Skaftafell

Skaftafell

Az egykori Skaftafell Nemzeti Park, amely ma a nagy Vatnajökull Nemzeti Park része, Izland egyik legszebb hegy- és gleccservidéke.

Hasonlítsa össze az autóbérleti díjakat Izlandon

A hegyi rétek, tüskés csúcsok és nagy, állandó gleccserek alkotta hatalmas táj időnként az Alpokat idézi, de időnként jellegzetesen izlandi bazalt sziklák vagy vízesések is feltűnnek az út mentén, amelyek nem hagynak kétséget afelől, hogy messze járunk a kontinentális Európától.

Skaftafell tökéletes hely egy pihentető hegyi túrára, rengeteg rövid és nagyon könnyű ösvénye van, de kalandozhatsz a jégbarlangokban vagy közvetlenül a gleccseren is.

Az egész Vatnajökull Nemzeti Park az UNESCO Világörökség része. A terület egyedülálló Dél-Izlandon a napsütéses napok nagyobb száma miatt.

Belépődíjak és nyitva tartás

A Skaftafell vagy Vatnajökull Nemzeti Park mindig teljes autós belépődíjat számít fel a védett területre való belépésért, függetlenül attól, hogy hányan utaznak az autóban. Egy klasszikus autóért 750 Isk-t kell fizetni.

A jegyet online vásárolhatja meg a park hivatalos honlapján: parka.is/pay/skaftafell. Ez mindig egy naptári napra érvényes, és a nemzeti park összes nyilvános útvonalát használhatja, amelyekhez nem kell vezető.

A látogatóközpontban saját sátorban való táborozásért 250 isk-t kell fizetni.

A Skaftafell területe egész évben nyitva van, és az ösvényeket a nap 24 órájában saját felelősségre járhatja be. A látogatóközpont 9:00-16:30 között tart nyitva. Télen és hétköznapokon csak 15:30-ig, hétvégén kívül pedig csak hétvégén van nyitva, lásd a hivatalos honlapot: vatnajokulsthjodgardur.is.

Túrázás Skaftafellben

A területet szó szerint átszövik a jelzett túraútvonalak, amelyeket minden látogatónak követnie kell. Tényleg mindenki számára van valami. Vannak rövid, legfeljebb 4 km-es, többé-kevésbé sík terepen vezető útvonalak, amelyek egy lélegzetelállító kilátóponthoz vezetnek, ahonnan a Skaftafselljökull gleccser hatalmas "áramlását" figyelhetjük meg, valamint hosszú, több mint 15 km-es, kihívást jelentő útvonalak, amelyek a hegyek szívébe, tavakhoz és vízesésekhez vezetnek.

Népszerűek a nagyon könnyű útvonalak a Svartifoss vízesésekhez, amelyek Izland leghíresebbjei közé tartoznak.

Skaftafell jégbarlangok és gleccserséta

Az egyik legvarázslatosabb hely minden bizonnyal a Skaftafell Blue Ice Caves (Skaftafell kék jégbarlangok). Ezek a gyönyörű természeti templomok nyáron keletkeznek, amikor a gleccser elolvad, a víz utat tör magának a jégen keresztül, és amikor nyár végén elkezd fagyni, kristálykék vagy zöldes színű jégfalak, alagutak és hasadékok alakulnak ki.

A jégbarlangokhoz vezető utak mindig közvetlenül a Skaftafellsjökull gleccser fő mezején vezetnek keresztül, amely a Vatnajökull , Európa legnagyobb gleccserének része.

A gleccserbarlangok többsége csak télen látogatható, amikor stabilak, és nem áll fenn a nagy, nehéz jégdarabok leszakadásának veszélye.

A barlangok és maga a gleccser is csak szervezett, vezetett túrák keretében, idegenvezetővel látogathatók. Minden felszerelést, ruházatot, bakancsot és sisakot kölcsönöznek. Bár maga a barlangokhoz vezető út nem igényel különleges hegymászó képességeket, a nehéz terep és a jégen és sziklákon való gyaloglás miatt fizikailag igen megterhelő lesz.

A gleccserbarlangokhoz és magához a gleccserhez vezető kirándulásokat több utazási iroda szervezi, a Skaftafell az egyik legnagyobb, amely például a következő kirándulásokat kínálja:

Skaftafell Szállás

Közvetlenül a látogatóközpont mellett egy nagy kemping található, akár több száz sátor számára. Van hideg-meleg folyóvíz, zuhanyzó, WC és mosoda. A közeli látogatóközpontban egy étterem és kávézó is nyitva van napközben. A sátorhely éjszakára történő bérlése 250 Isk.

Ha inkább egy hagyományos szállodában szeretne megszállni, akkor a látogatóközponttól kb. 1 km-re, közvetlenül a főúton található 3* Hotel Skaftafell saját fürdőszobával és jó reggelivel.

Szállás megtekintése - Vatnajökull

Hogyan juthatsz el oda?

Skaftafell közvetlenül az 1-es számú fő körgyűrű mellett található, és hagyományos autókkal egész évben megközelíthető. Reykjavíktól 326 km-re található.

Az 51-es buszjárat naponta csak egyszer áll meg Skaftafellben, és csak Víkba és Myrdalba közlekedik.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Izland-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.