São Miguel - mi a legjobb módja az utazásnak

Lagoa Sao Miguel

A szigeten van nyilvános buszjárat, de gyakran nagyon nehéz kideríteni, hogy mikor és honnan indul a busz, és a helyiek segítsége nélkül nem lehet boldogulni. Ráadásul a buszok nem minden nevezetes helyre járnak, és tényleg csak vészhelyzetben jelentenek megoldást a jogosítvánnyal nem rendelkező utazók számára.

A turisták több mint 90%-a bérelt autóval közlekedik São Miguelben, ami az egyetlen ésszerű lehetőség.

Autóval

Az ideális az, ha autót bérelünk, és a szigetet átszelve bejárjuk az országot. A robogós lehetőség a kiszámíthatatlan időjárás miatt nem igazán megfelelő. A buszoktól való függetlenség a sziget felfedezése során nagy előny az Azori-szigeteken, mivel a sziget számos látnivalót kínál, beleértve a parkolást is. Minden ilyen kilátópont nagyszerű látványosság, és kár lenne nem kihasználni őket.

Az Azori-szigeteki utak keskenyek és kanyargósak, így az utazás nagyon lassú lesz. Másrészt a forgalom még a turistaszezonban is gyér, és a vezetés meglehetősen nyugodt. A legnagyobb város, Ponta Delgada sem szenved a dugóktól, így nincs miért aggódni.

Mennyibe kerül az autóbérlés São Miguel területén, és melyek a legjobb autókölcsönző cégek? Az autóval való utazással kapcsolatos részletes információkat a São Miguel-i autóbérlésről szóló külön fejezetben gyűjtöttük össze.

Buszok

Az Azori-szigeteken sehol sem bölcs dolog a buszközlekedésre hagyatkozni. São Miguel ugyan sűrű távolsági buszjáratokkal rendelkezik, de ezek többsége csak napi 3-4 alkalommal közlekedik. Az egyetlen kivétel a Ponta Delgada és Ribeira Grande közötti járat, amely körülbelül óránként egyszer közlekedik, valamint a Ponta Delgada és Vila Franca do Campo vagy Mosteiros közötti út.

A jegyeket mindig a sofőrnél kell kifizetni, és a megtett távolságtól függően 1,50 eurótól 6 euróig terjednek.

A São Miguel-i buszjáratokkal kapcsolatban nagy probléma a tájékoztatás hiánya, mind online, mind a helyszínen. Bár van egy hivatalos weboldal, amelyen menetrendek és útvonalak találhatók (smigueltransportes.com), de az idő nagy részében nem működik.

Jelenleg a menetrendi információk egyetlen forrása a német visit.azores.de weboldal 2013-as pdf fájlokkal, amelyek legalább képet adnak a vonalak számáról, az útvonalakról és a járatok gyakoriságáról. Ezek az évek során gyakorlatilag változatlanok maradtak. São Miguelt három fő buszjárat szolgálja ki, amelyek a szigetet harmadokra osztják:

Minden megállóhelyen mindig van jelzés. A buszról való leszállás előtt meg kell nyomni a "stop" gombot, felszállás előtt mindig integetni kell. A probléma az, hogy a megállók gyakran egyáltalán nincsenek kitáblázva, és ha mégis, akkor csak egy tábla tájékoztat arról, hogy van megálló. Gyakorlatilag sehol sem találsz információt a menetrendről vagy a vonalak számáról, még a főbb megállókban sem.

A megállók helyét a maps.cz elég megbízhatóan mutatja meg, a Google Maps pedig még a vonalszámra és az indulási időre vonatkozó információkat is hozzáadja, amelyek azonban elavult menetrendeken alapulnak, ezért nem mindig pontosak.

Még Ponta Delgadában sem találunk központi buszpályaudvart, ahonnan a legtöbb járat indul, ahol információs iroda vagy jegyiroda is található. A buszok itt a tér közelében lévő fő buszmegállóban állnak meg (a megállóhely a következő helyen található google.com/maps), de a helyszíni tájékoztatás általában nulla.

Hová juthatok el autó nélkül?

Mint említettük, autó nélkül utazni São Miguelben csak tartaléklehetőség, és csak korlátozott számú látnivalót fogsz látni. A következő helyekre például busszal könnyen eljuthatsz:

  • Vila Franca do Campo - Ponta Delgada felől naponta körülbelül 12 alkalommal.
  • Mosterios - Ponta Delgada felől naponta körülbelül 4-8 alkalommal.
  • Furnas - Ponta Delgada felől naponta 3-4 alkalommal, Ribeira Grande felől naponta 2-5 alkalommal.
  • Ribeira Grande - Ponta Delgada felől 1-2 alkalommal óránként
  • Sete Cidades - Ponta Delgada felől naponta csak 2-3 alkalommal.
Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.