Dyrhólaey

Dyrholaey

A Dyrhólaey-fok az izlandi szárazföld legdélebbi pontja, és a sziklás tengeri kapuval rendelkező kis sziklás félsziget sok utazót vonz. Dyrhólaey Izland legszebb strandja előtt fekszik. Reynisfjara a legközelebbi város pedig Vík í Mýrdal.

Hasonlítsa össze az autóbérleti díjakat Izlandon

Sziklák és sziklaablak

Dyrhólaey környékének legnagyobb látványossága a több mint 100 méter magas, szinte merőleges sziklák. Ezekből egy több mint 150 méter hosszú sziklafal két ívvel, közvetlenül a tengerszint fölött, mint egy kis félsziget nyúlik ki a tengerbe. Ezek sziklaablakokat vagy kapukat alkotnak, és Izland egyik legfotogénebb helyei közé tartoznak.

A sziklák tetején egy 1910-ből származó kis világítótorony áll, jellegtelenül szögletes alaprajzzal, fehér homlokzattal és piros előtetővel.

A merőleges és magas sziklafalak a vonuló madarak kedvelt fészkelőhelyei, évente több tízezer madarat vonzanak ide. A madárkiáltások az óceán morajlásával együtt fokozzák a hely varázslatos hangulatát.

Kilátások a fekete strandokra

A Dyrhólaey-fokot mindkét oldalról hosszú, fekete vulkanikus homokos strandok veszik körül, amelyek végtelen hosszúságban húzódnak a horizonton túlra.

Közvetlenül a sziklák alatt található a könnyen megközelíthető Kirkjufjara strand, ahonnan a tenger szintjéről gyönyörű kilátás nyílik a sziklakapura. Nyugatra Izland egyik leghíresebb strandja húzódik. Reynisfjara ikonikus bazaltalakzataival.

Keletre a nehezen megközelíthető és 6 km hosszúságával a déli part egyik leghosszabb strandjára nyílik kilátás, amely gyakorlatilag a híres DC-3-as repülőgép roncsánál ér véget.

Hogyan juthatsz el oda?

A Dyrhólaey-sziklák autóval jól megközelíthetőek, a 218-as számú aszfaltút közvetlenül a sziklák tetejére, a világítótoronyhoz és majdnem a Kirkjufjara strandhoz vezet, amely mintegy 6 km-re leválik az 1-es számú izlandi főútról. Reykjavíkból a Dyrhólaey-fok 180 km-re van (útvonaltérkép: google.com/maps).

A sziklákhoz vezető út egész évben járható minden autótípussal.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Izland-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.