Zöld-foki-szigetek - kultúra és történelem

Zöld-foki-szigetek

Történelem dióhéjban

A Zöld-foki-szigetek lakatlan volt, amíg a 15. században a portugálok le nem telepítették. Először felfedező expedíciók állomásaként használták, később pedig cukornádtermesztésre. A 16-18. században főként az Afrikából Észak-Amerikába tartó rabszolgák átrakodóhelyévé vált. Az 1974-es portugál forradalom a fennálló rendszer meggyengüléséhez vezetett, és lehetővé tette a gyarmatok számára, hogy kikiáltsák függetlenségüket. A Zöld-foki szigetek 1975-ben vált független köztársasággá. Ma a mezőgazdaság mellett a fő gazdasági ágazat a turizmus.

Emberek

Mivel a Zöld-foki-szigeteken sokáig csak portugálok éltek, ez a mai napig meghatározza a lakosság összetételét. Vannak afrikai rabszolgák leszármazottai, valamint portugál, olasz és holland gyarmatosítók. Az utóbbi időben a szigeteken megnőtt az Egyenlítői Afrikából, különösen Szenegálból érkező menekültek száma. Őket sokkal sötétebb bőrszínük alapján könnyen meg lehet különböztetni az őslakosoktól. A szigetek teljes lakossága mindössze 400 000 fő.

A nemzeti mottó a "no stress", és a helyiek élete is ennek szellemében zajlik.

Nyaralás

A Zöld-foki-szigetek keresztény ország, így a fő ünnepek, mint a húsvét, a karácsony és az újév ugyanazok, mint Európában. Egyéb, az ország menetét jelentősen befolyásoló nagyobb eseményeket nem találsz.

Kultúra

A Zöld-foki Köztársaság kultúrája az európai és az afrikai felmenők keveréke. Sao Vicente szigetén évente (hamvazószerdán) pompás karnevált tartanak, amely nagyon hasonlít a Rio de Janeiró-i karneválhoz. További érdekes rendezvények az augusztusi Baia das Gatas zenei fesztivál és a szeptemberben megrendezett nemzetközi színházi fesztivál.

Ami a művészetet illeti, a lakosok gyakran készítenek szobrokat és ékszereket kókuszdióból. Ezek aztán az egyik legnépszerűbb szuvenírré válnak. A zene a kreol és a portugál nyelv keveréke, amelyet népi hangszerek kísérnek.

Nyelv

A hivatalos nyelv a portugál, bár a lakosság többsége kreolul beszél. Az ország jelenlegi vezetői igyekeznek ezt a nyelvet hivatalos nyelvvé tenni. A turistaszigeteken az egyszerű emberek általában angolul is beszélnek, bár a portugál nyelvvel sokkal jobban érzik magukat.

Turizmus

A Zöld-foki szigeteken a turizmus még gyerekcipőben jár. Európától való távolsága miatt nem olyan népszerű, mint más egzotikus úti célok. Kis mérete és részben a természetvédelem miatt a szálláslehetőségek korlátozottak, és alapvetően csak néhány szállodai üdülőhely van a partvidéken. Ezek gyakran európai cégek tulajdonában vannak, így a nyújtott szolgáltatások színvonala továbbra is magas.

Az állandó szeles éghajlat miatt a Zöld-foki-szigetekre elsősorban az Atlanti-óceán hullámain való vízi sportolás miatt látogatnak el. Aki nem szörfözik, az a part mentén kilométereken át húzódó végtelen finomhomokos strandokon élvezheti a (gyakran teljesen magányos) napsütést. Természetesen itt ne számítson elképesztő látnivalókra.

A legjobb szuvenír egy konzerv finom helyi tonhal, egy kókuszdió ékszer vagy a nemzeti állathoz - a tengeri teknőshöz - kapcsolódó ajándéktárgy.

Földrajz

A Zöld-foki szigetek 10 nagy és 5 kisebb szigetből áll. Mindegyik vulkanikus tevékenység során alakult ki, ami ma is meghatározza jellegüket. A szigetek szárazak és kevés növényzetet találunk rajtuk. A leggyakoribb felszín a sivatag vagy a sötét lávakövek, és alig találunk folyót, erdőt vagy tavat a szigeteken.

Az időeltolódás Csehországgal szemben télen -2 óra, nyáron -3 óra. A szigetek viszonylag kicsik, nem hosszabbak 40 km-nél, és gyakran csak egyetlen főútvonal köti össze őket északról délre vagy keletről nyugatra. A legtöbb szigetnek saját repülőtere van, és kompok kötik össze őket.

A leglátogatottabb szigetek Sal és Boa Vista, ahol a legszebb strandok találhatók, és ahol a legtöbb szállás is található. Ezekre a szigetekre leggyakrabban szervezett túrák keretében repülnek, ezért a legtöbb turista bérelt quadokkal vagy terepjárókkal fedezi fel a sziget száraz belsejét.

Santiago, Santo Antão és Sao Vincente szigete látnivalókat és zöld természetet egyaránt kínál. Itt fekszik a szigetek legtermékenyebb földje, és megfigyelhetjük a vulkánok benőtt lejtőit. Mindegyik meglátogatása azonban nem tart tovább két napnál.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.