Thórsmörk

Þórsmörk

A Þórsmörk völgye (közismert írásmóddal Thórsmörk) egy gyönyörű földdarab Izland déli részén, amelyet egy hatalmas és széles fekete lávamező alkot, amelyen keresztül a Krossa folyó folyik, valamint számos zegzugos szakadék vagy szikla.

Hasonlítsa össze az autóbérleti díjakat Izlandon

Þórsmörk három gleccser - a Mýrdalsjökull, az Eyjafjallajökull és a Tindfjallajökull - között helyezkedik el, ami egyedülálló mikroklímát teremt. A völgy hőmérséklete több fokkal melegebb, mint a környező területeken, mivel a gleccserek védik az időjárástól.

Ennek eredményeként a Thórsmörk fő völgyét és a környező szurdokokat számos moha és páfrányfaj borítja, amelyek a vulkanikus kőzetekkel kombinálva varázslatos fekete-zöld kombinációt alkotnak.

A területet Thor északi istenről nevezték el.

Túrázás

A Thórsmörk-völgyben egy körülbelül 8 km hosszú túrát tehet, amely a Tindfjöll-gleccser lábához vezet. Az útvonalat lerövidítheti egy kisebb körrel, viszonylag kis szintemelkedéssel.

Egy másik túra a völgy másik oldalára vezet a legjobb kilátást nyújtó gerinc mentén, de a völgyben rengeteg rövidebb útvonal is van, és akár 2 órás könnyű körutakon vagy kihívást jelentő egynapos gleccsertúrákon is jól szórakozhat.

Az egyik leghíresebb hosszútávú útvonal is Þórsmörkből indul. Laugavegur a Landmannalaugar természetvédelmi területre. Az 55 km hosszú útvonal térképe és teljes leírása megtalálható az Izlandi Turisztikai Hivatal honlapján: fi.is/trails/laugavegur.

Szállás

A völgy alján egy gyönyörű vidéki vendégházban szállhat meg. Volcano Huts Þórsmörk ahol az árak 110 eurótól kezdődnek éjszakánként emeletes ágyas szobákban, vagy 154 eurótól egy egész kunyhó 5 fő részére.

Hogyan juthat el oda?

Thórsmörk Reykjavíktól kb. 140 km-re keletre található (útvonaltérkép: en.mapy.cz), de az utolsó kb. 20 km egy több gázlóval ellátott földúton vezet, amely csak terepjárókkal járható, és akkor is csak júniustól szeptemberig.

Ha nem akar autót bérelni, akkor a Reykjavíkból vagy Hellából induló turistabuszokat is igénybe veheti. A menettérti jegyek ára 14 500 isk körül van, és olyan társaságokat vehet igénybe, mint a Reykjavík Excursions vagy a Trex.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Izland-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.