Lagoa do Fogo

Lagoa Fogo

A Lagoa do Fogo, azaz a Tűz tava az Água de Pau vulkán mára kialudt, zöld kráterét tölti ki, és 580 méteres magasságával az Azori-szigetek legmagasabb tava. A Lagoa do Fogo-t általában egész Portugália legszebb tavának tartják.

Válasszon kedvezményes szállodát São Miguelben

A tó a 16. században egy kitörés következtében alakult ki, amikor egy vulkánkitörés három oldalán meredek kalderafalakat hozott létre, amelyek fokozatosan megteltek vízzel, főként esőzésekből, ami a mai napig fenntartja a vízszintet. A megfelelő geológiai adottságoknak köszönhetően, amelyek részben szűrőként működnek, a Lagoa do Fogo a sziget több településének ivóvízforrása.

A tóra nyíló kilátás

Mivel a tó egy kráter alján fekszik, lélegzetelállító kilátás nyílik róla. A leghíresebb kilátás közvetlenül a tó feletti hágón áthaladó úton található, ahonnan az egész Lagoa do Fogo a tenyerünkben látható. Ezt a kilátópontot Miradouro do Lagoa do Fogo néven emlegetik (elhelyezkedés a térképen: en.mapy.cz), és egy métert sem kell gyalogolnia, hogy megtalálja: közvetlenül a kilátópontnál parkolhat.

Véleményünk szerint azonban egy sokkal szebb kilátópont vár a környék legmagasabb pontján, a 949 méter magas Barrosa-hegy tetején. Itt is áthalad egy út, és a kilátópontnál egy kis parkolóban lehet parkolni (elhelyezkedés a térképen: en.mapy.cz), de egy rövid túrát is tehetünk az aszfaltúton az adók mellett közvetlenül a hegy legmagasabb pontjára (összesen kb. 1,5 km oda-vissza), ahol nem zavarják az elhaladó autók, miközben élvezhetjük a széles kilátást.

Séta Lagoa do Fogo környékén

A Miradouro kilátópontnál lévő parkolóból a Lagoa do Fogo-tóhoz érve 200 meredek lépcsőn ereszkedjen le a közvetlenül a tó felszínén lévő strandra, és sétáljon végig a tó partján. A meredek lejtők miatt azonban a tavat nem lehet teljesen körbejárni, csak körülbelül a felét.

Ha azonban nem akarunk a tóhoz autózni, akkor Praia - Água de Alto faluból a tó partján található egy kijelölt és nagyon népszerű túraútvonal. A jelzett ösvény egy mellékúton indul, amely leválik a parti útról (Ponta Delgada felől a 13-as, a másik oldalról a 14-es kijáratnál kell elhagyni az autópályát).

Az ösvény gyönyörű, sűrű, zöld, kis völgyekből és tűlevelű erdőkből álló tájon halad keresztül, és bár gyakorlatilag végig emelkedőn fogsz haladni, a szintemelkedés nem drámai. Összesen 11 km-t kell gyalogolni oda-vissza (lásd az útvonaltérképet), és nagyjából 4,5-5 órát kell az ösvényen tölteni. Nagyon gyakoriak lesznek a fotómegállók. Az útvonalról további információkat az Azori-szigetek hivatalos turisztikai weboldalán talál.

A tó körüli táj

A tó körüli táj egyedülálló, sajátos mikroklímával, amely számos endemikus növény- és állatfaj jelenlétét teszi lehetővé. Míg a tó déli, keleti és északi oldalát dús zöld fűvel borított, meredek kalderás lejtők alkotják, addig a hegyek nyugatra egy hágónak adják át a helyüket, ahol a tó részben lefolyik, és ahol értékes rövidlevelű borókákból és babérfákból álló tűlevelű erdők találhatók.

A Lagoa do Fogo környéke számos madárfajnak is otthont ad.

A megfelelő körülményeket a nagyon gyakori esőzések és a kráter nyílt lejtői teremtik meg, amelyek sok napfényt kapnak.

Hogyan juthatunk el Lagoa do Fogo szigetére?

A tóhoz busszal vagy hosszú távú gyalogos útvonalon lehet eljutni?

Autóval

A leggyorsabban és legkényelmesebben autóval lehet eljutni, az EN5-2A jelzésű, hegyvidéki és nagyon kanyargós, de jó minőségű úton. Ez köti össze a déli parton fekvő Lagoa (11 km) és az északon fekvő Ribeira Grande (12 km) városokat. A távolság Ponta Delgada-tól 21 km, lásd az útvonaltérképet.

A tóra néző két kilátópontnál ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre. Vegye figyelembe, hogy az út tele van kanyarokkal és veszélyes kanyarokkal, így az út sokkal hosszabb lesz, mint amire a távolságot látva számítana. A déli és az északi parton lévő főutakról való letérés jól láthatóan ki van jelölve.

Autóbérleti díjak összehasonlítása - PDL repülőtér

Gyalogosan

A tóhoz dél felől egy jelzett gyalogos útvonal is vezet, amelyet fentebb, a "Gyalogosan a tó körül" című részben ismertetünk, de itt is autóra van szükség, hogy eljusson az induláshoz.

A Lagoa do Fogo-tóhoz nem járnak buszok.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót São Miguel-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.