Izland - Időjárás és a legjobb utazási idő

Vastagfogú puffin

Bár Izland közel van az északi sarkkörhöz, éghajlata enyhe ehhez a szélességi körhöz képest. Az enyhébb éghajlathoz elsősorban a Golf-áramlat járul hozzá, amelynek hatására a sziget délnyugati részén a hőmérséklet júniustól augusztus végéig eléri a 14 °C-ot, télen pedig nulla fok körül marad. Az állandó szelek miatt azonban a hőmérséklet kicsit hidegebbnek tűnhet, mint amit a hőmérő mutat.

Izlandon télen nem sokáig látszik a nap az égen. Azonban láthatjuk az északi fényt, amely általában októbertől márciusig látható. Lásd a megfigyelési tippekről szóló fejezetet:

Nyár elején viszont a végtelenségig figyelheted az éjféli nap lenyugvását és felkelését.

Mivel Izland időjárása veszélyes lehet, mindenképpen javasoljuk, hogy a safetravel.is oldalon keresse a veszélyes jelenségekre vonatkozó figyelmeztetéseket és figyelmeztetéseket.

Ellenőrizze az Izlandra vonatkozó időjárás-előrejelzést az Izlandi Meteorológiai Szolgálat hivatalos weboldalán. en.vedur.is.

Délnyugat vs. a sziget többi része

Izland éghajlati típus szerint három részre osztható.

 • Délnyugat - a Golf-áramlat hatására a tél enyhébb, a hótakaró gyengébb, és a nyár a legmelegebb a szigeten, a hőmérséklet ritkán haladja meg a 19 °C-ot. Gyakran esik az eső, de többnyire záporok formájában. A téli hőmérséklet általában 0 °C körül van. A sziget legdélebbi része a legnaposabb. (Vík í Mýrdal) és a Vestmannaeyjar-szigetcsoport.
 • A középső rész (Izlandi Felföld ) - zord éghajlatú hegyek és vulkánok 1000-2 000 méteres magasságot elérő hegyei, télen sok hóval, nyáron olvadó gleccserekkel. Izland központja általában télen teljesen megközelíthetetlen és a világtól elzárt; a nyár rövid, többnyire júniustól szeptember közepéig tart.
 • Észak és kelet - Az északi és keleti partvidéken az éghajlat sokkal enyhébb, mint a sziget közepén, de zordabb, mint délen és nyugaton. A téli hőmérséklet kemény, akár -25 °C-ra is csökkenhet, a nyár pedig hűvös és rövid.

Izland az év folyamán

Az alább felsorolt napfelkelte és napnyugta időpontok hozzávetőlegesek, és Izland északi és déli részei között akár fél órával is eltérhetnek.

Időjárás januárban

Január az év leghidegebb hónapja, az átlaghőmérséklet a sziget déli részén -3 °C és 3 °C között, északon és keleten pedig -6 °C és 1 °C között van. Erős szél fúj, amely érezteti, hogy a hőmérséklet jelentősen csökken, és a hegyekben gyakran van erős havazás, délnyugaton rendszeresen 500 méter felett, de egyébként gyakran esik eső és hó, és gyakran napokig teljesen borult az idő.

 • Napfelkelte (a hónap első és utolsó napján) - kb. 11:30, 10:10.
 • Napnyugta (a hónap első és utolsó napján) - kb. 15:15, 17:00

A sziget középső és nyugati részén található turisztikai látványosságok nagy része teljesen megközelíthetetlen. Csak a főutakon lehet kényelmesen közlekedni. Izland északi és középső részén a -15 °C alatti fagypontok sem jelentenek kivételt.

Időjárás februárban

Az időjárás-előrejelzések Izlandon általában eléggé kihívást jelentenek, és ez kétszeresen igaz februárban, amely az év egyik legkevésbé kiszámítható hónapja. Az egyetlen biztos pont a -3 °C és 3 °C közötti átlaghőmérséklet, északon még mindig körülbelül 3 fokkal alacsonyabb.

Egyébként napközben gyorsan váltakozhat a napsütés, a szakadó eső, az erős havazás, a fagyos és fagypont feletti hőmérséklet, az erős orkán és a szélcsend. A február, röviden szólva, az izlandi időjárás minden aspektusát a legdurvábban mutathatja meg. Másrészt február második felében a legjobbak a feltételek a sarki fény megfigyelésére.

 • Napfelkelte (a hónap első és utolsó napján) - kb. 10:10, 9:10.
 • Napnyugta (a hónap első és utolsó napján) - kb. 17:00, 18:00

Időjárás márciusban

Március még mindig téli hónap Izlandon, de gyorsan növekvő nappali órákkal. Normál -2°C és 4°C közötti hőmérsékletre számíthat, erős széllel, mint mindig, de nem olyan kellemetlen, mint a tél közepén.

Az időjárás napközben gyorsan változik, gyakran esik az eső, havazik és süt a nap. Mivel a nap mindig alacsonyan áll a horizonton, a fény és az árnyék varázslatos játékát hozza létre reggel és kora este. A Skaftafell jégbarlangjai például márciusban is gyönyörűek. Március eleje még mindig jó alkalom az erős sarki fénymegfigyelésére.

 • Napfelkelte (a hónap első és utolsó napján) - kb. 8:30, 6:40
 • Napnyugta (a hónap első és utolsó napján) - kb. 18:30, 20:10.

A Westfjordok területén minden belföldi út és a legtöbb mellékút le van zárva, a főutak pedig jegesek lehetnek. Március népszerű hónap a síelés szempontjából.

Időjárás áprilisban

Az áprilisi átlaghőmérséklet Dél-Izlandon végre fagypont fölé emelkedik, 1°C és 6°C között mozog. A déli részeken már kivételes a havazás, de az északi részeken és az izlandi fennsíkon még mindig magas hótorlaszok alatt rejtőzik, így a legtöbb hegyi út még mindig zárva van.

A csapadék mennyisége csökken, és többnyire eső/havazás formájában, gyors záporok formájában, gyakori napsütéses "ablakokkal". Mivel április már nem a sarki fény szezonja, és fordítva, a nyár még messze nem ért véget, a szállásárak az év legalacsonyabbjai közé tartoznak.

 • Napfelkelte (a hónap első és utolsó napján) - kb. 6:30, 4:50.
 • Napnyugta (a hónap első és utolsó napján) - kb. 20:15, 21:45

Időjárás májusban

Izlandot májusban lassan emelkedő hőmérséklet jellemzi, a napi átlag 6 °C körül alakul, de az időjárás-előrejelzésekben egyre gyakrabban szerepelnek kétszámjegyű értékek. Az időjárás úgy írható le, hogy "időszakosan felhős, időszakosan esős"... mint az év bármely más hónapjában. Tény azonban, hogy májusban az időjárás szélsőségei mérséklődnek, extra erős szél ritkán fordul elő. Egész napos fagyok csak a magas hegyekben fordulnak elő.

Az első kempingek májusban nyílnak meg, és néhány hegyi utat a hónap végén nyitnak meg. Május második felétől megjelennek az első levelek a fákon, és a fű is elkezd zöldülni.

 • Napfelkelte (a hónap első és utolsó napján) - kb. 4:45, 3:00
 • Napnyugta (a hónap első és utolsó napján) - kb. 21:50, 23:30.

Május második felétől kezdve Izlandon már nem lesz teljesen sötét az éjszaka, bár az éjszaka közepén még mindig jelentősen besötétedik legalább 2-3 órára.

Időjárás júniusban

Június Izlandon a nyár első hónapjának is nevezhető. A nappali hőmérséklet általában 13 °C körül mozog, de délen ritkán megközelítheti a 20 °C-ot. Június a legkevésbé esős hónap, de nagyon nagy az esélye annak, hogy naponta legalább egyszer lehull néhány csepp, ezért hozzon magával kabátot.

Izland tájai buja zöldek, a hó egyre jobban visszahúzódik a hegyekből, és az utolsó hegyi utak és kempingek is megnyílnak. Június a leghíresebb hónap az éjféli napról is.

 • Napfelkelte (a hónap első és utolsó napján) - kb. 3:00, 2:00 óra.
 • Napnyugta (a hónap első és utolsó napján) - kb. 23:30, 0:15

Mivel egész Izland az északi sarkkör alatt fekszik, a teljes nap mindig eltűnik a horizont mögött legalább egy órára, de egész éjszaka olyan világos, mint egy átlagos napfelkelte vagy napnyugta, és ne számítson éjszakai homályra vagy akár sötétségre.

Időjárás júliusban

Statisztikailag a július a legmelegebb hónap Izlandon, az átlaghőmérséklet 15 °C körül alakul, szélsőséges esetekben délen a hőmérséklet 20 °C fölé is emelkedhet. Az időnként előforduló esőzések és a nap nagy részében felhőkkel váltakozó napsütés miatt július az egyik legjobb hónap Izland bejárására.

Minden út nyitva van, hó csak a hegyek és gleccserek legmagasabb részein van. Az olvadó gleccserbarlangok viszont zárva vannak, és veszélyesen instabilak lehetnek.

 • Napfelkelte (a hónap első és utolsó napján) - kb. 2:00, 4:15.
 • Napnyugta (a hónap első és utolsó napján) - kb. 0:15, 22:30

Júliusban sem fog soha sötét éjszakát tapasztalni, csak a hónap vége felé sötétedik az éjszaka közepén, de még mindig nem annyira, hogy fel kelljen kapcsolni a kültéri közvilágítást.

Időjárás augusztusban

Augusztus a nyár utolsó hónapjaként jellemezhető. A hőmérséklet még mindig kellemes 14°C-on van, Izlandon gyakorlatilag sehol sem esik hó, és az eső is csak záporok formájában fordul elő. Még augusztusban is jó esélye van arra, hogy legalább a nap egy részében napos idő lesz. Északon és keleten a hőmérséklet augusztusban akár 18 °C fölé is emelkedhet.

A nappal és az éjszaka közötti különbségek azonban már kezdenek érezhetővé válni, mind a hőmérséklet, mind a nappali világosság tekintetében. A természet még mindig buja zöld. Hacsak nem egész évben szürke vulkanikus táj.

 • Napfelkelte (a hónap első és utolsó napján) - kb. 4:15, 5:50.
 • Napnyugta (a hónap első és utolsó napján) - kb. 22:30, 20:40.

Időjárás szeptemberben

Szeptember az a hónap, amikor Izlandon véget ér a nyári szezon. A hőmérséklet 12 °C-ra csökken, de a hegyek legmagasabb részein kívül nem fordul elő fagy, és éjszaka csak ritkán esik hó. Az esőzések és a felhős égbolt egyre gyakoribbá válnak, de ritkán elég kellemetlenek ahhoz, hogy jelentősen befolyásolják a nyaralást.

A meleg Golf-áramlatnak köszönhetően a hónap végéig kitart a viszonylag magas hőmérséklet, de már erősebben kezd fújni, így melegebb ruházatra lesz szükség. Az a néhány fa, amelyik Izlandon nő, szép őszi árnyalatúvá válik, de a rétek továbbra is örökzöldek maradnak.

 • Napfelkelte (a hónap első és utolsó napján) - kb. 5:50, 7:20
 • Napnyugta (a hónap első és utolsó napján) - kb. 20:40, 19:00

A legtöbb kemping általában szeptember végén bezár.

Időjárás októberben

Október az a hónap, amikor az átlaghőmérséklet visszatér az egy számjegyű, 8 °C körüli értékekhez, északon körülbelül egy fokkal alacsonyabb. Gyakran előfordulnak egy óránál hosszabb ideig tartó felhőszakadások, másrészt viszont ritkán esik egész nap. A havazás a tengerparti területeken még ritka, de a hegyekben már rendszeresen havazik, és az első mellékutakat is lezárják.

A fák (általában csak a városokban, mert vidéken nincsenek) színesednek, a fű lassan barnul. A hónap végén van esély az északi fény megfigyelésére, de még élvezhetjük a viszonylag hosszú nappali órákat.

 • Napfelkelte (a hónap első és utolsó napján) - kb. 7:20, 9:00
 • Napnyugta (a hónap első és utolsó napján) - kb. 19:00, 17:00 óra.

Időjárás novemberben

Novemberben Izlandon a tél már érezteti a hatását. Az átlaghőmérséklet délen 0 °C körül, északon és keleten -1 °C körül mozog. Az alföldön egyre gyakrabban havazik, az égbolt a nap nagy részében felhős, a napsugarak főleg a déli és nyugati partvidéken érik el a felszínt.

A november az egyik legkiszámíthatatlanabb hónap, az időjárás nagyon gyorsan változik, a heves esőt erős havazás, a szelet szél, majd szélcsend követi, és néhány napsugár is kisüt.

 • Napfelkelte (a hónap első és utolsó napján) - kb. 9:00, 10:50.
 • Napnyugta (a hónap első és utolsó napján) - kb. 17:00, 15:30

Időjárás decemberben

December a legsötétebb hónap Izlandon. A hőmérséklet átlagosan -2 °C körül, északon -4 °C körül alakul. Decemberben már rendszeresen havazik az egész szigeten, csak a legdélebbi, Reykjavik környéki területeken fordul elő időnként eső, zápor.

A hosszú éjszakák miatt a december jó hónap a sarki fény megfigyelésére, de a hátránya a gyakori és hosszú ideig tartó borult égbolt, ami értelemszerűen lehetetlenné teszi a megfigyelést. December ideális tevékenysége a gleccserbarlangok felfedezése, amelyek a fagyott jég miatt biztonságosak és stabilak.

 • Napfelkelte (a hónap első és utolsó napján) - kb. 10:50, 11:30.
 • Napnyugta (a hónap első és utolsó napján) - kb. 15:30, 15:15

Számos mellékút járhatatlan, és a sziget központja szinte teljesen megközelíthetetlen, akárcsak a Westfjord-félsziget nagy része.

Hőmérsékleti táblázat az év folyamán

Reykjavik - Melegítse fel csontjait a termálforrásokban

Hónap
Időjárás
Air
Január
2 °C
Február
3 °C
március
eső
3 °C
Április
napos
6 °C
talán
napos
10 °C
Június
napos
12 °C
Július
napos
14 °C
Augusztus
napos
13 °C
Szeptember
napos
11 °C
Október
eső
7 °C
November
eső
4 °C
December
3 °C

Mikor kell költözni Izland

A legforgalmasabb hónapok június, július és augusztus, főként a melegebb időjárás és a hosszú nappalok miatt. A legtöbb múzeum, kemping és egyéb turisztikai látványosság a nyári hónapokban tart nyitva. Ha a legbiztosabb szeretne legalább néhány órás napsütésben és igazán hosszú, világos napokban részesülni, amelyeket a lehető legjobban ki lehet használni Izland természetének felfedezésére, akkor ezekben a hónapokban induljon útnak.

Vásároljon kedvezményes jegyeket az előszezonban

Ha azonban az a fő célod, hogy megnézd az északi fényt vagy például síelni menj Izlandra kizárólag télen. Általában novemberben/decemberben, majd különösen februárban/márciusban a legjobbak a feltételek a sarki fény megfigyelésére, amikor már elég sötét van, de jó esély van a szaggatott égboltra.

Ha azonban novemberben vagy decemberben mész, akkor nem lesz sok nappali fény. Ráadásul decemberben és januárban gyakran hosszú napokig borult az ég, ami meghiúsít minden esélyt az északi fény megfigyelésére.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.