Thingvellir

Thingvellir

A Þingvellir Nemzeti Park (átírva Thingvellir, gyakran helytelenül Pingvellir is) Izland egyik legforgalmasabb turisztikai célpontja és a világ egyik legjelentősebb geológiai jelentőségű helyszíne. Mivel az Aranykörön fekszik, és viszonylag közel van Reykjavikhoz, valószínűleg itt találkozhatsz a legnagyobb turistatömeggel, de a hely hatalmas kiterjedésének köszönhetően még így is rengeteg magánéletet élvezhetsz.

Hasonlítsa össze az autóbérleti díjakat Izlandon

A Þingvellir Nemzeti Park 1983 óta az UNESCO Világörökség része, de nem olyan természeti emlék, mint amilyennek elsőre tűnhet. A Thingvellir kulturális műemlékként szerepel a listán, mivel itt őrzik a világ legrégebbi parlamentjének, az Althingnak a maradványait, amelyet éppen ezen a területen alapítottak.

Ahol Európa és Amerika találkozik

Akárhogy is, Thingvellir legfőbb turisztikai vonzereje a rendkívüli természet és a tektonikus vagy geológiai jelenségek. A terület ugyanis egy árokban fekszik, pontosan az észak-amerikai és az eurázsiai tektonikus lemezek közötti törésvonalon, ami Thingvellirben első látásra is nyilvánvaló.

A kontinensek közötti átmenet jól látható a repedésekben, szakadékokban és völgyekben a misztikus bazaltkőzetekkel. A leghíresebb kanyon a széles Allmanagjá-völgy, amelyen az Öxarjá folyó folyik keresztül, és amelynek szélein fotogén szűkebb szurdokok és kanyonok sora található. Allmanagjá egyben a terület turisztikai központja is.

Az Allamanagjá-völgy Izland legnagyobb tavában, a Thingvallavatnban végződik, amelynek északi partja mindössze néhány száz méterre van a fő látogatóközponttól.

Túraútvonalak és az Öxarafoss

A nemzeti parkot több tucat kilométernyi, többnyire rövid és nagyon kényelmes túraútvonal szeli át a síkságon. Míg a déli részen a széles folyóvölgyre nyílik kilátás, a parkolótól alig 1 km-re északra mindenképpen induljunk el a szűk bazaltkanyonba, amely a gyönyörű Öxarafoss vízeséssel végződik.

A túraútvonalak alaptérképét az NP hivatalos honlapján, a thingvellir.is oldalon találja.

Alþing: a világ legrégebbi parlamentje

Thingvellirben 930 körül alapították a világ valószínűleg legrégebbi, ma is működő parlamenti intézményét: Althning (Alþing). Minden nyáron 36 törzsfőnök gyűlt itt össze, hogy döntsenek a sziget életének alakításáról.

Thingvellir helyét nem véletlenül választották ki. A széles síkságok voltak a legkönnyebben megközelíthetőek Izland akkoriban lakott részei közül.

Az utolsó ülést Thingvellirben 1789-ben tartották, amikor a parlamentet a fővárosba, Reykjavikba helyezték át. Az Althing épülete ma az izlandi miniszterelnök nyári rezidenciája, a közelben pedig egy kis templom található. A hely a belső terek kivételével szabadon látogatható.

Szállás

Közvetlenül a nemzeti parkban tilos épületeket építeni, így itt nem találsz szállást. Mivel azonban Thingvellir nincs messze a fővárostól, könnyen megszállhatsz ott.

Ezután a nemzeti park északi részén a hivatalos kempinget használhatod, ahol az árak személyenként 1 300 Isk-tól kezdődnek.

Hogyan juthat el ide?

Thingvellirbe a legjobb és nagyon egyszerű módon a 35-ös számú aszfaltozott főúton juthatunk el autóval, amely minden autótípus számára egész évben járható. Reykjaviktól a nemzeti park mindössze 47 km-re van (útvonaltérkép: google.com/maps), ami izlandi viszonylatban szó szerint "a sarkon túl" van. A látogatóközpontnál megállhatunk a nagy ingyenes parkolóknál, amelyek mindössze néhány tucat méterre vannak a fő látnivalóktól.

Thingvellirbe nem járnak tömegbuszok, így autó nélkül csak úgy tudsz közlekedni, ha valamelyik reykjavíki utazásszervezőt veszed igénybe. A Reykjavík Excursions például egy 6 órás utat kínál a teljes Aranykörön keresztül, beleértve a Haukaladur területének meglátogatását is, 8 000 isk-tól.

Belépődíjak és nyitvatartási idő

A Thingvellir Nemzeti Park a nap 24 órájában ingyenesen látogatható.

A látogatóközpont épületében található kis múzeumot látogathatja meg, amelyért 1 000 isk díjat kell fizetni.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Izland-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.