Húsavík

Husavik

Húsavík városa Észak-Izland egyik legnépszerűbb úti célja, és ideális kiindulópont kirándulásokhoz az északkeleti partvidék elhagyatott félszigeteihez, valamint számos fontos természeti látnivalóhoz.

Szálláskeresés - Húsavík

Húsavík fő vonzereje kétségtelenül a bálnafigyelés. Bár Izlandon számos helyen lehet bálnákat látni, Húsavíkban messze a legjobb az esély arra, hogy a cetfélék rendjének legalább egy tagját láthatjuk.

A több mint 2000 lakosú Húsavík Észak-Izland egyik legnagyobb városa, ahol számos étterem, üzlet és szupermarket is található.

Bálnafigyelés

Az öböl körüli körutazásokat szervező helyi turisztikai irodák azzal büszkélkednek, hogy Húsavíkban akár 97%-os esélye van bálnát látni. És meg kell jegyezni, hogy ez a szám nem lesz túlbecsült. Izland más helyeitől eltérően Húsavíkban gyakorlatilag garantált, hogy a 2-4 órás hajóút során bálnát fog látni.

A nagyobb fajok közül a gyilkos bálnákat, az ámbrásceteket vagy a púpos bálnákat, míg a kisebb cetfélék közül nagyon gyakran találkozhatunk disznódelfinekkel, törpebálnákkal, kerekfejű bálnákkal vagy minkebálnákkal.

Húsavíkban számos turisztikai iroda szervez körutazásokat az öböl körül. Csak menjen a kikötőbe, és válasszon a sok ajánlat közül. A hajókirándulások megállnak a kis Lundey-szigetnél is, amely nagy puffin-kolóniának ad otthont.

Az egyik legolcsóbb a North Sailing, amelynek árai 11 000 Isk-tól kezdődnek, de a hajókirándulások általában szorosan időzítettek; más irodák addig hajóznak, amíg bálnát nem látnak (általában 1,5-3 óra). A 18 000 Isk-tól kezdődő árakkal rendelkező egyéb irodák közé tartozik a Husavik Adventures vagy a Gentle Giants.

Szállás

Nyugodtan maradjon néhány éjszakára Husavikban, a város ideális kiindulópontként szolgál a környékbeli kirándulásokhoz. A 90 km-es körúton belül meglátogathatja például a Mývatn-tó környékét a számos látnivalóval, az Ásbyrgi-kanyont vagy a Dettifoss és Godafoss vízeséseket.

Az áttekinthetőség kedvéért két kategóriában, a központtól maximum 15 km-es távolságon belül a legjobb szálláshelyeket válogattuk össze:

Hogyan juthatsz el oda?

Húsavík könnyen megközelíthető autóval a 85-ös számú aszfaltozott főúton, amely a Godafoss vízesés közelében ágazik le az 1-es számú körgyűrűről. A 87-es út a Mývatn-tó túloldaláról vezet Húsavíkba.

A város Akureyriből a 79-es busszal is megközelíthető, ahonnan az 57-es járattal lehet továbbutazni Reykjavíkba.

Húsavíkba még repülővel is el lehet jutni Reykjavíkból naponta 1-2 alkalommal. Az útvonalon egy kis regionális légitársaság közlekedik Eagle Air és a retúrjegyek ára 340 euró körül mozog. Jelentősen olcsóbb jegyeket kínál az Icelandair, vagy annak regionális ága, az Air Iceland a 75 km-re lévő Akureyribe.

Menetjegyek 110 eur körüli összegért vásárolhatók például az Icelandair légitársaságon keresztül (keresse a Reykjavik RKV és Akureyri AEY közötti jegyeket).

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Izland-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.