Zöld-foki-szigetek - valuta, pénz és árak

Zöld-foki-szigetek

Zöld-foki szigeteki escudo

A Zöld-foki szigetek pénzneme az escudo, amelyet CVE-vel jelölnek. Egy escudo további 100 centavóra oszlik.

Fizetéskor 1, 5, 10, 20, 50 és 100 escudo címletű érméket, valamint 100, 200, 500, 1 000, 2 000 és 5 000 escudo címletű bankjegyeket használ.

Azöld-foki szigeteki escudo árfolyama az euróval szembenrögzített:

  • Az escudo egy euró mindig 110 cve

Ha euróval fizet a Zöld-foki szigeteken, akkor a kissé kedvezőtlen árfolyamon 100 cve-t kap 1 eur-ért.

Valutaváltás és kártyás fizetés

A Zöld-foki szigeteki escudo nem általánosan átváltható a Cseh Köztársaságban. A Zöld-foki szigeteken kevés a pénzváltó és a bankok száma, és általában délután zárva vannak, ezért jobb, ha minden alkalommal nagyobb összeget váltunk, vagy a szálloda recepciójánál váltunk.

  • Ünnepek Saluba
  • Nyaralás Boa Vistába

500 cve átváltásakor útlevél és átváltási díj fizetendő.

A mindenhol követett rögzített árfolyam miatt lehetséges, sőt gyakran szükséges euróban fizetni. Óvatosan az escudóban történő pénzvisszaváltásnál, lásd fentebb.

Mennyibe kerül mi

A Zöld-foki szigeteken az árak valamivel magasabbak, mint Csehországban, mivel a legtöbb termék importból származik. Aminek nem különösebben örülünk, az a helyi sör ára.

Példák az árakra:

  • Egy kis étkezés (kecskesajt) egy étteremben - 5 eur
  • A legolcsóbb autó bérlése egy napra - 46 eur
  • Egy kis Strela sör 0,33 l - 1 eur
  • Helyi közlekedési jegy - 0,4 eur
  • Taxi hotel - Santa Maria - 4 eur
  • Benzin - 135 cve
  • Cigaretta - 4 eur

Borravaló és alkudozás

A Zöld-foki szigeteken csak a tengerparton lévő szuvenírárusoknál vagy a kis boltokban lehet alkudozni. Attól függően, hogy mennyi mindent szeretne vásárolni, a végső árat ennek megfelelően nagyon kedvezően lehet alakítani.

A borravaló meglehetősen gyakori a szigeteken, és a nyújtott szolgáltatás (csomagszállítás vagy a szállodai szoba takarítása) magától értetődő részének számít. A borravaló összege a számla 10%-a körül mozog.

Hogyan takarékoskodjon

Bár sok utazónak nem fog tetszeni, a legjobb módja a spórolásnak, ha utazási irodával utazik a Zöld-foki szigetekre. A repülőjegy ára Prágából általában magasabb, mint az egész utazás ára, és ha több szigetre is el akarunk utazni, a költségek túl gyorsan összeadódnak. Emellett a repülőterekről gyakran csak taxik járnak.

Ugyanez a helyzet a szállással és az étkezéssel is - az egyetlen módja a spórolásnak, ha önellátó szállást foglalsz - az éttermek megfizethetetlenül drágák, de még így is valószínűleg ugyanannyiba kerülsz, mint az utazásszervezők.

Autót vagy ATV-t (vagy kerékpárt) csak egy napra lehet bérelni a sziget felfedezéséhez, a legtöbb látnivaló néhány kilométeres körzetben van.

Napi költségvetés

Ha kiszámoljuk, hogy a legolcsóbb a Zöld-foki-szigetek felfedezése, ha utazási irodával megyünk, akkor körülbelül 1 eur - 623 euróig juthatunk egy hét all inclusive tartózkodásért. Hiszen a cseh utazási irodák nem kínálnak egyéb étkezést. Ha hozzáadjuk a napi 60 eurós autóbérlést, akkor 1 eur - 696 eur a teljes költség, ami kb. 73 eur/fő/napnak felel meg, természetesen a repülőjegyekkel együtt. Ez az ár egy magasabb színvonalú 4* vagy 5*-os szállodai üdülőhelynek felel meg.

Ha a legolcsóbb lehetőséggel számolunk, ha egyedül megyünk, akkor 44 eur/éjért kaphatunk szállást reggelivel. A Zöld-foki szigeteken nem sok olcsóbb ételbódét fogunk találni, így számoljunk azzal, hogy egy-egy éttermi étkezés legalább 10 eurót kóstál. A legalacsonyabb költség tehát személyenként és naponta 48 eur, de ehhez még hozzá kell számolnunk az autóbérlés és a repülőjegyek költségét.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.