényes, az egész napos és többnapos jegyeket csak az 1-4. zónára árulják.

  • 24 óra (1-4. zóna) - 90 dkk
  • 48 óra (1-4. zóna) - 160 dkk
  • 72 óra (1-4. zóna) - 220 dkk
  • 90 perc 3 csatlakozó zónára (pl. utazás a repülőtérre) - 30 dkk
  • 75 perc 2 csatlakozó zóna esetén (csak belvárosi utazás) - - 24 dkk

Fizessen a viteldíjat a DOT Tickets mobilalkalmazáson keresztül. Amikor az alkalmazáson keresztül vásárol jegyet, kiválasztja a dátumot és a pontos időpontot, amelytől a jegye érvényes, és semmi mással nem kell foglalkoznia.

Az alternatíva természetesen a klasszikus papírjegy, amelyet az egyes metróállomásokon található szögletes, ezüstszínű automatákból vásárolhatsz. Ezek mindig a peronra való belépés előtt találhatók.

Ezeken az automatákon kívül találsz kisebb, kerekded gépeket is, amelyek Rejsekort kártyát árulnak a gyakran utazóknak. Ezek azonban a 80 dkk-os vételár miatt egyáltalán nem éri meg a koppenhágai turistáknak.

Koppenhága metró térképe

Mely metróvonalak és vonatok merre közlekednek? Az összes közlekedési mód hivatalos, letölthető .pdf formátumú térképét a következő címen találja: dinoffentligetransport.dk/en.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.