Dél-Korea - valuta, pénz és árak

South Korea

Milyen valutával fizetnek Dél-Koreában? Mennyibe kerülnek az áruk egy hagyományos szupermarketben és mennyibe egy étteremben? És mennyibe kerül egy hét a városban? Ebben a fejezetben megtudhatod.

Mennyibe kerülnek a szállodák? Ismerje meg a szállodai árakat

Koreai won

A fizetés koreai wonban történik, ami magában foglalja a papírpénzeket és az érméket is. A won csonokra van osztva, amelyeket a gyakorlatban alig használnak.

Érmékkel és bankjegyekkel fizetnek, az érmék 10, 50, 100 és 500 érmét érnek. Papírbankjegyek aztán 1000, 5000, 5000, 10000 és 50 000-es címletekben léteznek.

A koreai won a mindennapi életben a ₩ rövidítéssel íródik , a won nemzetközi kódja KRW.

Koreában ritkán fogadnak el külföldi valutát, és ha igen, akkor is csak amerikai dollárt. A helyi utazási cégeknél különböző utazásokért, például a demilitarizált övezetbe történő utazásokért lehet velük fizetni.

Valutaváltás és kártyás fizetés

Korea nagyon modern ország, de a kártyás fizetés még nem olyan elterjedt, mint Európában vagy Kínában.

Hol lehet kártyával fizetni?

Kártyával fizethet az összes szupermarketben és miniparkettben, a szállodákban, a jobb éttermekben és szinte minden látnivalóban. Ezzel szemben a tömegközlekedésben nem használhatod a kártyádat, ott minden koreai városban készpénzre van szükséged.

Még az utcai ételárusok és a vidéki vagy olcsóbb éttermek sem fogadnak el általában kártyát.

Ha távolsági vonattal utazol, külön automaták vannak a koreai és a külföldi kártyák számára.

A legtöbb koreai fizetési terminál a külföldi kártyákhoz nem teszi lehetővé az érintés nélküli fizetést; a kártyát a "régimódi" módon kell bedugni a terminálba.

ATM-ek

Koreában nincs hiány bankautomatákból. Ezek természetesen a bankokban találhatók, amelyeket a nagyobb városokban mindenhol megtalálsz, és ATM-ek jellemzően a metróállomásokon, szupermarketekben és élelmiszerboltokban, vasútállomásokon és repülőtereken találhatók.

Milyen díjakat kell fizetni a bankautomatából történő pénzfelvételért Dél-Koreában?

Függetlenül attól, hogy az Ön bankja felszámít-e díjat a külföldi ATM-eknél történő pénzfelvételért, a legtöbb koreai banknak saját díja van a külföldi bankkártyás pénzfelvételre. A legtöbb esetben ez a díj 3 500 krw körül van, függetlenül attól, hogy mekkora összeget vesz fel.

Vannak azonban olyan bankok, amelyek például ingyenes pénzfelvételt engedélyeznek:

 • NH Bank
 • KB Kookmin Bank
 • Busan Bank

Pénzváltók

Valutaváltó irodákat csak a repülőtereken talál, az utcán nincsenek erre szakosodott pénzváltók. Azonban természetesen bankban is válthat pénzt.

Az incheoni vagy busani repülőtereken az árfolyamok általában viszonylag kedvezőek, és a legjobb módja a dollár vagy euró átváltásának.

Árak Dél-Koreában, avagy mennyibe kerül

Dél-Korea egy viszonylag drága ország, ahol az árak az Európai Unió kissé átlagon felüli áraihoz hasonlíthatók. Ugyanakkor olcsóbb, mint például az USA vagy Ausztrália.

Példák az árakra

Mennyibe kerülnek az alapvető élelmiszerek, a turisztikai látványosságok vagy a közlekedés Dél-Koreában? Nézze meg az indikatív ártáblázatot.

Szállás kétágyas szobában (árak éjszakánként):

 • olcsó szálloda közös fürdőszobával - 35 usd-tól
 • Helyi 3*-os szálloda - 55 usd-tól
 • Nemzetközi 4*-os szálloda - 100 usd-tól
 • Szálláshely keresése Dél-Korea

Éttermi étkezés:

 • Egy meleg főétkezés egy átlagos étteremben - 10 000 krw
 • Menü egy gyorsétteremben - 8 000 krw
 • Háromfogásos menü 2 fő részére egy jobb étteremben a városközpontban - 50 000 krw
 • Eszpresszó vagy kapucsínó - 4 800 krw
 • Víz 0,33 l - 1 000 krw
 • Fanta/Coca Cola/Sprite 0,5 l - 2 000 krw
 • Csapolt sör - 4 000 krw

Élelmiszer a szupermarketben:

 • Víz 1,5 l - 1 400 krw
 • Csomagolt bagett - 2 000 krw
 • Coca Cola (és más üdítők) - 1 800 krw
 • Tej 1l - 2 600 krw
 • Fagylaltkanalat - 1 000 krw
 • Alma - 8 200 krw / kg
 • Banán - 4 400 krw / kg

Szállítás:

Alkohol és cigaretta:

 • Egy üveg bor a boltban - 20 000 krw
 • Egy doboz helyi sör - 3 200 krw
 • Koktélok a bárban - 8 000 krw és 10 000 krw között.
 • Egy doboz cigaretta - 4 500 krw

Borravaló és alkudozás

A borravaló nem gyakori. A legtöbb nagyobb szálloda 10%-ot ad a számlához szervizdíjként. A taxisofőrök értékelik, ha aprópénzt hagy nekik (koreaiul jandon gajiseyo), de ez nem kötelező.

Egy templom vagy szentély meglátogatásakor udvarias dolog egy kis pénzadományt hagyni, még akkor is, ha a belépés ingyenes.

A dél-koreai kultúrában nem jellemző az alkudozás, még a piacokon sem.

Mire érdemes spórolni

Ha Koreában utazik, két dolgon spórolhat a legtöbbet: a szálláson és a közlekedésen.

A nagyobb városokban számos olcsó hostel működik, amelyek árai éjszakánként 18 eurótól kezdődnek, és ha a hagyományos szállodákat kedveli, a helyi márkákat válassza a nemzetköziek helyett. Akár 30%-ot is spórolhatsz az árakon.

Korea jó tömeg- és távolsági közlekedési hálózattal és drága autókölcsönző cégekkel rendelkezik, így a legtöbbet csak azzal spórolhat, ha autó helyett vonattal és busszal utazik.

Ha néhány napnál hosszabb időre utazik, mindenképpen érdemes Tmoney közlekedési kártyát vásárolni, amellyel aztán kisebb kedvezményeket kaphat. Koreában mindig pontosan annyit fizetsz, amennyit elköltesz. A városokban már azzal is könnyen spórolhatsz, ha csak sétálsz.

Napi költségvetés

Az utazók igényei nagyon eltérőek, ezért itt csak egy általános példa arra, hogy mennyi pénzt érdemes beosztani egy napra Koreában. Az árakat arra az esetre számoljuk ki, ha 2 fővel utazik, és az így kapott értéket 1 főre adjuk meg.

Egy tisztességes besorolású 3*-os szállodában 1 éjszakára egy 2 ágyas szobában átlagosan 48 eurós áron kaphat szállást. Tehát egy napra, ha 2 fővel utazik, körülbelül 24 eurót fog költeni.

A közlekedés a nagyobb városokban kb. 6 000 krw-ba kerül, ha például egyhetes tartózkodásod alatt Szöulból Busanba 2 vonattal utazol, készülj fel kb. 130 000 krw-ra. A napi kiadásokkal számolva körülbelül 24 000 krw-t kapunk.

Napi egy meleg ételért körülbelül 10 000 krw-t kell fizetni, a reggeli, az ebéd és a különböző harapnivalók együttesen pedig további 20 000 krw-t.

A különböző látnivalók, múzeumok vagy kilátópontok belépődíjai átlagosan 15 000 krw-t tesznek ki naponta.

Összességében egy átlagos utazó körülbelül 115 000 krw-t fizet.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.