Askja

Askja

Az izlandi fennsík közepén található Askja sztratovulkán egy hatalmas vulkán, amelynek krátere több mint 4 km széles, és 1875-ben egy hatalmas kitörés következtében alakult ki. Askja 1516 méterrel a tengerszint felett fekszik, és a látogatókat a 11 négyzetkilométeres nagy Öskjuvatn-tó vonzza türkizkéken csillogó vizével, valamint a teljesen kietlen, civilizációnak nyomait sem mutató tájjal.

Hasonlítsa össze a 4x4-es autók árait Izlandon

Az Askja vulkán Izland egyik legerősebb vulkánja, amelynek utolsó kitörését 1961-ben jegyezték fel, és kialakulását a litoszféra lemezek évi 2 cm-es sebességgel történő szétterülésének köszönheti.

A holdbéli táj

Az Askja környéke Izland egyik legsajátabb és legtávolabbi része. A kopár, egyhangú, csak a szürke, barna és fekete árnyalataiból álló táj jobban hasonlít a holdbéli tájra, mint bármi másra. A monoton, mégis rendkívül szép táj olyan egzotikus természetbe visz, amilyet az európai kontinensen nem találsz.

A vulkanikus sivatagokat számos gleccserfolyó és több száz kisebb-nagyobb hegycsúcs vagy gleccser szakítja meg.

Nem véletlen, hogy az Askja vulkán körüli tájat választotta ki a NASA az űrhajósok geológiai kiképzésére a Holdra való utazásuk előtt.

Hogyan juthatunk el oda?

Askja csak 4x4-es terepjárókkal, magas futóművel közelíthető meg, és csak egy földút van, sok gázlóval. Közvetlenül Askja alatt található az F910-es út, amely az F88-as útról vezet le. Ez aztán csatlakozik az 1-es számú fő körgyűrűhöz.

A távolság Reykjaviktól 603 km, és az útvonal részletes térképe itt található. Az utak csak az év néhány hónapjában, körülbelül június elejétől szeptember közepéig járhatóak terepjárók számára, utána eltűnnek a hó- és jégréteg alatt.

Az út végén lévő parkolóból egy kb. 2,5 km hosszú túraútvonal vezet a kráter peremére és az Öskjuvatn-tóhoz (lásd: útvonaltérkép).

Szállás

Askja távoli fekvése miatt Izland bármely nagyobb településéről nehéz ideautózni. A körülmények még nyáron is zordak, főként a szél miatt, így a kempingezés sem lesz a legjobb megoldás.

Legközelebbi cím: Grímstunga Guesthouse az 1-es út és az F88-as út kereszteződésénél található egy gyönyörű vidéki farm. Keressen még sok vendégházat és szállodát a Mývatn-tó körüli jól ismert területen, Askja városától mintegy 140 km-re.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Izland-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.