Demilitarizált övezet (DMZ)

Közös biztonsági terület

A koreai demilitarizált övezet (szinte kizárólag "DMZ" rövidítéssel) egy olyan földsáv, amely a Dél- és Észak-Korea közötti határt képezi, nagyjából a 38. szélességi kör környékén. Nagyjából kettéosztja a Koreai-félszigetet. A két teljesen különböző világ...

Hotelárak összehasonlítása Szöulban

A DMZ tengertől tengerig húzódik, 250 km hosszú, a határ mindkét oldalán körülbelül 2-4 km hosszan. Az övezetet 1953-ban, közvetlenül a koreai háborúban kötött fegyverszünet után hozták létre, hogy ütközőzónaként szolgáljon a két Korea között.

A demilitarizált övezetben a határ egyik oldalán sincsenek csapatok. Kivételt képez az úgynevezett közös biztonsági terület Panmunjom faluban - ez az egyetlen a dél- és észak-koreai érintkezési pontok között.

A dél-koreai oldalon a DMZ az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont, számos emlékművel és észak-koreai kilátással.

Lehetséges-e meglátogatni a DMZ-t?

Közvetlenül a DMZ-hez vezető turistautak csak egy helyen lehetségesek. Elmehet a közös biztonsági övezetben lévő Pchanmunjom faluba, ahol a lehető legközelebb kerül az észak-koreai határhoz. Ez azonban mindig az aktuális politikai helyzettől és a két Korea közötti feszültségtől függ. A Közös Biztonsági Terület így gyakran a turisták számára megközelíthetetlen terület.

Az összes többi turisztikai látványosság nem közvetlenül a DMZ-ben, hanem egy másik pufferzónában, az úgynevezett polgári ellenőrzési vonalban vagy más néven polgári ellenőrzési zónában található. Erre a területre a civilek és a turisták is beléphetnek, de a koreai hadsereg mindig útlevél-ellenőrzést tart fenn.

Az egyetlen lakott falu, amely közvetlenül a DMZ-ben található, Daeseongdong (más néven Tesong-dong vagy Josan), nem látogatható.

Mit érdemes megnézni a DMZ-ben és környékén?

A DMZ és a polgári ellenőrzési vonal határa tele van turisztikai helyszínekkel, műemlékekkel, katonai látványosságokkal és távcsövekkel ellátott megfigyelőállomásokkal, amelyekről Észak-Koreát lehet kémlelni.

Közös biztonsági terület (Panmunjon)

A Dél- és Észak-Korea közötti egyetlen érintkezési pont, a Közös Biztonsági Terület az egykori Panmunjon mezőgazdasági falu helyén alakult ki. Ezt a semleges területet közvetlenül a koreai háború 1953-as fegyverszünete után hozták létre a két Korea vezetőinek találkozóhelyeként.

A Közös Biztonsági Területet (JSA) a katonai demarkációs vonal (MDL) osztja észak- és dél-koreai részre. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a JSA-n belül mindkét fél számára lehetővé válik a szabad mozgás, de az 1976-os incidens után az MDL-t létrehozták, és ez a mozgás nem lehetséges.

Jelenleg mindkét oldalon legfeljebb 35 fegyvertelen őr állhat. A JSA az egyetlen hely, ahol a két ország katonái szemtől szembe látják egymást.

A helyszín csak szervezett túrával látogatható. A következő helyeket láthatja:

 • A Kék Házak az MDL-en - a kék házak ikonikus hármasa (az ENSZ színeiben), amely közvetlenül a zöld vonalon található. Ezeket a két Korea képviselői közötti alkalmi találkozókra használják, illetve alkalmanként a két ország külön élő családjai közötti találkozókra. Ezek az egyetlen olyan helyek, ahol Dél-Koreából érkező turistaként néhány percre át lehet kelni az MDL-en (ez azonban mindig az aktuális helyzettől függ).
 • Freedom House - egy nagy épület a dél-koreai oldalon, amelyet a két ország közötti alapvető kommunikációra és különösen a két ország Vöröskeresztjei közötti kommunikációra terveztek.
 • Béke Háza - egy kisebb épület a dél-koreai oldalon, diplomáciai tárgyalásokra.
 • Kék híd - a JSA fő része és a Semleges Megfigyelő Misszió személyzeti szállása közötti, a mocsáron át vezető gyalogos átkelőhely.
 • Bridge of No Return - a két Korea között a Sacheon folyó felett átívelő híd, amelyet fogolycserékre használnak. Ha egyszer átkeltek rajta, nem volt visszaút. Jelenleg a nagyközönség számára megközelíthetetlen.

Az agresszió alagútjai

A demilitarizált övezet alatt négy alagutat fedeztek fel az 1970-es és 1990-es évek között, amelyeket az észak-koreai fél ásott egy Szöul elleni meglepetésszerű támadáshoz. Úgy vélik azonban, hogy akár 20 alagút is létezhet. A dél-koreai fél ezeket az agresszió alagútjainak nevezi, és ma már részben nyitva állnak a turisták előtt.

A legnépszerűbb turisztikai látványosság a 3. alagút, amely a legnagyobb kapacitással és a turisták számára a legkiterjedtebb létesítményekkel rendelkezik, beleértve egy vonatot, amely az alagúton keresztül a két Korea fizikai határa alá, a DMZ mélyére vezet. Ez a legközelebbi Szöulhoz is.

Az összes alagút csak szervezett túrák keretében látogatható.

Dorasan állomás és a Dora kilátó

A polgári ellenőrzési övezet és a demilitarizált övezet határán található modern vasútállomás szimbolikus jelentőséggel bír, és azt a reményt képviseli, hogy egy napon Szöulból rendszeres személyvonattal lehet majd átjutni a határon Phenjanba.

Dorasan állomás egyben az egyetlen határállomás, amely működő sínekkel rendelkezik a két Korea között. Az állomás a két közúti határátkelőhely egyikénél található, amelyeken remélhetőleg a jövőben egyszer majd Dél- és Észak-Korea között is lehet majd utazni.

Az állomás közelében (kb. 2 km-re) az állomástól található a leglátogatottabb Dora obszervatórium, ahonnan a DMZ-n keresztül egészen Észak-Koreáig lehet látni.

Mindkét hely meglátogatása önállóan, vagy szervezett túra nélkül is lehetséges a Szöulból induló "DMZ-Train" különvonattal. További részletek az alábbi fejezetekben találhatók.

Imjingak

Az Imjingak Park egy nagy emlékhely, számos emlékművel, emlékművel és kis múzeummal, amelyek mind a koreai háborúval kapcsolatosak. Az Imjingak üdülőhely a polgári ellenőrzési zóna előtt, tehát a DMZ-n kívül található, így az ide való utazás okmányok nélkül ingyenes. Ezekre azonban már szükséged lesz például az Imjin folyón átívelő kötélpályás utazásnál.

A belépés minden helyszínre ingyenes.

Az Imjingak Resort legnépszerűbb látnivalói közé tartoznak:

 • Szabadság hídja - az Imjingak Parkot a folyón átívelő vasúti híddal (Szabadság híd) összekötő fából készült gyalogos híd.
 • Békevonat és színes kerítés - az eredeti Szabadság hídnál látható egy régi rozsdás mozdony, amely 1950-ben az utolsó vonat volt, amely átkelt a koreai határon. A környező kerítést, amely elválasztja Imjingakot a polgári ellenőrzési zónától, színes papírokkal borítják, amelyeken Korea újraegyesítéséért szóló imák olvashatók.
 • A koreai háború nemzeti emlékcsarnoka - a koreai háborúról szóló információkat tartalmazó emlékcsarnok.
 • Pyeonghwa Land - egy kis vidámpark, ahol kifejezetten a gyermekek számára kínálnak hullámvasutakat vagy dodzsemeket.

Imjingak kötélpálya (DMZ gondola)

2019-ben új drótkötélpályát építettek az Imjin folyón keresztül, amely a polgári ellenőrzési zónán keresztül a demilitarizált zóna határára visz. A végállomástól aztán egy magas kerítéssel körülvett speciális ösvényen sétálhatsz kb. 350 méteren keresztül a folyóra és a DMZ egy részére néző kilátóhoz. Észak-Korea azonban innen egészen a horizontig látszik.

Mivel a drótkötélpálya már a polgári ellenőrző vonalon halad át, át kell mennie az útlevél-ellenőrzésen.

A viteldíj csak oda-vissza útra váltható, és 11 000 krw-ba kerül (vagy 14 000 krw-ba az üvegpadlós kabinban).

Hivatalos információk: english.visitkorea.or.kr

Daeseong-dong falu

Az egyetlen jelenleg lakott falu közvetlenül a DMZ területén Daeseong-dong (Dél-Koreában Freedom Village néven is ismert), amelynek 150-200 lakosa van, többségük földműves. Nem látogatható a nyilvánosság számára. A Dora kilátópontról azonban látható egy 98 méter magas zászlórúd a dél-koreai zászlóval.

Az észak-koreai oldalon látható Kijong-dong falu (Dél-Koreában Propaganda-falu néven is ismert), amelynek 160 méter magas zászlórúdján az észak-koreai zászló lobog.

Hogyan lehet meglátogatni a DMZ-t?

A közvetlenül a demilitarizált övezetben található helyeket csak a koreai utazási irodák egyikén keresztül szervezett utazással lehet felkeresni (főként Szöulban található). A DMZ szélén vagy teljesen a DMZ-n kívül eső helyeket önállóan is meglátogathatja, vagy elautózhat a DMZ határáig, és csatlakozhat egy szervezett túrához a Dorasan állomásig anélkül, hogy Szöulban bármit is tennie kellene.

Szervezett túrák

Egy szervezett túra a DMZ-be különösen akkor előnyös, ha a legnagyobb látványosságot, a Közös Biztonsági Területet szeretné látni. Másképp nem lehet eljutni erre a területre, sőt vannak olyan időszakok, amikor még a szervezett túrák is megszakadnak.

Ezek a túrák ráadásul rengeteg időt takarítanak meg, mivel a tömegközlekedés az Imjingak vagy Dorasan állomásra naponta csak néhányszor közlekedik, és ez is körülbelül kétszer annyi időt vesz igénybe, mint egy szervezett túra.

Előnye még, hogy választhatunk a félnapos és az egész napos túrák között.

Milyenek az utazások árai?

Az árak túratársaságonként kissé eltérőek. Javasoljuk, hogy legalább néhány nappal előre foglaljon online.

 • Félnapos kirándulás (kb. 7:00-14:00 vagy 11:00-18:00 között) - kb. 80 000 krw és 90 000 krw között.
 • egész napos túra (kb. 7:30-17:00 óráig) - kb. 110 000 krw

Általában több félnapos túrát ajánlunk, amely során a legtöbb látnivalót úgyis bejárja, és kevesebb lesz a leállás vagy a szuvenírboltoknál való idegesítő megállás.

Példák az irodákra

Közlekedés saját magad

Ha egyedül mész a DMZ-hez, azzal biztosan pénzt spórolsz, másrészt viszont mindig egy teljes napot vesz igénybe. Alapvetően csak két lehetőséged van a DMZ-hez, vagy legalábbis a DMZ határához való szállításra.

DMZ békevonat

A legnépszerűbb lehetőség a speciális DMZ-békevonat használata, amely naponta egyszer közlekedik Szöulból (Yongsan és Szöul állomásról) a Dorasan állomásig.

Itt meg fogod tapasztalni, hogy ez az utazási mód nem annyira a sajátod. A Dorasan állomáson át kell szállnia a buszokra, amelyek a Dora kilátóhoz és a 3. alagút túrához viszik. A hátránya, hogy jelenleg csak koreai nyelvű járatok állnak rendelkezésre ezeken a buszokon.

A vonat 10:00 óra körül indul Szöulból, és 18:00 óra előtt tér vissza.

 • Ár - 36 000 krw (menettérti vonatjegy + turistabuszos utazás)
 • A jegyet mindkét szöuli vasútállomáson a Let's Korail irodában kell megvásárolni (ideális esetben legalább egy nappal az indulás előtt).
 • A DMZ Peace Train hétfőn, kedden és ünnepnapokon nem közlekedik.
 • Hivatalos információk: english.visitkorea.or.kr

Szöulba érkezéskor mindig ellenőrizze bármelyik Korail jegyirodában, hogy a DMZ Peace Train közlekedik-e. Vannak olyan időszakok, amikor a Koreák közötti feszültség fokozódik, és a vonat nem közlekedik.

Útközben le kell szállnia az Imjingak állomáson, ahol útlevélellenőrzésre kerül sor!

Szállítás az Imjingak területére

Az Imjingak emlékhely a folyón átívelő drótkötélpályával és számos emlékművel könnyen megközelíthető ellenőrzés nélkül.

Vonattal - a Gyeongui-Jungang elővárosi vasútvonalon (türkizkék színű) Munsan állomásig (kb. 60 perc Szöul központjától). Itt át kell szállni egy másik vonatra, amely 15 perc alatt elvisz az Imjingak állomásra.

 • Munsan -> Imjingak: hétköznap 10:30 és 16:55, hétvégén 9:35, 10:35, 15:45 és 17:20.
 • Imjingak -> Munsan: hétköznap 10:50 és 17:15, hétvégén 10:00, 12:20, 16:10 és 17:45.
 • Menetrendek és járatkeresés: www.seoulmetro.co.kr
 • Ár kb. 4 000 krw egy útra

Busszal: hétvégén Szöul központjából (Hongik University állomás, ahol a repülőtér vasútja, a Gyeongui-Jungang és a Green Line 3 vonalak megállnak) óránként, óránként közlekedik a 7300-as közvetlen busz. Az út körülbelül 2 órát vesz igénybe, és körülbelül 2 000 krw-ba kerül.

Mikor van nyitva a DMZ a nagyközönség előtt?

A demilitarizált övezet és a polgári ellenőrzési övezet minden látnivalója hétfőn és a koreai ünnepnapokon zárva tart. A DMZ békevonat keddenként nem közlekedik. A Közös Biztonsági Zóna vasárnap és csütörtökön zárva tart.

Ezzel szemben az ellenőrzött zónák határán túli helyek (Imjingak vagy Odosan vagy Ganghwa kilátópontok) egész héten nyitva vannak.

Biztonságos a DMZ-t meglátogatni?

Még ha az ellenőrzőponton és a polgári ellenőrzési vonal és a demilitarizált övezet között alá is írja a papírt, hogy veszélyes területre lép, ahol a biztonsága nem garantált, gyakorlatilag nincs valódi veszély.

Valójában a fokozott politikai vagy katonai feszültség idején minden túra és önálló utazási lehetőség tilos.

Öltözködési szabályok a DMZ-be való utazáskor

A koreai demilitarizált övezet egyes részein (és különösen a Panmunjon/közös biztonsági övezetben) szigorú öltözködési szabályok érvényesek. A szervezett utakat szervező utazási cégek pedig ténylegesen megkövetelik ezt a turistáktól.

Sőt, vannak olyan esetek, amikor az észak-koreai propaganda a turisták különc öltözködését használja fel arra, hogy megmutassa a népének, mennyire perverz és romlott a "nyugati civilizáció".

Mit ne viseljünk tehát, ha a DMZ-be utazunk?

 • Kiszakadt/szakadt nadrágok
 • sport- vagy atlétikus ruházat (leggings, rövidnadrág, póló)
 • ujjatlan pólók
 • Szűk ruházat (pl. magas nyakú ingek vagy miniszoknyák).
 • Térd fölé érő rövidnadrágok/szoknyák
 • Szandál vagy szandál
 • Katonai mintázatú ruhák

Ezek a szabályok csak a demilitarizált övezet vagy a szomszédos polgári övezet egyes helyszíneinek (pl. Dora Obszervatórium) közvetlen látogatására vonatkoznak. Az övezet határán lévő egyéb helyekre nem vonatkozik az öltözködési szabályzat (Imjingak, Ganghwa, Odusan vagy Goseong kilátó).

Útlevél-ellenőrzés

Az útlevelét mindig magánál kell tartania, amikor átlépi a polgári ellenőrzési vonalat. Ez tehát a következő helyszínek látogatására vonatkozik:

 • Közös biztonsági terület (Panmunjon)
 • Dora obszervatórium
 • Dorasan állomás
 • Az összes agresszió alagútja
 • Imjingak Gondola

Fényképezés

A fényképezés minden turisztikai helyszínen engedélyezett. Kivételt képez ez alól néhány helyiség a közös biztonsági területen.

Ezután a Dora Obszervatóriumban nem engedélyezett a 90 mm-nél nagyobb gyújtótávolságú objektívek használata.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Dél-Korea-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.