Dél-Korea - Időjárás és a legjobb utazási idő

South Korea

Dél-Korea éghajlata nagyon sajátos, és aligha hasonlítható össze a világ más területeivel. Hivatalosan Korea a mérsékelt égövben fekszik, ahol négy évszak van.

A nyarak azonban gyakran inkább a trópusokra hasonlítanak, a telek pedig sokkal hidegebbek lehetnek, mint például az európai mérsékelt égövi országokban, annak ellenére, hogy Korea délebbre fekszik.

Bár Korea egy félsziget, éghajlata mégis inkább kontinentális, mivel a legtöbb hatás nyugatról, a hatalmas ázsiai szárazföldről érkezik. Nyáron és kora ősszel van a csapadékos monszunidőszak, amikor az óceáni hatás érvényesül.

Járatok keresése Szöulba a főszezonban

A nyár és a tél közötti hőmérséklet- és időjárásbeli különbségek nagyok. Szöulban januárban az átlaghőmérséklet -12°C és +1°C között mozog, míg júliusban 24°C és 30°C között. A tél és a tavasz is lényegesen szárazabb, mint a nyár.

A különböző koreai régiókon belül az éghajlat nem sokban különbözik. Általánosságban elmondható, hogy a keleti partvidék és a Szöul körüli északi területek csapadékosabbak. A déli partvidék melegebb, de a különbség északhoz képest legfeljebb 5-6 fok. Néhány plusz fok uralkodik a népszerű üdülőszigeten, Jeju szigetén, amely egyben a Koreai Köztársaság legdélebbi előretolt helye.

Mikor esik a legtöbb eső Koreában?

A csapadékos és nagyon fülledt esős évszak egybeesik a nyárral, amely inkább a trópusokra, mint a mérsékelt éghajlati övre emlékeztet. A legesősebb hónapok július és augusztus, amikor heves zivatarok fordulnak elő. Átlagosan minden második nap, de nem ritka, hogy naponta egynél több vihar is előfordul.

Vannak tájfunok Koreában?

Korea a kelet-ázsiai tájfunövezet szélén fekszik. A kockázat nem olyan erős, mint Japánban, a Fülöp-szigeteken vagy Kelet-Kínában, de még mindig fennáll.

Évente átlagosan 1-2 alkalommal látogat el egy tájfun Dél-Koreába. Heves esőzésekkel jár, amelyek akár 3 napig is eltarthatnak egyfolytában, és erős szelekkel. Általában augusztusban vagy szeptember első felében jelenik meg a déli partoknál vagy a Jeju-szigetnél.

Mikor virágzik a cseresznyevirág?

A népszerű cseresznyevirágzási szezon, amellyel Korea szó szerint tarkított, március végére/április elejére esik.

Hőmérsékleti táblázat az év folyamán

Soul - Az ország északi fele + nyugati part

Hónap
Időjárás
Air
Víz
Január
-2 °C
4 °C
Február
3 °C
3 °C
március
napos
11 °C
5 °C
Április
napos
18 °C
8 °C
talán
napos
24 °C
14 °C
Június
napos
28 °C
19 °C
Július
eső
29 °C
23 °C
Augusztus
eső
29 °C
25 °C
Szeptember
eső
26 °C
23 °C
Október
napos
20 °C
19 °C
November
napos
10 °C
14 °C
December
2 °C
8 °C

Busan - Korea déli fele

Hónap
Időjárás
Air
Víz
Január
napos
3 °C
14 °C
Február
nap
8 °C
13 °C
március
napos
13 °C
13 °C
Április
napos
18 °C
14 °C
talán
eső
22 °C
16 °C
Június
eső
25 °C
20 °C
Július
eső
27 °C
24 °C
Augusztus
eső
30 °C
27 °C
Szeptember
eső
26 °C
24 °C
Október
nap
22 °C
22 °C
November
nap
16 °C
19 °C
December
nap
6 °C
16 °C

Jeju - Hőmérséklet Jeju szigetén

Hónap
Időjárás
Air
Víz
Január
napos
8 °C
15 °C
Február
napos
10 °C
13 °C
március
napos
13 °C
13 °C
Április
napos
18 °C
14 °C
talán
napos
22 °C
16 °C
Június
eső
25 °C
20 °C
Július
eső
29 °C
25 °C
Augusztus
eső
30 °C
27 °C
Szeptember
eső
26 °C
25 °C
Október
napos
22 °C
22 °C
November
napos
16 °C
19 °C
December
napos
11 °C
17 °C

Mikor kell költözni Dél-Korea

Dél-Koreába szinte bármikor el lehet menni. Minden évszakban van valami látnivaló. Mégis vannak kényelmesebb és kevésbé jó hónapok az utazásra.

Március és április az egyik fő utazási szezonnak számít. Ezeknek a hónapoknak a fordulóján virágzik a cseresznyevirágzás, a koreaiak egyik legnépszerűbb fája. A cseresznyefákat gyakorlatilag mindenhol ültetik, és kora tavasszal gyönyörű rózsaszínű városi és vidéki tájat varázsolnak.

A legolcsóbb szállodák Dél-Koreában

Október és november a másik fő évszak, amikor az időjárás nagyon stabil. Az esős évszak már elmúlt, de a fagyos tél még messze van. Az őszi hónapok legfőbb értéke azonban a gyönyörűen színes fák. Korea nagyon erdős ország, és még a városok is tele vannak nagy parkokkal, így szó szerint mindenhol az őszi levelek színes árnyalataiba botlik az ember.

Anyár a fő strandszezon, amikor a koreaiak és a külföldi turisták tömegei különösen a délkeleti partvidékre, Busan környékére, az üdülőhelyek keleti sávjára Gangneungtól Szokcsoig, és természetesen a Jeju-szigetre indulnak.

Atél a síelés és a városi turizmus jó szezonja. Az időjárás fagyos, de meglepően napos.

Időjárás és hőmérséklet az év folyamán

Így néz ki az időjárás Dél-Koreában konkrétan az év különböző hónapjaiban.

Időjárás januárban

Január az év leghidegebb hónapja. Egész Koreában fagyos lehet ilyenkor, kivéve a Jeju-szigetet. Az ország északi részén, Szöul környékén az átlaghőmérséklet -6 és 0 °C között mozog, de akár -12 °C-ra is csökkenhet.

Délen, Busan és Mokpo környékén valamivel melegebb van, az átlaghőmérséklet 2 °C körül alakul, de még itt sem szokatlan a -4 °C alatti fagy. Csedzsun a hőmérséklet átlagosan 7 °C-ra emelkedik.

A csapadék az egész országban meglehetősen havas, csak a déli parti övezetben és Dzseju szigetén esik az eső, bár ott is előfordulhat havazás. A január meglepő módon meglehetősen napos, egyenletes időjárású hónap. A havazás főként záporok formájában fordul elő. Kivételt képez a Jeju-sziget, ahol januárban szinte állandóan felhős és ködös az idő.

Időjárás februárban

Februárban még mindig hideg van Koreában. Északon -3 °C és 2 °C között alakul a hőmérséklet, míg délen körülbelül 3 fokkal, a Jeju-szigeten pedig 6-7 fokkal melegebb van. A -10 °C alatti kemény fagyok sem jelentenek kivételt, különösen Szöul környékén, a szárazföld belsejében és a hegyekben.

Februárban átlagosan több hózápor esik, mint januárban, helyette délen és Jeju szigetén esik az eső. A csapadék azonban ritkán fordul elő, körülbelül 5 naponta egyszer. Jeju szigetének kivételével, ahol a legtöbb nap felhős az időjárás, az egész országban többnyire napos az időjárás.

Időjárás márciusban

A tél utolsó hónapja eleinte különösen kellemetlen lehet a még mindig kemény fagyokkal és -6°C alatti hőmérsékletekkel, de ezek sokkal ritkábbak, mint az igazi téli hónapokban.

Az ország északi felén 7 °C-ig, délen és a Dzsedzsu-szigeten pedig 10-13 °C-ig is emelkedik az átlagos hőmérséklet.

Az időjárás többnyire részlegesen felhős. Északon körülbelül 6 naponta egyszer fordulnak elő vegyes záporok. A déli és keleti partvidék és a Jeju-sziget már hómentes, és az eső valamivel gyakoribb, mint Szöulban és környékén, de természetesen nem annyira, hogy ez hátrányosan befolyásolná a nyaralást. Legfeljebb 4 naponta egyszer fordul elő zápor, rövid zivatar formájában.

Március végén kezdenek virágozni a cseresznyevirágok, és egész Korea fehér és rózsaszínű kertté változik.

Áprilisi időjárás

Április az egyik legjobb hónap Dél-Koreába utazáshoz. A cseresznyevirágzás a csúcspontján van, és a többi növényzet is kezd buja zölddé válni és virágba borulni.

A hőmérséklet átlagosan 16 és 18 °C között mozog az egész országban, beleértve a Jeju-szigetet is, és az időnként előforduló záporok inkább kellemesek, mint bosszantóak. Általában olyan gyorsan elmúlnak, ahogy jöttek, és a levegő gyönyörűen tiszta és illatos marad.

Időjárás májusban

Május még mindig jó hónap a pihentető látogatásra és a városok és a vidék bejárására. Országszerte kellemes, 23 °C körüli hőmérséklet uralkodik, a csapadékösszegek magasabbak, mint áprilisban, de ugyanannyi ideig esik pluszban vagy mínuszban, az eső csak egy kicsit hevesebb, mint kora tavasszal.

A nap nagy részében ragyogó napsütéses idő uralkodik, és a hosszabbodó nappaloknak köszönhetően a május az egyik legtöbb napsütéses órával rendelkező hónap egész Koreában.

Június időjárása

A június vízválasztó hónap, amikor véget ér a száraz évszak, és óceáni, párás éghajlat kezd uralkodni. Azonban legalább június első fele még mindig ideális időszak a koreai látogatásra. Csak rövid, bár gyakran heves záporok formájában esik az eső, körülbelül minden 3. napon, a fennmaradó időben pedig ragyogó, napos idő van.

A hőmérséklet 25 °C-ig emelkedik, Szöulban és a nyugati parton 27 °C-ig. A páratartalom is növekszik, amitől még forróbbnak érezzük a meleget. Általában a keleti parton Gangneung környékén, illetve délnyugaton Mokpo környékén a legkellemesebb az időjárás. A Jeju-sziget is kellemes.

Időjárás júliusban

Júliusban a párás és nagyon fülledt időjárás időszaka teljes erővel lecsap. A hőmérséklet 27 és 30 °C közé emelkedik, az északi és a szárazföldi területeken a legmelegebb, míg a déli területeken a legpárásabb. A kellemetlen körülmények így országszerte kiegyenlítődnek.

A július egyben az év legcsapadékosabb hónapja is Korea legtöbb részén. Minden 2. nap esik, néha gyakrabban is. Nem a folyamatos, egész napos esőzések a jellemzőek, hanem inkább a heves zivatarok, amelyek részben felhős időjárással váltakoznak. Zivatarok azonban naponta többször is előfordulhatnak.

Jeju szigetén a legkellemesebb az időjárás Koreában, de még itt is számítani kell erős viharokra, de ezek ritkábbak, mint a szárazföldön.

A záporok ellenére július a főszezon a tengerben való fürdőzésre. Ebben az értelemben a legjobb a keleti part felé venni az irányt, a Gangneungtól Szokcsoig húzódó üdülőhelyek sávjába, ahol a viharok valószínűsége valamivel kisebb, mint az ország többi részén.

Időjárás augusztusban

Augusztusban teljes erővel folytatódik az esős évszak. Ehhez jön még a Japán és Kelet-Kína felől érkező tájfunok veszélye.

Augusztus forró és párás hónap, a hőmérséklet 28-30 °C körül alakul, és nagyon fülledt az időjárás. Az eső gyakran heves zivatarok formájában érkezik, és rövid ideig tartó felhőszakadások is előfordulhatnak. A záporok között viszont általában napos az idő.

A legtöbb csapadék Szöulban és környékén hullik, a legkevesebb a Jeju-szigeten. A különbség azonban nem annyira a csapadék gyakoriságában, mint inkább az intenzitásában van.

A tájfunok kockázata augusztusban a legnagyobb, és évente átlagosan 1 fordul elő. Ilyenkor általában az ország déli felét éri el. Erős széllel és kivételesen heves esőzésekkel jelentkezik, amelyek akár 3 napig is eltarthatnak egymás után. Korea azonban jól fel van készülve a természeti katasztrófákra, kiváló figyelmeztető rendszerrel és gyors helyreállítással.

Időjárás szeptemberben

Szeptember folyamán az esős és tájfun szezon lecseng. A hőmérséklet országszerte 26 °C-ra csökken, a hónap elején gyakori és heves esőzésekkel, de a hónap előrehaladtával a csapadék mennyisége csökken, és az eső intenzitása is mérséklődik.

A tájfunok kockázata szeptember első felében fokozott, de a vége felé már ritkább.

Szeptember második fele tehát ideális időszak a tengerparti nyaraláshoz, mivel a nyári hónapokhoz képest sokkal kisebb az eső esélye, mind a szárazföldön, mind a Jeju-szigeten.

Időjárás októberben

Október a tavasz után a második fő utazási szezon. Bár a levegő nedvesebb, mint tavasszal, az esőzések hasonlóak, azaz csak enyhe záporok formájában fordulnak elő, amelyek átlagosan 4-5 naponta egyszer fordulnak elő.

A levegő hőmérséklete emelkedik tartva a balzsamos 20 fokot. Délen és a Csedzsu-szigeten kissé melegebb van.

Az októberi utazás legfőbb előnye az őszi levelek által színezett lenyűgöző táj. Az időjárás hosszú kirándulásokra hívogat a vidékre.

November időjárása

A november szintén remek hónap a koreai utazásokhoz. Kezdődik a színes ősz, és a hőmérséklet lassan csökken. Délen (Busan, Mokpo) és a Jeju-szigeten 16 °C körüli hőmérsékletre számíthatunk, míg Szöulban a hőmérséklet 11 °C-ra csökkenhet.

A november viszonylag száraz hónap. Csak körülbelül minden 6. napon esik az eső, a csapadék nem túl intenzív, ezért nem lesz túl nagy hatással rád.

Időjárás decemberben

December - sokak számára talán meglepő módon - szintén jó hónap az utazásra. Feltéve, ha nem zavarja a hidegebb időjárás. Valójában a december az év legszárazabb hónapja az egész országban, a legkevesebb csapadékkal.

Az ország déli felében előfordulnak kisebb esőzések, az északi felében pedig több a hózápor.

Egyébként az időjárás a nap nagy részében tiszta vagy részben felhős, kivéve talán a Jeju-szigetet, ahol sűrű köd és borult időjárás jellemző. Kellemetlen, tipikus téli időjárás természetesen a szárazföldön is előfordulhat, de a napsütéses égbolt valószínűsége sokkal nagyobb.

Az átlaghőmérséklet északon -1°C és 4°C közé esik, míg délen és a Jeju-szigeten 5°C és 11°C között mozog.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.