Strokkur

Strokkur

A Strokkur gejzír Izland egyik leglátogatottabb természeti látványossága, amely mindössze 20 méterre található a híresebb Gejzírtől.

Hasonlítsa össze az autóbérleti díjakat

Izland legaktívabb gejzírje

Míg a gejzírek közül a Geysir gejzír évekig inaktív, addig a Strokkur ezzel szemben Izland egyik legaktívabb gejzírje. Hosszú évek óta nagyjából 10 percenként 15-30 méter magas vízoszlopot okád nagyjából 10 percenként. A Geysirrel ellentétben a Strokkur mindig látható.

A Strokkur aktivitása a 18. század végén kezdődött, és folyamatosan tartott egészen a 20. század közepéig, amikor egy erős földrengés elzárta a patakot, és a gejzír szunnyadni kezdett. Mivel már akkoriban is turisztikai látványosság volt, az izlandi hatóságok 1963-ban úgy döntöttek, hogy megtisztítják és kifúrják a szellőzőnyílást, és azóta a Strokkur 5-10 perces időközönként ismét a felszínre tör.

Blesi termálforrás

Mind a Strokkurtól, mind a Geysirtől alig néhány száz méterre egy termálforrás is a felszínre tör, amelynek vize 40 °C körüli hőmérsékletű, és két természetes medencét tölt meg. A kellemes hőmérséklet és a szép környezet megmártózásra csábítana, de ez a Haukadalur-völgy egész területén természetvédelmi okokból szigorúan tilos.

A gejzíreket és a termálforrásokat azonban megcsodálhatjuk a közvetlen közelükben futó fából készült sétányokról.

Belépőjegyek a Haukaladur területére

A Strokkur csak egy a Haukaladur geotermikus völgyében található számos gejzír közül, amelyeken keresztül kényelmes, minden túrakategóriának megfelelő sétautak vezetnek. Jelenleg nincs belépődíj és nincs korlátozott nyitvatartási idő.

Szállás

Strokkur az Aranyháromszög (vagy körút) egyik legtávolabbi pontján található, ezért jó szálláshely lehet. Közvetlenül a parkoló mellett két szálloda található, standard izlandi árakkal, 202 eurótól éjszakánként és szobánként felfelé: a Litli Geysir Hotel és a Hotel Geysir.

Van egy Geysir tjaldsvæði kemping is közvetlenül a bejáratnál, ahol nem sátorhelyenként, hanem személyenként kell fizetni, azaz 1 800 isk felnőttenként + 500 isk fakultatív díj a zuhanyzók használatáért, lásd a hivatalos honlapot. Valamivel olcsóbb a kb. 2 km-re található Skjol kemping, ahol az árak személyenként 1 500 isk-tól kezdődnek.

Hogyan juthat el ide?

A Strokkur Gejzír Reykjavíktól kb. 105 km-re található a 35-ös számú főút mellett (útvonaltérkép: mapy .cz), amely teljesen aszfaltozott és nagyon jó minőségű. Egész évben járható. A bejárat közelében nagy ingyenes parkoló található.

Tömegközlekedési buszok nem közlekednek, de a Reykjavíkban működő számos utazási iroda segítségével turistabuszokkal is eljuthatunk ide. A Reykjavík Excursions például 6 órás utat kínál a teljes Aranykörön keresztül, beleértve a Haukaladur területének meglátogatását is, 8 000 isztól, ami izlandi viszonylatban nagyon baráti ár.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Izland-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.