Ásbyrgi

Asbyrgi

A monumentálisan széles Ásbyrgi-kanyon Kelet-Izland egyik legszebb és legérdekesebb helye. Mivel nem a fő körgyűrűn fekszik, kevésbé látogatott, ami azt jelenti, hogy gyakran egyedül leszel itt.

Autóbérleti díjak összehasonlítása - Izland

Széles völgy 100 méteres sziklákkal

Az Ásbyrgi-kanyon a legszélesebb pontján több mint 1 km hosszú, így 3,5 km hosszúságával első pillantásra inkább tűnik hatalmas síkságnak, mint kanyonnak. A kanyon nagy részét nyírfaerdő borítja, ami nagyon ritka Izlandon.

A völgyet napok alatt alakították ki a Vatnajökull gleccser hirtelen olvadásából származó hatalmas áradások, amelyeket a vulkánkitörések okoztak mintegy 10 000 évvel ezelőtt.

A völgy legvégén egy 100 méter magas, majdnem merőleges sziklához érünk, ahol egy kis tó található. A kanyon vége patkó alakú, ami az Ásbyrgi keletkezésének egy alternatív legendáját adja. E legenda szerint az egész völgy nem más, mint Odin isten nyolclábú lovának patkójának lenyomata.

Szálláskeresés - Akureyri

Hogyan juthatsz el oda?

Ásbyrgi pereme a 85-ös aszfaltút mellett fekszik Izland legészakibb részén, Akureyri városától mintegy 155 km-re. A poros, de jól karbantartott 861-es úton azonban gyakorlatilag egészen a kanyon belsejébe is be lehet hajtani.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Izland-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.