Dél-Korea - mi a teendő

South Korea

Túrák

A koreaiak szeretnek túrázni, különösen hétvégén. Ha nyáron túrázni indulsz, jó eséllyel minden korosztályból lelkes fotósok vesznek majd körül. A hegycsúcsok magassága néhány száz métertől jóval ezer méter fölé terjed. A legmagasabb csúcsot (a kialudt Halassan vulkánt) meg lehet mászni. Az egyik legnépszerűbb célpont, még maguk a koreaiak számára is, a Mudeungsan Natinal Park, amely a sziget déli felén, Gwangju város közelében található. A városból könnyen megközelíthető busszal (#54) vagy taxival, amely 5 dollárba kerül (2017).

Hallasan Park

A Csedzsu-szigeten található Hallasan érdekes növény- és állatvilága miatt az UNESCO Világörökség része. A parkhoz tartozik Dél-Korea legmagasabb hegye, amelyet meg lehet mászni. Kényelmesen, 1 nap alatt megtehető. A szigeten az időjárás nagyon változó, ezért mindenképpen jól fel kell készülnie. A fittségi szintedtől függően választhatod meg, hogy milyen messzire sétálsz a parkban. Hallasan 7 lehetséges túraútvonalat kínál: Eoseungsaengak (1,3 km) Seokgulam (1,5 km), Yeongsil (5,8 km), Eorimok (6,8 km), Donnaeko (7 km) Gwaneumsa (8,7 km) és Seongpanak (9,6 km). A parkban térítés ellenében táborozni is lehet.

Anmiongogage-hegy Changwon város közelében

Ez a 9 km hosszú domb a Jinhae-ben található Taebaek - dongtól a Changwonban található Anmin - dongig húzódik, a fősziget déli részén. A tetejéről látható a Jinhaema kikötő, az Ungsan-hegy, a Sirubong vagy a Cheonjabong. Itt túrázhat, autózhat vagy kerékpározhat.

Búvárkodás

A búvárkodás nem tartozik a legnépszerűbb tevékenységek közé. Ezért, ha új búvárkodó vagy, és itt szeretnéd kipróbálni, valószínűleg nem fogsz boldogulni az angol nyelvű órákkal. Számos központ található a déli és a nyugati parton. A Jeju-sziget (Chedzu) a búvároknak egyedülálló látványt nyújt a meleg és hidegvízi fajok egyedi keverékével.

Strandok

Korea nem az a hely, ahová sokan a tengerparti kikapcsolódás miatt utaznak, de azért van néhány strand, amelyet érdemes felkeresni, ha a tenger szerelmese vagy. A leghíresebb strand a Haeundae strand (Korea déli része), amely minden időben gyönyörű. Szöultól 5 óra autóval, vagy 2 óra gyorsvonattal, amiért jelentős felárat kell fizetni. A Gwangalli strand a sziget déli részén az egyik legforgalmasabb, a városközpontban található, inkább sétára vagy gyerekekkel való játékra alkalmas. A környéken számos étterem és klub található. A Hamdeok strand Cheddar szigetének egyik leghíresebb strandja. Nyáron zsúfolt, a tenger tiszta és nyugodt. A Hyeopjaje strand egy másik híres strand Chediz szigetén. Egy másik lehetőség, ha valamelyik kis szigetre, például Gwanmaedóra megy, ahol a strandok általában üresek.

Éjszakai élet

Ha szereted a bárokat és a zenét, különösen a hip-hopot, látogass el Szöul számos klubjának egyikébe (például a Club Arena ). Másrészt, ha valami "nyugatiasabbra" vágyik, látogasson el a Bar Woodstockba. A Gwangalli Beach éjszaka is életre kel, rengeteg étteremmel.

Vásárlás

A legtöbb vásárlási lehetőség mindenféle formában Szöulban található. Vannak nagy bevásárlóközpontok és kisebb piacok egyaránt. A vámmentes üzletek széles választékát is megtalálja, mint például a The Shilla vagy a Lotte vámmentes főáruház. Ha a kicsiknek szeretne örömet szerezni, induljon el velük vagy nélkülük a Burdeng gyermekruha bevásárlóközpontba (koreaiul: 부르뎅 아동복). A leghíresebb háztömb, nem csak a boltimádók körében, kétségtelenül a Myeong-dong (명동), amely 2 főutcából áll, az egyik a Myeong-dong metróállomásnál (4-es vonal), a másik az Euljiroban található Lotte áruháznál kezdődik. A ruhák, cipők, helyi termékek vagy kedvezmények mellett számos étterem és gyorsétterem is található. Ebben a kerületben sok étterem dongaseu (sertésszelet) és kalguksa (tésztaleves) specializálódott. Egy másik nagyon turista bevásárlóövezet a híres Insa-dong utca. Ez egy kis utca a városközpontban, amelyet szó szerint elborítanak a szuvenírboltok, régi rajzok és kalligráfiakészletek, hagyományos éttermek, teaházak vagy művészeti galériák. A sziget déli részén, konkrétan Gurye-ben hagyományos élelmiszerpiacokat látogathat. Ezeket havonta körülbelül 6 alkalommal tartják. A szabadtéri piac, a Haeundae , szintén említést érdemel, és az ételek és a főzés szerelmeseinek nem szabad kihagyniuk.

Tipikus szuvenír, amit érdemes valakinek elhozni, egy legyező, fából készült maszkok vagy hagyományos lámpások. Jó minőségű teát vagy természetes koreai kozmetikumokat is hazavihet.

Parkok és foglalások

Ha Dél-Korea bármelyik parkját választja, nem fog csalódni, a leghíresebbek közül válogathat: Bukhansan Nemzeti Park (közvetlenül Szöulban), Seoraksan (Szokcso-i helyszín), Hallasan Nemzeti Park (Jeju-sziget), Mudeungsan (Gwangju környéke), Naejangsan (Jeongeup-i helyszín), Gyeongju (Gyeongju környéke) vagy a Jirisan Nemzeti Park.

Koreában számos park található. Csak Szöulban a Bukhansan parkba látogathat el, ahonnan látványos kilátás nyílik az egész városra. A hegymászás a közepesen nehezek közé tartozik, bárki, aki hegyeken jár, meg tudja csinálni. A már említett Bunkhansan parkon kívül elsétálhatsz a Hangang parkba is, ahol egy gyönyörű, csobogó szökőkút található. A Yeouido Hangangban lehet falatozni, vagy inkább reggelizni, mert jó időben a park általában tele van turistákkal és helyiekkel. A szöuli N-torony körül található az azonos nevű park - Namsan. Ha szép az idő, élvezheti a Szöul városára nyíló kilátást.

A koreaiak nagyon ügyelnek az ápoltságra és a tisztaságra. Egyes parkokba ingyenes a belépés, másokba viszont díjat kell fizetni. A parkokban éjszakázni is lehet, akár a szomszédos szállodák egyikében, akár templomokban (például a Gayasan templomban a déli Gyeongsang tartományban). A legnagyobbak közé tartozik a sziget délnyugati részén található Jirisan Nemzeti Park. A parkban szabadon barangolhatunk, de a túrázás napnyugtától napkelte előtt 2 órával tilos.

Hallim park a Jeju-szigeten

Egy nagy park, amelyet szinte bármilyen időjárás esetén élvezhetünk. Alapvetően egyfajta botanikus kert. Az út mentén ültetett pálmafák, szubtrópusi növények, bonsai vagy vízesések mellett a Hyeopjaegul és a Ssangyonggul barlangokban is gyönyörködhet.

Gwanmaedo sziget

A Gwanmaedo-sziget, korábban Bolmae, a Dadohae Nemzeti Park része. A gyönyörű strandok mellett sziklaszirteket vagy fenyőerdőket is találhat. A szigeten üzletek, éttermek, kórházak, kerékpárkölcsönzők stb. találhatók. Könnyen eljuthatunk ide komppal.

Ganghwado sziget

A sziget Korea nyugati partján található, technikailag Incshon része. A természet és a történelem mellett megcsodálhatja a Ganghwa-sziget kávézóját is, és felfedezheti, hogyan lehetséges, hogy ez a 2 ház egyáltalán még mindig egymással szemben áll.

Barlangok

Az ország további turisztikai látványosságai közé tartoznak a barlangok. Csak a Jeju-szigeten a Hyeopjaegul és a Ssangyonggul barlangokon kívül meglátogathatja a Majanggul barlangot is, amely egy körülbelül 13 km hosszú lávaalagút. További barlangok közé tartozik a Gwangmyeong. Itt szabadon sétálhatsz a barlangrendszerben, néhány alagút még érdekesen színesen ki is van világítva, a túra körülbelül egy órát vesz igénybe, és a látogatásért körülbelül 6000 won-t kell fizetni. A természetesebb barlangok közé tartozik a Geumganggul, amelyet a Seoraksan-sziklában, mintegy 600 méterrel a tengerszint felett vájtak ki. Elég sok munkával jár ide felmászni, de cserébe varázslatos kilátás nyílik a völgyre. A cseppkőbarlangok kedvelői a Gwangwon tartományban található Baengnyong természetes mészkőbarlangot fogják értékelni. A barlangba a belépő 15 000 won.

Teaültetvények

A zöld tea szerelmesei értékelni fogják a valódi teaültetvényeket. A Gyeongsangnam-do-ban található Hadong és a Jeollanam-do-ban található Boseong az ország két legnagyobb ültetvénye. Míg az előbbi a gazdag történelméről ismert, az utóbbi inkább a látványos kilátásról. Boseongban mindenféle zöldtea-különlegességet is megkóstolhat - a fagylaltoktól a zöld tésztákig.

Téli sportok

A téli sportközpontok nem tartoznak a leghíresebbek közé, annak ellenére, hogy 2018-ban itt rendezik meg a téli olimpiát. A Gangwon területének peremén élvezhető a síelés, valamint a korcsolyázás, amit a koreaiak nagyon kedvelnek. Egy másik lehetőség a Deogyusan Nemzeti Parkban található Muju üdülőhely. Ez az üdülőhely a legnépszerűbb és leghíresebb a koreaiak körében. Az ország északkeleti részén található Alpensia síközpontban 6 pálya várja a snowboardosokat és a síelőket. Az északi részen található Elysian Gangchon síterep a környező hegyekre nyíló panorámás kilátással hívhatja fel magára a figyelmet. Az üdülőközpont a nap 24 órájában nyitva tart. Választhat, hogy 4, 6 vagy 8 órás síbérletet vásárol. (A 4 órás bérletért 54 000 won-t, a 6 órásért 64 000 won-t, a 8 órásért pedig 74 000 won-t kell fizetni). Ha ez nem lenne elég, éjszaka is lehet síelni. Akár 19:00 és 24:00 között (60 000 won), akár 22:00 és 4:00 között (50 000 won), vagy akár 24:00 és 4:00 között (40 000 won).

Gyerekeknek

A gyerekek nem fognak unatkozni Dél-Koreában, és a szüleik sem. Ha a kicsik szeretik a vidámparkokat, imádni fogják a híres Lotteworld vidámparkot, amely egy kicsit Disneyland és Motherland keveréke, és este 10-ig lehet bulizni a gyerekekkel. Tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. Néha kedvezményes belépőjegyeket adnak: (http://funtastickorea.com/p/lotte-world-ticket-discount). De ez még nem minden. Koreában például mackómúzeum is van (bővebben: http://en.teseum.net/). Ha van otthon egy kis tudósod, menj vele a baglymúzeumba. Bővebben: http://www.owlmuseum.co.kr/main1.html vagy az interaktív gyermekmúzeum, amely a nemzeti múzeum része. Itt a gyerekek mindent megérinthetnek és megtapinthatnak. Egy igazi játékiskola a gyakorlatban. További információ: (http://english.visitkorea.or.kr/enu/ATR/SI_EN_3_1_1_1.jsp?cid=1215579)

Magadat és a gyerekeket is boldoggá teszed, ha elmész egy akváriumba, konkrétan a sziget északi részén található Hwajinpo Aquariumba (화진포 해양박물관). A különböző kagyló- és halfajok mellett 3D-s filmet is láthatsz, vagy 300 tonna víz alatt sétálhatsz egy víz alatti alagútban. A felnőttek 5000 wont fizetnek ezért a látványosságért.

A már említett látnivalókon kívül elviheti a gyerekeket az egyik parkba vagy a barlangba is.
Manjanggul barlangba a Jeju-szigeten.

A romantikusoknak

Ha testben és lélekben romantikus vagy, mindenképpen látogass el Koreába tavasszal, amikor virágzik a cseresznyevirágzás, és élvezni fogod a sétákat és a fesztiválokat. Korea számos parkot kínál. Sétálhat a Chedzu-szigeten vagy a Yeojwacheon-patak mentén a sziget déli részén. Belélegezheti a cseresznyevirágok illatát, és szelfit készíthet a hídon. A patak mentén tett sétát összekapcsolhatja a Jangboksan parkba tett kirándulással. A cseresznyevirágok mellett jellegzetes hidak, különféle művészi szobrok, pihenésre alkalmas padok vagy különféle sportgépek találhatók.

Kultúra

Dél-Koreának más a történelme, de más a kultúrája is. Dél-Korea szerte talál múzeumokat A-tól Z-ig. Kedvteléseitől függően meglátogathatja a Kristály Múzeumot, a Samsung Múzeumot, a Teamúzeumot, a Szerelem Múzeumot, a Bonsai Múzeumot vagy az Alphonse Mucha műveit bemutató kiállítást. A királyi palotákban gyakran tartanak különböző előadásokat. Említést érdemel még a Szöuli Művészeti Központ, ahol általában koncerteket vagy balettet tartanak.

Érdekes múzeumok

63 Art (63 아트)

Aki szereti a világot felülről látni, annak érdemes ellátogatnia a 63 Art múzeumba. Itt 246 méterrel a tengerszint felett találja magát, és a világ szó szerint a lábai előtt hever. Ez egy olyan hely, amely rendkívüli kulturális élményt nyújt, egy művészeti múzeum és kilátás a Hangang folyó gyönyörű tájára. Ezért az élményért 13 000 won-t kell fizetned. Ha diák vagy nyugdíjas vagy, kedvezményt kapsz.

Bútormúzeum

Még ha azok közé az emberek közé tartozol is, akik nem járnak múzeumba, és libabőrös leszel a látogatás gondolatától, gondold át. Itt több mint 2000 darab hagyományos koreai bútort vagy hagyományos házat találsz. Egy vezetett túra körülbelül egy órát vesz igénybe, és 20 000 wonért lehet részt venni rajta. További információk: http://www.kofum.com/.

Szeretnéd megtapasztalni, milyen érzés Pókembert megcsókolni, Marilyn fogai között lenni, Mona Lisát szívószállal etetni, vagy egyszerűen csak egy műalkotás részese vagy a filmvászon sztárja lenni? Akkor irány a számos illúziómúzeum egyike. Akár a Trickey Múzeumba, akár az Alive Museum Insadongba vagy a 3D Black Art Museumba látogatsz el, nem csak esős napokon fogsz jól szórakozni.

Paloták

A koreai palotákat sok ázsiai filmből ismerjük, valóban rengeteg van belőlük országszerte.

Gyeongbokgung palota (경복궁)

A 14. században épült palotát gyakran csak Északi Palotának nevezik, és a leghíresebb, legszebb és legnagyobb palotának tartják. A kertekben órákig sétálhatsz, és megcsodálhatod a filmekből ismert ázsiai kultúrát. Akár hagyományos koreai öltözékbe is beöltözhetsz, és megtapasztalhatod a saját bőrödön. Kedden ne gyere ide, amikor zárva van. A belépő körülbelül 3000 wonba kerül. További információért látogasson el a http://www.royalpalace.go.kr/html/eng/main/main.jsp weboldalra.

Nemzeti Palota (국립고궁박물관)

Ha nem idegen tőled a múzeumlátogatás, és a történelem szerelmese vagy, látogass el a Nemzeti Palotába. Itt számos történelmi tárgyat találsz a Joseon-dinasztia idejéből, és egy fillért sem kell fizetned érte.

Changdeokgung palota és Huwon (창덕궁과 후원)

A Csangdeokgung-palota a Cheongsun-dinasztia számos királyának legfontosabb helye volt. A hely nemcsak a királyok utolsó nyughelyeként híres, hanem a hatalmas, több mint 300 éves fákról is. Ma már az UNESCO örökség része, és az egyik leghagyományosabb történelmi helyszín. A látogatás 3000 wonba kerül, és további információkat itt talál: http://eng.cdg.go.kr/main/main.htm.

Templomok

A számos palota mellett buddhista templomokat is találsz az országban. Néhányba belépődíjat kell fizetni, mások teljesen ingyenesek. Közvetlenül Szöulban található a Bongeunsa templom. Minden év szeptemberében itt tartják a Jeongdadaebulsa nevű buddhista szertartást. Egy másik, közvetlenül a fővárosban található templom a Myogaksa templom. Néhány buddhista templomban éjszakára is maradhatsz, és részt vehetsz egy tisztító programban, amely magában foglalja a kora reggeli kelést, sétát és meditációt. A már említetteken kívül néhány másikat is igénybe vehetsz az országban ilyen célokra. Az egyik ilyen, amely ezt biztosítja, például a Gayasan-hegységben található Haeinsa-templom. Választhatsz, hogy egy teljes hétvégét töltesz itt (2 nap, 1 éjszaka éjszakai program), ami 50 000 wonba kerül, vagy hét közben, amikor a program inkább a pihenésre irányul. További templomok, amelyekben éjszakázhatsz és betekintést nyerhetsz a koreai kultúrába és a buddhizmusba, például a Geumsansa templom, Jeolla északi tartományában. Itt megihatsz egy csésze teát a szerzetesekkel, vagy részt vehetsz egy szeon (koreai zen) órán.

Bukchon Hanok Village ( 북촌한옥마을)

Egy falu közvetlenül Szöulban, ahol több mint száz jellegzetes ház, az úgynevezett hanok található. A Bukchon név északi falut jelent. Órákig sétálhatsz a házak között, és jobban megismerheted és megértheted a koreai kultúrát. Manapság többek között számos étterem, teaház és szálláslehetőség is található itt.

Busan Gamcheon kulturális falu (부산 감천문화마을)

Ha a modern, rendhagyó művészet szerelmese vagy, és csodálod például Hundertwasser építész bécsi házát, akkor irány ide. A házak teraszosan épültek és különböző színekkel játszanak. Ahogy sétálgatsz, egy házhoz csatolt Barbie-babát vagy apró, színes, emberi fejű madárszobrokat láthatsz.

Andong Hahoe és Gyeongju Yangdong történelmi falvai

Mindkét falut a 14. és 15. század között alapították Gyeongsangbuk-do területén. Jól megőrződtek, és jó példái az úgynevezett klánfalvaknak. Jól mutatják, hogyan éltek a Csoszun-dinasztia idején.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.