Jökulsárlón

Diamond Beach

A hatalmas Jökulsárlón gleccsertó környéke Izland egyik "kötelező látnivalója" és a világ egyik legszebb helye a fotósok számára. Az egyre növekvő, jelenleg mintegy 20 négyzetkilométeres tó , amelyet mindenféle méretű jégtáblák tarkítanak, és amely az időjárástól függetlenül varázslatos környezetet teremt.

Autóbérleti díjak összehasonlítása - Izland

Egy tó egy jégmorénában

A tó a Breiðamerkurjökull gleccser egykori morénájában fekszik, amely Európa legnagyobb gleccserének, a Vatnajökullnak a része. A Breiðamerkurjökull még az 1980-as években is elérte a tengert, de aztán gyorsan olvadni kezdett, és a szárazföld belsejébe húzódott vissza, kialakítva a Jökulsárlón-tót. Ez évről évre egyre nagyobb és nagyobb lett az olvadó gleccser vizével, amelynek arcáról jégtáblák szakadnak le, és csendesen, misztikusan lebegnek a tó felszínén.

A gleccserjégtáblák néhol akkorák lehetnek, mint egy kis lakóház, máshol pedig csak néhány tucat centiméteresek. A napfény játéka vagy a sötét felhőkkel borított égbolt a háttérben minden évszakban hihetetlen látványt nyújt.

A Jökulsárlón-tó valójában nem is igazi tó, hanem inkább lagúna, mivel a tengerrel csak a Jökulsá folyó köti össze, amely mintegy 250 méter hosszú.

Gyémánt strand

A Jökulsárlón lagúnának a tengerbe torkolló torkolatánál ezután találkozunk Izland másik "kihagyhatatlan" strandjával, a Gyémánt stranddal. A név oka első pillantásra nyilvánvaló lesz. A fekete vulkanikus homokos strandot szó szerint ellepik az apró olvadó jégtáblák, amelyek a lagúnából a tengerbe ömlenek, hogy aztán a hullámok partra mossák őket.

A Gyémánt-parton a bokrok mérete 20 cm-től 2 méterig terjed, és a parton heverő óriási gyémántok ezreinek benyomását keltik.

A Diamond Beach helyi neve Fellsfjara, és a jégbokrok formájú "gyémántok" a lagúna torkolatának mindkét oldalán mintegy 5 km hosszan találhatók.

Sétahajózás a tavon

Számos helyi utazási iroda kínál szervezett sétahajózásokat a jégtáblák között és kirándulásokat a gleccserbarlangokhoz a lagúna partján lévő parkolóhoz. Klasszikus csónakokon vagy kétéltű járműveken utazhat, amelyek a szárazföldön is közlekednek, és a vízen is úsznak. Példa árképzésre:

  • Tó körutazás - 6 000 isk 35 perc vagy 11 000 isk egy óra alatt.
  • Kirándulás a jégbarlangokhoz (csak télen lehetséges) - 19 000 isk-tól, kb. 2,5-3 órára

A kirándulások és sétahajózások online foglalhatók olyan ügynökségeknél, mint a Glacier Lagoon, a Troll Expeditions vagy a Glacier Journey.

Hogyan juthat el ide?

A Jökulsárlón lagúna a Gyémánt stranddal közvetlenül az 1-es izlandi körgyűrű mellett található, és egész évben minden autótípussal megközelíthető. A többi híres hely, Skaftafell és Vestrahorn között fekszik. Reykjavíkból 390 km és körülbelül 5 óra alatt érhető el (útvonaltérkép: google.com/maps).

A nagy parkolóból a lagúnához és a Diamond Beachhez gyalogosan, kijelölt ösvényeken 2 perc alatt el lehet jutni.

A parkolóban két kis frissítőhelyiségben haraphatsz valamit, használhatod a mosdókat és az elektromos autók töltőpontját.

Szállás

A legközelebbi település, ahol megszállhatsz, egy Reynivellir nevű házcsoport. Jól minősített szálláshelyek már 110 eur/éjszakától elérhetőek, például egy vendégházban Skyrhúsid Guest House vagy 147 eurótól egy klasszikus 3* Hali Country Hotel.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Izland-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.