Skógafoss

Skogafoss

A Skógafoss Izland egyik leghíresebb és legszebb vízesése, a közeli Seljalandfoss-szal együtt. A Skógá folyó több mint 25 méter széles, 60 méter magas sziklákról zuhan le itt, amelyek egykor a partvonalat jelezték, amely ma 5 km-re délre van. Ezek a sziklák több száz kilométer hosszan húzódnak, elválasztva a tengerpartot az izlandi felföldtől.

Hasonlítsa össze az autóbérleti díjakat Izlandon

A Skógafoss vízesés azért is lenyűgöző, mert a teljes 60 métert egyetlen vonalban zuhan le, anélkül, hogy vizuálisan kisebbítő vízesések lennének. A sziklákat, amelyekből a Skógafoss lezúdul, zöld mohák és zuzmók is sűrűn borítják, ami nagyon fotogén környezetet teremt.

Nem véletlen, hogy számos filmstáb választotta a Skógafoss-t forgatásra. Itt forgatták például a Thor: A sötét világot vagy a Game of Thrones című sorozat több jelenetét.

400 lépcsőfok és túraútvonal

A vízesés alatti parkolóból a 400 lépcsőfokot megmászva a vízesés fölött található széles, védett kilátóhoz juthat, ahonnan látványos kilátás nyílik közvetlenül a vízesés torkába és a távoli vidékre. Tiszta időben még a majdnem 30 km-re lévő Dyrhólaey-sziklákat is láthatjuk.

Innen továbbhaladhat egy idilli zöld tájban, amely tele van szurdokokkal és völgyekkel, amelyeken keresztül a Skógá folyó vize folyik. Innen indul a Fimmvörðuháls-hágón át vezető hosszútávú túra, és 25 km után elérjük a híres Þórsmörk területét. Sok utazó választja ennek a túrának csak a rövidebb részét, és ugyanezen az útvonalon tér vissza az autóhoz a Skógafoss vízesés alatt.

Szállás

A közvetlenül a vízesés alatt található Skógar kis falu ideális éjszakai megállóhelyként is szolgál az izlandi körutazás során. Több vendégházban is megszállhatunk (a legolcsóbbak 125 eurótól éjszakánként a Guesthouse Skógafoss vagy a Hotel Kverna).

Legolcsóbb szállodák Izlandon

Hogyan juthat el ide?

Skógafoss az egyik legjobban megközelíthető hely, mivel az 1-es fő körgyűrűtől mindössze 1,5 km-re van, a leágazás jól láthatóan ki van táblázva, és egész évben járható minden autótípussal. Közvetlenül a vízesés alatt egy nagy parkoló található. A távolság Reykjaviktól 156 km (útvonaltérkép: google.com/maps).

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Izland-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.