Izland - minden az autókölcsönzésről

Vastagfogú puffin

Ha nem akarja az izlandi nyaralását csak Reykjavíkban tölteni, vagy nem akar igazán nagy összegeket fizetni a szervezett buszos túrákért (sokszor többet, mint az autóbérlés), a leszállás után az első lépések az autókölcsönzőhöz vezetnek. Izlandot autó nélkül nem fogod megismerni.

Hol, mikor és hogyan foglalhat autót Izlandon

Ha autót foglal Izlandon, az ár elsősorban az évszaktól függ. Nem sokat számít, hogy 14 nappal vagy 5 hónappal az utazás előtt foglal-e (bár a korábbi foglalás mindenképpen esélyt ad arra, hogy valamivel alacsonyabb árat kapjon). A téli és a nyári bérleti árak gyakran akár háromszorosan is eltérnek.

A foglaláshoz a legtöbb autókölcsönző cég összehasonlító motorját ajánljuk, amely az Ön által kiválasztott szempontok szerint rendezi a találatokat:

Az utazók jó tapasztalatokat szereztek olyan kölcsönző cégekkel, mint az IceRentalCars, az Europcar vagy a Budget. Egy másik népszerű autókölcsönző cég a Geysir, amely egyenesen a szerződési feltételeiben jelzi, hogy elfogadja a bankkártyás fizetést. Mindezeket a fent említett booking.com weboldalon keresztül lehet szűrni.

Autóbérlési árak Izlandon

Az izlandi autókölcsönzés nem tartozik a legolcsóbbak közé Európában. Az ár függ a bérleti időszak hosszától (minél hosszabb a bérleti időszak, annál olcsóbb a napi bérleti díj), de főként az évszaktól... Az alábbiakban példákat adunk az árakra. Az egyértelműség kedvéért az árakat euróra átszámítva mutatjuk.

 • Heti nyári bérlés (kisautó): 720 eur-tól
 • Heti bérlés nyárra (4x4): 940 eur-tól
 • Heti bérlés télen (kisautó): 210 eur-tól
 • Heti bérlés télen (4x4): 400 eur-tól
 • Foglaljon autót a booking.com

Izlandon általában valamivel olcsóbb közvetlenül Reykjavíkban bérelni, és drágább a repülőtéren. Ha legalább egy napot szeretne Reykjavíkban tölteni, és megelégszik a reptérről a városba tartó tömegbusszal, akkor a belvárosban történő bérlés olcsóbb lehet. Figyelembe kell venni, hogy egy egyirányú buszjegy 15 euróba kerül, így az autóbérlésnek legalább 29 euróval olcsóbbnak kell lennie a központban, a különbség tovább nő, ha több emberrel utazik.

Mindig olvassa el részletesen a bérleti feltételeket és különösen a biztosítást, amelyet szintén megtalál a weboldalon. Booking.com. Néhány kölcsönző cégnél a biztosítás a végső árban benne van, máshol külön kell fizetni, napi 5 eur és 20 eur közötti összeget, az autó típusától és a bérlés időtartamától függően.

Nemzetközi jogosítvány és egyéb dokumentumok

Izland nem tagja az Európai Uniónak, de az uniós polgároknak még így sem kell nemzetközi jogosítványt szerezniük utazás előtt. A bérbeadó cég bármelyik EU- vagy EGT-országból származó vezetői engedélyt elfogadja.

Az EU-n kívüli országokból érkező utasoknak nemzetközi vezetői engedélyre van szükségük.

Az autókölcsönző cégek általában hitelkártyát kérnek az autóbérléshez. Egyes cégek bankkártyával is lehetővé teszik az autóbérlést, de vagy kedvezőtlenebb feltételekkel, vagy nagyon magas, gyakran 1 000 eurót meghaladó kaució ellenében. Vannak azonban kivételek, mint például a Geysir, amely nem igényel hitelkártyát.

Benzinárak

A benzin Izlandon drágább, mint a kontinentális Európában, és jelentősen drágább, mint Észak-Amerikában. Az árak átlagosan 30%-kal magasabbak, mint Európában és körülbelül 110%-kal magasabbak, mint Észak-Amerikában.

Az árak euróban kifejezve 1,90 eur és 2,10 eur között ingadoznak benzinliterenként.

Hogyan működnek a benzinkutak Izlandon?

A benzinkutak sűrűsége közel sem olyan nagy, mint a kontinentális Európában. A benzinkutak a nagyobb városokban vannak, a városon kívül soha, és ritkán a falvakban. Tehát, különösen az Izlandon tett hosszabb utazások során semmiképpen se menjen "benzinre".

Ha elektromos autót bérel, nem kell aggódnia. Izlandon lényegesen több töltőpont van az elektromos autók számára, mint a hagyományos benzinkutak számára, és ezek gyakran igazán kis városokban találhatók, távol a civilizációtól.

A hagyományos benzint "95-ös", míg a dízelüzemanyagot "Diesel" néven emlegetik a kutaknál. Az árak literenkénti benzinárak.

Izlandon minden benzinkút önkiszolgáló. Miután az autóval a benzinkúthoz hajtott, szálljon ki, és válassza ki a kijelzőn a tankolni kívánt összeget izlandi koronában.

Tankoláskor a benzinellátás automatikusan leáll, amikor eléri a beállított összeget.

Ha szeretné feltölteni a tankot, válassza a kijelzőn a "Tele" opciót, ekkor a benzinellátás az Ön döntése szerint leáll. Ebben az esetben az összeg a tankolás után azonnal megterhelődik a kártyájára.

A legtöbb benzinkúton van egy kisbolt is, ahol készpénzzel fizethet a benzinért.

A benzinkutak mosdói általában ingyenesek. Az ételek, italok és édességek viszont az izlandi benzinkutakon lényegesen drágábbak, mint a szupermarketekben (2-3-szoros áron).

Parkolás

Izlandon a parkolás valóban nem jelent problémát. Elvégre egy ilyen alacsony népsűrűségű országban nem is lehet az. Kivételt képez a főváros, Reykjavik, ahol a parkolás a központban fizetős (általában 190 isk körül van óránként), de még itt is találhatunk ingyenes parkolást a főbb látnivalóknál.

Közlekedés és közlekedési szabályok

Izlandon a vezetés a jobb oldalon történik.

Az itteni szabályok nagyon hasonlítanak a többi európai országéhoz. Nem kell felkészülni semmilyen trükkös dologra.

Maximális sebességek

Izlandon a következő sebességkorlátozások érvényesek.

 • Falun - 50 km/h, de sok helyen a sebességet 30 km/h-ra csökkentik.
 • A falun kívül aszfaltozott utakon - 90 km/h
 • A falun kívül kavicsos utakon - 80 km/h

A falvakban nagyon gyakran mérik a sebességet, akár rendőrjárőrökkel, akár rögzített radarral.

Körforgalmak

A körforgalmak nagyon gyakoriak az izlandi városokban és a városokon kívüli nagyobb kereszteződésekben.

Ha egy körforgalom két sávos (ami különösen Reykjavíkban gyakori), a belső sávban haladó járműnek mindig elsőbbsége van a külső sávban haladó járművel szemben.

A körforgalomban az alábbiak szerint köteles használni az irányjelzőt:

 • Ha a körforgalmat az első kijáraton hagyja el, a körforgalomba való behajtás előtt villogtassa a jobbra mutató jelzőfényt.
 • Ha a második kijáraton távozik (azaz de facto egyenesen halad tovább a kereszteződésben), akkor körülbelül az első kijárat magasságától kezdve villogtassa a jobbra irányt.
 • Ha a bal oldali kijáraton (utolsó kijárat), akkor a körforgalomba való belépés előtt balra villant. Csak az utolsó előtti kijárat magasságában vált jobbra.

Vezetési elsőbbség

Izlandon a jelöletlen kereszteződésekben a jobb oldali elsőbbség érvényes. Ilyen kereszteződésekkel főleg a városokban találkozhat.

Azokon a szakaszokon, ahol a sebességkorlátozást a törvény vagy a közúti jelzőtáblák 60 km/h-ban határozzák meg, köteles korlátlanul engedni a busznak, hogy elhagyja a megállót.

A gyalogosoknak a gyalogátkelőhelyeken mindig elsőbbsége van a gépjárművekkel szemben.

Egyéb szabályok

Milyen egyéb hasznos közlekedési szabályok vannak még?

 • Avéralkoholszint semmilyen szinten nem tolerálható.
 • Vezetés közbentelefonálni szigorúan tilos, és gyakran rendőrségi ellenőrzés tárgyát képezi.
 • A nap minden szakában kötelező avilágítás (nappal rossz látási viszonyok között, éjszaka jó látási viszonyok között).
 • A kijelölt útrólvaló letérés szigorúan tilos.

Forgalomsűrűség és útminőség

Izlandon nincsenek autópályák.

Az izlandi járművezetők a legtöbb esetben előzékenyek, és betartják a szabályokat. Reykjavik központjában nagy forgalommal találkozhat, de egyébként az izlandi vezetés inkább pihentető élmény az üres utakon.

Vidéki utak

Izland nagyon gyér lakossága miatt sok poros, kavicsos útra kell számítani. Még a szigetet körülvevő 1340 km hosszú fő körgyűrűn ("Ring Road") is találkozhatunk rövid, burkolatlan szakaszokkal az ország keleti részén.

Ezzel kapcsolatban érdemes ellenőrizni a kölcsönző cégek feltételeit, mivel némelyikük megtiltja a nem négykerék-meghajtású autóknak a nem aszfaltozott utakon való közlekedést. Ha figyelmen kívül hagyja ezt a tilalmat, és balesetet szenved vagy megsérül az autója egy kavicsos szakaszon, automatikusan felelősséggel tartozik a kár teljes összegéért.

Azt is fontos észben tartani, hogy számos természeti látványosságot nem lehet terepjáró terepjáró nélkül megközelíteni. A fő problémát nem is annyira a kavicsos utak jelentik, amelyek általában hagyományos autókkal is járhatóak, hanem különösen a számos folyóvölgy, amelyek Izland távoli területein igen gyakoriak.

Általánosságban véve azonban nem okozhat gondot Izlandon közlekedni hagyományos autóval, még az úgynevezett Aranykör bejárása során sem. Arról, hogy egy adott látványosság megközelíthető-e hagyományos autóval vagy sem, az Izlandon megtekinthető helyek részletei között is olvashat.

Hivatalos honlap road.is

Az izlandi autós utazások tervezéséhez nagyszerű eszköz az izlandi kormány hivatalos road.is honlapja, amely teljes körű tájékoztatást nyújt az utak aktuális járhatóságáról, térképeket ad a burkolt és kavicsos utakról és még sok másról.

Egy másik egyértelmű webhely a safetravel.is, amely hasonló és gyakran jobban kivitelezett információkat tartalmaz az izlandi utazással kapcsolatban.

Vezetés télen

A téli izlandi vezetésnek is megvannak a maga sajátosságai. Csak a nagyvárosok igazán fontos útjait tartják karban, és akkor is só nélkül. Készüljön fel tehát arra, hogy gyakran kell havas úton közlekednie. Az utakat narancssárga magas oszlopok szegélyezik.

Tényleg számoljon azzal, hogy ha télen megy Izlandra, akkor szinte 100%-ban hóban fog vezetni. Ráadásul a vidéki utak nagy százaléka, amelyek nem állandóan lakott területekre, hanem csak a turisztikai látványosságokhoz vezetnek, télen le van zárva. A tél pedig Izlandon általában az októbertől május végéig tartó időszakot jelenti.

Útdíjak

Izland útjai, alagútjai és hídjai egyetlen kivételtől eltekintve ingyenesek.

Ez Izland második leghosszabb alagútja, a 7,5 km hosszú Vaðlaheiðagöng alagút az ország északi részén, Akureyri közelében. Az 1-es számú fő körgyűrűn fekszik. Az alagúton való áthaladásért 1 500 Isk-t kell fizetni. Az útdíjat kizárólag online lehet fizetni a veggjald.is/en/árképzés oldalon.

Az útdíjat legfeljebb 24 órával a tervezett utazás előtt és legfeljebb 24 órával az utazás után lehet befizetni. Az alagutat térfigyelő kamerák figyelik, és ha nem fizet, felszólító levelet küldenek az autótulajdonos (általában egy autókölcsönző cég) címére, valamint 400 isk adminisztrációs díjat. Az autókölcsönző cégek ezt a díjat automatikusan a hitelkártyájára terhelik.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.