Christiania

Christiania kapu

Christiania egy félautonóm közösség az eredeti katonai laktanya helyén, amelyet, miután a katonák 1971-ben elhagyták, hippik foglaltak el, akik saját valutával és törvényekkel rendelkező államot hoztak létre.

Koppenhága központjában található szállodák árainak megtekintése

Tapasztalja meg a múltba való visszarepülést, amikor végigsétál az 1960-as évekbeli negyedben, amelyet a Pusher Street ural, ahol marihuánát és hasist árusító bódék tucatjait találja. Hagyja kikapcsolva a fényképezőgépeket.

Mit érdemes megtapasztalni és megnézni Christiania városában?

A környék egyedülálló betekintést nyújt egy liberális hippitársadalom kultúrájába és életébe, egy anarchista önkormányzatba.

Christiania 1971 óta egy földfoglaló közösség, ahol a "puha drogok" árusítására vonatkozó szabályok enyhültek. Bár 2004 óta a dán állam hivatalosan sehol az országban nem tűri a kábítószerek nyilvános árusítását, Christianiában a nap bármely szakában gyakran találkozhatunk marihuána- és hasisbódékkal.

Az itteni építészet is egyedülálló, a laza építési szabályok lehetővé teszik az olykor igen bolondos, inkább kertészkolóniákra emlékeztető épületek létrehozását.

Christiania az utcai művészek kedvelt célpontja is.

Részletes információk, koncertnaptár és egyéb kulturális események a Christiania hivatalos honlapján találhatók: christiania.org.

Christiania független állam?

Christiania lakói szeretik azt állítani, hogy független szabad város, amely az EU területén és a dán jogon kívül áll. Saját zászlójuk és himnuszuk van, és saját valutát, a lønt használják.

A gyakorlatban azonban csak a zászlót (piros, három sárga körrel) használják. Helyben általában dán koronával, egyes kávézókban és üzletekben pedig normál bankkártyával lehet fizetni.

Jogilag és de facto Christiania nem önálló mikroállam, hanem csak egy kerület Koppenhágán belül, bizonyos autonómiával, például az építési törvények formájában.

Biztonság és szabályok Christianiában

A turistákat szívesen látják itt, mivel jelentős bevételi forrást jelentenek a községnek.

Christiania biztonságos hely, ahol probléma esetén természetesen a szokásos dán rendőrségtől vagy a segélyszolgálattól kaphat segítséget.

A híres Pusher Street, más néven a Green Light District területén azonban bizonyos szabályok érvényesek. Ezt a bizonyos utcát marihuána- és hasisárusok szegélyezik, és mindenütt találkozni fogsz a fotózni tilos táblákkal.

Tartsa be ezt a tilalmat, ne fusson és ne beszéljen hangosan. Azt a benyomást keltheti, hogy a rendőrséget hívja.

Közlekedés Christianiába

A főbejárat a Bådsmandsstræde és a Prinsessegade sarkáról nyílik, a legközelebbi metróállomás a Christianshavn (M1 + M2 vonalak), körülbelül 500 méterre délre.

A 2A buszvonal szintén a Prinsessegade mentén közlekedik.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Koppenhága-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.