Aranykör

Strokkur gejzír

Golden Circle Reykjavík közelében fekvő, számos természeti látványosságot is magában foglaló, nagyon népszerű kirándulóhely. A változatos környezetnek köszönhetően az izlandi táj minden formáját megismerheti egy kicsit. A térképen látható alakja miatt az Aranykört gyakran Aranyháromszögnek is nevezik.

Hasonlítsa össze az autóbérleti díjakat

Milyen hosszú az Aranykör?

Az Aranykör nagyjából 235 km hosszú, és ha a parkolókhoz vagy más látnivalókhoz vezető kitérőket is beleszámítjuk, akkor összesen körülbelül 300 km-t fogunk megtenni. Mivel az Aranykör Izland délnyugati részén, a főváros, Reykjavik közelében található, ez a sziget leglátogatottabb és legjobban megközelíthető úti célja.

Az Aranykör egész évben, még télen is bejárható.

A körút körülbelül 200 km-re rövidíthető le, ha a visszaút kihagyásával és ugyanazon az útvonalon térünk vissza Reykjavíkba. Sok utazó számára az Aranykör azért is népszerű, mert egy nap alatt teljesíthető.

Az Aranykör 3 legjobb helye

Az Aranykörnek 3 fő látnivalója van, amelyeket nem szabad kihagyni. Megtapasztalhatod a kopár síkságok, puszták, vulkanikus kanyonok, hegyek, vízesések és gejzírek tájait.

Þingvellir Nemzeti Park (Thingvellir)

A szűk bazaltkanyonok, számos folyó, patak és kis vízesés, széles völgyek és síkságok, tavak és az eurázsiai és észak-amerikai tektonikus lemezek közötti fő előtere nemcsak természeti, hanem kulturális szempontból is értékes terület. Jó megközelíthetőségének köszönhetően itt alakult meg a világ legrégebbi parlamentje.

Haukadalur geotermikus terület

Számos gejzír, termálforrás és egyéb vulkanikus tevékenység helyszíne, amely különösen két gejzírnek köszönhetően vált világhírűvé. Az egyik a világ első gejzírje. Geysir, amely a jelenségnek a közismert nevét adta. A másik a Strokkur gejzír, amely Izland egyik legaktívabb gejzírje.

Gullfoss vízesés

Izland egyik legmasszívabb vízesése, 2 vízeséssel, amelyek egy 32 méter mély kanyonba zuhannak. A vízben lévő üledékeknek köszönhetően a víz aranyszínű, ha süt a nap.

Egyéb látnivalók

A fenti "top három" mellett azonban kár lenne kihagyni az Aranykör egyéb, kevésbé ismert helyeit. Ezek közé tartoznak például a következők:

Ismer még egy gyönyörű helyet az Aranykörön? Írja meg nekünk az alábbi hozzászólásokban, és ossza meg a többi olvasóval.

Az Aranykör térképe

Autóval vagy busszal?

A legjobb és mindenképpen ajánlott megoldás a bérelt autóval való utazás, amely a kevésbé ismert, de talán annál szebb helyeket is körbejárja. Bárhol megállhatsz, és ami még fontosabb, bármilyen hosszú időre.

Reykjavíkban számos autókölcsönző cég van, és az áraikat például a booking.com-on keresztül összehasonlíthatja.

A Golden Circle-t nem lehet körbejárni a hagyományos tömegközlekedési buszokkal, de Reykjavíkban több turisztikai iroda is kínál szervezett buszos túrákat.

Ezek általában 7-9 órát vesznek igénybe, és 8 000 és 10 000 isk közötti összegbe kerülnek. Ilyen például a Reykjavík Excursions vagy a Gray Line.

Szállás az Aranykörön

Mivel a körút a fővárosban, Reykjavíkban kezdődik és végződik, és sok utazó úgy dönt, hogy csak egy napot vándorol, a reykjavíki szállás biztos, hogy Reykjavíkban lesz. Itt van a legnagyobb választék szállodákból, valamint olcsó hostelekből is, legalábbis izlandi mércével mérve.

Ha azonban az Aranykör mentén szeretné élvezni az utazást, akkor azt javasoljuk, hogy valahol a közepén szálljon meg. Ideális szállások az útvonal közepe táján Laugarvatn vagy Reykholt városai.

Ha azt tervezi, hogy az Aranykörről továbbutazik Izland nyugati részére, válasszon szállást Selfoss városában, közvetlenül az 1-es főút mellett.

Az alternatíva természetesen az Izlandon oly népszerű kempingezés. Az összes főbb turisztikai látványosságnál találkozhat kempingekkel, és fejenként 1 300 és 1 700 Isk körüli árakkal kell számolnia.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Izland-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.