Kék lagúna

Kék lagúna

A Kék lagúna Izland egyik leglátogatottabb helye. Ez egy szabadtéri geotermikus gyógyfürdő csodálatosan meleg, gyógyító vízzel, amely arra hívja az utazókat, hogy a sziget felfedezése közben pihenjenek egy kicsit.

Izland repülőjegy-árak összehasonlítása

Természet vagy erőmű?

Bár úgy tűnhet, hogy a Kék lagúna természeti jelenség, ez egyáltalán nem így van. Valójában az itteni víz a közeli Svartsengi geotermikus erőmű felesleges vizéből származik. Ez nem változtat azon a tényen, hogy a környező táj gyönyörű, maga az erőmű pedig gyakorlatilag láthatatlan a lagúnától, egy kis domb mögé rejtve.

Az ember alkotta lagúnában lévő víz azonban tisztán természetes, mivel egy mély fúrásból származik, akár 2000 méterrel a felszín alatt. Mielőtt azonban a fürdő lagúnába kerülne, először megpörgeti az erőmű turbináját, és egy hőcserélőn halad át, amely a közeli falvak fűtését biztosítja.

Gyógyítás és forró víz

A lagúna vize egész évben állandó, 38-39 °C-os hőmérsékletű, így az időjárástól függetlenül kellemesen melegen tart. Első pillantásra feltűnő a víz tejes türkizkék színe, ami a bőséges kovasav mellett a lagúna alján található gyógyiszapnak is köszönhető.

Az ásványvíz különösen gyógyító hatású a bőrbetegségekre.

Gőzfürdők, pezsgőfürdők és éttermek

A szomszédos wellnesslétesítményben aztán több medencében pezsgőfürdőkkel, gőzfürdőkkel vagy szaunákkal élvezheti az élményt. Több étterem is található, és természetesen a lagúnába való belépés előtt kötelező a mosdók, öltözők és zuhanyzók használata.

Így könnyedén egész nap a környéken maradhatsz.

Szálláshely keresése Izlandon

Belépődíjak és nyitvatartási idő

Az év minden napján nyitva. Nyáron reggel 8:00-tól este 8:00-ig, télen csak reggel 9:00-tól este 19:00-ig.

A belépő meglehetősen drága, és mindig érdemes előre foglalni online a hivatalos bluelagoon.com weboldalon. Az árak attól függően változnak, hogy a belépést melyik időpontra foglaljuk, és a lagúnában az adott naptári napon zárásig tartózkodhatunk. Ez azt jelenti, hogy ha reggel 8:00 órakor fizetsz a belépésért, akkor a következő 12 óra teljes időtartamára fizetsz.

Két belépési díjfizetési lehetőség közül választhat:

  • Comfort 64 usd-tól - tartalmazza a belépést az egész lagúnába, 1 ingyenes italt a bárban, egy tiszta törölközőt, iszappakolást és szekrényeket.
  • Prémium 81 usd-tól - Plusz 2 iszapfürdő, fürdőruha (ha nincs saját) és 1 pohár bor, ha a Lava Restaruantban vacsorázik.

Hogyan juthatsz el ide?

A Kék lagúnát nagyszerű és könnyen megközelíthető elhelyezkedése miatt is sokan látogatják. Reykjavík (50 km) és Keflavík KEF repülőtere (22 km) között található. A fővárost a repülőtérrel összekötő főútról a 41-es számú útra kell ráfordulni, a leágazás tökéletesen ki van táblázva.

A Kék Lagúnánál hatalmas ingyenes parkoló található.

A Kék lagúnához busszal is el lehet jutni, amit például akkor használhatsz, ha az USA-ba tartó utad során hosszú leszállások vannak a keflavíki repülőtéren, és nem akarsz autót bérelni. A reptérről és Reykjavíkból közvetlenül a Kék lagúnához csak az Airport Direct busztársaság biztosít szállítást, és számítson nagyon magas jegyárra:

  • Visszaút a repülőtérről: 6 990 Isk
  • Vissza Reykjavikból: 6 990 isk
  • Egyirányú út a repülőtérről Reykjavikba, tetszőleges hosszúságú megállóval a Kék Lagúnánál: 9 980 isk

A repülőtérről azonban csak naponta kétszer indulnak buszok. További információkért, beleértve a menetrendeket és az online jegyvásárlást, látogasson el az airportdirect.is weboldalra.

Fontolja meg azonban az autóbérlést, még ha csak egyetlen napra is, ami végső soron olcsóbb, mint a buszos transzfer.

Szállás

Ha egy napnál hosszabb időt tervez a Kék lagúnában tölteni, a helyszínen több szálláslehetőség is rendelkezésre áll. A legluxusabb szállást egy szálloda kínálja közvetlenül a fürdő épületében. The Retreat at Blue Lagoon, Ami magában foglalja a belépőt és a spa kezelések széles választékát. Azonban éjszakánként 1099 eur körüli árakkal kell számolni egy 2 ágyas szobában.

Jelentősen olcsóbb szállást a lagúnától 20 km-re, a repülőtér közelében találunk, ahol a nem olcsó szállások 84 eurótól kezdődnek, ami Izlandon nagyszerű árnak számít. Ebben a kategóriában a jól minősített szálláshelyek közé tartozik Hotel Tjarna Keflavik Airport.

Még közelebb van a Kék lagúnához Grindavík falu, kb. 5 km-re, ahol szintén 81 eurótól lehet szállást találni egy családi vállalkozásban. Anita's Guest House.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Izland-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.