Myvatn

Myvatn

A Mývatn-tó Izland északi részén található, mintegy 85 km-re a 4. legnagyobb várostól, Akureyritől. Az itt húzódó tektonikus törésnek köszönhetően gyakorlatilag az összes jellegzetes izlandi tájképi jellemzőt - tavakat, geotermikus forrásokat, vulkáni krátereket, vízeséseket és barlangokat - megtalálhatjuk itt.

Hasonlítsa össze az autóbérleti díjakat Izlandon

A Mývatn környéki táj egész évben úti cél, és télen is eljuthat ide.

A legyek tava

A Mývatn-tó zöldellő rétek idilli tájain fekszik, és csipkézett partjai számos helyet teremtenek gyönyörű látnivalókhoz. Lefordítva a "Mývatn" jelentése "légy-tó", és hamarosan rájön, hogy a név valóban találó.

A rövid nyár alatt ugyanis legyek milliói nyüzsögnek a tó körül, ami egyrészt kissé kellemetlenné teheti a tónál való tartózkodást, másrészt viszont a Mývatn tele van számos madárfajjal, amelyek számára a legyek szívesen látott lakomát jelentenek. A tó északi partján található Madármúzeumot is meglátogathatja.

A tó közvetlen közelében számos rövid túraútvonal található, amelyek többnyire az útról vezetnek a tópartra és a kilátópontokhoz, de egyéb látnivalók is találhatók. Ezeket nem szabad kihagyni:

  • Höfði erdő (helyszín: en.mapy.cz) - a tó keleti oldalán egy nagyon szokatlan izlandi környezetben található érett erdővel találkozhat, amely vizuálisan egy időre a kontinentális Európába repíti. A Höfði partján megcsodálhatja a Mývatn-tó vizéből kiemelkedő hagyományos izlandi megkövesedett lávaoszlopokat.
  • Dimmuborgir (helyszín: en.mapy.cz) - a "sötét kastélyok" fordítás mindent elmond, ez egy megkövesedett és nagyon szokatlan formájú lávamezőkből álló "erdő".
  • Skútustaðagígar (helyszín: en.mapy.cz) - ez a kis vulkáni kráterekkel teli félsziget nyújtja a legjobb kilátást a Mývatnra, köszönhetően annak, hogy néhányat meg lehet mászni.

Hverfjall-kráter

A Mývatn-tó körüli tájat a 420 méter magas, titokzatos fekete vulkáni kráter vagy tufakúp, a Hverfjall uralja. Az 1 km széles kráter lejtőit fekete és szürke puszta törmelék borítja, és egy túraútvonal fut körbe a teljes kerületén, ahonnan megcsodálhatjuk a vulkáni táj fenségét és sivár ürességét. A kráter pereméről gyönyörű kilátás nyílik az egész Myvatn-tóra.

A kráterig gyakorlatilag végig lehet autózni, és a földút végén lévő kis parkolótól már csak egy körülbelül 600 méteres ösvény vezet a csúcsra. A másik lehetőség egy 2,5 km-es túra a Dimmuborgir helyszínéről, de az út nem jelent különösebb kihívást, csak több szintemelkedésre kell számítani.

Hverir kénes források

A tótól keletre, a főút mellett, mintegy 3 km-re található, ne hagyja ki a meglehetősen nagy Hverir geotermikus terület meglátogatását, ahol számos gőzölgő fumarolát, bugyogó iszapmedencét és valóban nagyon erős kénszagot talál, amely még napokig megmarad a szaglómemóriájában.

Grjótagjá és Stóragjá barlangok

A Mývatn-tó közvetlen közelében ne hagyja ki a két érdekes, vízzel elárasztott lávabarlang meglátogatását. Az 1970-es évekig mindkét barlang népszerű volt a kis tavakban való termálfürdőzésre, de a vulkánkitörések után a Grjótagjá-barlangban a víz kb. 70 °C-ra emelkedett, és ma már csak lassan csökken kb. 50 °C-ra, így itt fürdésre nincs lehetőség.

A Stóragjá-barlangban lehet úszni, de csak tapasztalt barlangászok számára elérhető kötélen.

Az utóbbi években Grjótagjá nagy utazási fellendülést él át, mivel itt forgatták a Game of Thrones című sorozat néhány jelenetét. A barlangba nincs belépődíj, és a barlang tényleg kicsi, és valójában kb. 2 perc alatt be lehet kukkantani.

Mývatn geotermikus fürdők

A Mývatn-tótól mindössze 2 km-re keletre található egy természetes geotermikus fürdő, parkosított tavakkal és teljes felszereltséggel, öltözőkkel, étteremmel vagy mosdókkal. A fürdő, hasonlóan a híresebb Kék Lagúnához, ebben az esetben valóban természetes, és csak a tavak bejáratát alakították ki lépcsőkkel, és természetesen az étteremmel és jegypénztárral rendelkező épület környékét.

A fürdő egész évben 12:00 és 22:00 óra között tart nyitva.

A belépésért 5 900 isk, diákok és nyugdíjasok 3 900 isk-t fizetnek. A helyszínen 900 isk körüli díjért törölközőt bérelhet vagy fürdőruhát vásárolhat. Hivatalos weboldal online jegyvásárlással: myvatnnaturebaths.is.

Szállás

Mivel a Mývatn-tó körül rengeteg látnivaló van, mindenképpen praktikus, ha Izlandon utazva a közelben szállunk meg valahol. Számos kisebb vendégház és panzió található a Mývatn közelében 92 eurótól kezdődő árakkal, amelyek többsége csak közös fürdőszobás szobákat kínál:

  • Vogar Travel Service - Egy vendégház tiszta szobákkal, alapvető felszereltséggel és közös fürdőszobával, a tóparttól rövid sétára található, és az egyik legolcsóbb a környéken,
  • Skútustadir Guesthouse - egy gyönyörű vendégház a tó déli partján, nagyszerű reggelivel és szép, közös fürdőszobás szobákkal, árai 128 eur-tól kezdődnek éjszakánként.
  • Eldá Guesthouse - egy kis vendégház tiszta szobákkal és közös fürdőszobával Reykjahlíð falu központjában, árai 117 eurótól éjszakánként.
  • Hlid Bed and Breakfast - egy vendégház két házikó formájában, szép szobákkal, saját fürdőszobával és nagyszerű reggelivel, 147 eurótól éjszakánként.

Ezután keressen olcsóbb ajánlatokat, beleértve a klasszikus szállodákat is, a 85 km-re lévő Akureyriben.

Hogyan juthat el oda?

Mývatn minden autótípussal jól megközelíthető Izland fő körgyűrűjén, az 1-es számú úton, mivel közvetlenül azon fekszik. A tó körül van egy kavicsos út, de az is járható minden járművel. Az 1-es utat télen is karbantartják, így Mývatn egész évben elérhető.

Reykjavík 470 km-re van, a negyedik legnagyobb város Akureyri saját repülőtérrel 85 km-re, Kelet-Izland legnagyobb városa, Egilsstaðir, szintén saját repülőtérrel, 165 km-re.

Az Akureyrit és Egilsstaðirt összekötő 56-os buszjárat megáll Reykjahlíðban, de naponta csak 1-2 alkalommal közlekedik, lásd a menetrendet.

Közeli látnivalók

Ideális, ha a Mývatnba tett kirándulást összekötjük például Izland leghatalmasabb vízesésének, a Dettifossnak vagy a drámai látványt nyújtó Ásbyrgi-kanyonnak a meglátogatásával.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Izland-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.