Makaó - mi a legjobb módja az utazásnak

Makaó

Mi a legjobb módja a közlekedésre Makaón? Van metró vagy tömegközlekedési eszközök Makaón?

A 10 legjobb makaói szálloda

Melyek a legjobb viteldíjak? Hol lehet megvásárolni őket? És hol találok hivatalos információkat? Olvassa el ezt a fejezetet.

Gyalog

A Se-félszigeten, ahol a történelmi központ található, a legjobban gyalogosan lehet közlekedni. Egyes utcák nagyon keskenyek, és azt hihetnénk, hogy egyirányúak, de kétirányú forgalom és még járda is belefér.

Makaón balra közlekednek, és mindig figyelni kell, hogy honnan jönnek az autók.

A félsziget eléggé dombos, az óváros utcái kanyargósak, és elég könnyű eltévedni.

Más ázsiai városokkal ellentétben Makaó azonban gyalogosbarát. Mindenhol járdák vannak, és a gyalogos átkelők vagy felüljárók is mindenütt jelen vannak.

Tömegközlekedési buszok

Makaó fő közlekedési eszközei a buszok.

A nyilvános buszjáratokat 2 társaság üzemelteti: Transmac, TCM. A gyakorlatban azonban mindegy, hogy melyik társasággal utazik, és a valóságban észre sem veszi, kivéve a különböző színű buszokat.

A jegyárak és a viteldíjrendszer mindkét társaságnál ugyanaz, és mindkét társaság ugyanazokon a megállóhelyeken áll meg.

Elsősorban a vonalszám alapján tájékozódsz.

Jegyárak és a Makaó-bérlet

A makaói viteldíjrendszer nagyon egyszerű, ha készpénzzel fizetsz, és kicsit titokzatos, ha a kényelmes Macau Pass kártyával fizetsz.

Készpénzzel fizetve

Minden egyes utazás minden vonalon 6 mopba kerül.

Nem számít, hogy 1 megállóval utazik-e, vagy északról délre átszeli Makaót. Minden egyes utazásért fizetni kell, és mivel nem kapsz fizikai jegyet, akkor is újra kell fizetned, ha csak buszra szállsz át.

Csak a pontos összeget (vagy többet, de a sofőrnek nincs lehetősége visszajárót adni) kell befizetni az első ajtónál található kasszába.

Szokás hongkongi dollárban is fizetni, 1:1 árfolyamon.

Makaó bérlet - ár és vásárlás helye

A Makaó bérlet nagyon kényelmes módja a jegyek kifizetésének. További nagy előnye, hogy amennyiben nem jegyekre költjük a rá feltöltött pénzt, a Makaó Pass-szal szinte minden üzletben fizethetünk, mint egy hagyományos bankkártyával.

A Makaó-bérlettel a viteldíjak olcsóbbak, mint készpénzzel fizetni.

Bár különböző online fórumokon azt olvashatja, hogy a Makaó-bérlet viteldíjai ugyanolyan drágák és 6 mopba kerülnek, valójában a makaói kormány támogatja a viteldíjakat, ha a Makaó-bérletet használja.

Így a gyakorlatban a következő összegeket kell fizetnie:

  • 3 mop - normál vonalak
  • 4 mop - expressz vonalak (minden olyan vonal, amelynek száma után X van)

Ha 90 percen belül több mint 3 busszal utazik, a 3. utazás mindig ingyenes, ha a Makaó-bérlettel fizet.

A buszra való felszálláskor csatlakoztassa a Makaó-bérletet a vezetőülésnél lévő kék leolvasóhoz. Leszálláskor a kártya már nem csatlakozik az olvasóhoz. Ezért itt az úgynevezett "útlevélkártyát" használják. tap-on only rendszert.

A Makaó Pass 130 mopba kerül, míg 30 mop a visszatérítendő kaució 100 mop már rendszeres fizetésre használható. A kártyára azonban már a vásárláskor több pénzt tölthetsz fel, és idővel tetszés szerint újratöltheted.

A kártya megvásárolható vagy újratölthető minden minimarketben vagy szupermarketben, például a 7-Elevenben vagy a Circle K-ban. A Makaó bérletet a repülőtéren (az indulási szinten) vagy a HZMB határátkelő érkezési csarnokában lévő minipiacon is megvásárolhatja (miután átment az útlevélvizsgálaton).

A Makaó-bérletet mindig csak készpénzzel lehet kifizetni. A fizetés történhet makaói patacában vagy hongkongi dollárban.

Hivatalos weboldal: macaupass.com.

Menetrendek és járatsűrűség

A legtöbb buszjárat 10-20 perces gyakorisággal közlekedik, és a pontos indulási időpontok csak a végállomásokon vannak feltüntetve.

A buszmegállókban elektronikus táblák jelzik az aktuális érkezési időket. Ezek nem percben vannak feltüntetve, de az információ megmondja, hogy hány megállóra van a busz.

A két társaság útvonalán található megállók listáját és az előzetes menetrendeket a következő weboldalon találja: dsat.gov.mo/bus_route. Makaó összes buszjáratáról nincsenek átfogó térképek együttesen.

A menetrend szerinti útvonalak üzemideje körülbelül reggel 5:45-től este fél 12-ig tart. Éjszaka azonban több, "N" betűvel jelölt speciális éjszakai járat közlekedik Makaó utcáin 20-30 perces időközönként. Így Makaó főbb területeit a nap 24 órájában tömegközlekedéssel is el lehet érni.

Megállók és információk

Minden buszmegállóban megtalálhatóak az áthaladó járatok számai és az egyes útvonalak megállóinak felsorolása.

Az információk mindig kínai és portugál nyelven, valamint a legtöbb esetben angolul is olvashatók.

Makaóban minden megállóhelyet tábla jelez. Ha egy buszmegállóban áll, integessen az érkező busznak. Ha le akar szállni, jóval a megálló előtt nyomja meg a piros "Stop" gombot.

Taxi

A jól ismert mobilalkalmazások, mint az Uber, a Lyft vagy a Grab nem működnek Makaón.

Ez azonban nem jelent különösebb problémát, mivel Makaó utcáit több ezer hivatalos fekete-fehér taxi szegélyezi, amelyek szó szerint minden helyszínen, az éjszaka és a nap minden órájában rendelkezésre állnak.

A taxikért készpénzzel (Makaó Pataca vagy hongkongi dollár használható) vagy a város Makaó Pass kártyájával lehet fizetni, amelyet a 7-Eleven újságárusoknál lehet megvásárolni. A normál hitelkártyák nem használhatók a taxiban.

A taxiköltségek a következők:

  • beszállási díj a repülőtéren - 5 mop
  • Az első 1600 méter - 19 mop
  • Minden további 240 méter - 2 mop
  • A Coloane-ba történő utazásért fizetendő felár - 2 mop,

A taxisofőrök csalása és tisztességtelen gyakorlata Makaóban ritka. Készüljön fel azonban arra, hogy a taxisok gyakran csak kínaiul beszélnek, ezért érdemes az úti célt készenlétben tartani egy térképen vagy egy papírra írva kínaiul.

Monorail

A Makaó-félsziget délnyugati részén található Barra területéről a Taipa-szigetről a központi Cotai Stripre közlekedik egy automata monorail, és egy kitérővel a repülőtérre és a Taipa mólóra is el lehet jutni.

Ezt "könnyű metrónak" is nevezik.

Az automatizált vonatot nem nagyon használják, mivel a Cotai Strip kaszinóinak kivételével a turisztikai látványosságokon kívüli területeken halad keresztül. Az állomások azonban lényegesen távolabb vannak a kaszinóktól, mint a buszmegállók.

Ráadásul a Makaó-bérlet nem érvényes a monorailre, és minden egyes utazásért külön kell fizetni a viteldíjat.

Fizetni az automatáknál vagy az egyes állomásokon található jegypénztárban lehet. A felszálláskor kap egy zsetont, amelyet a felszálláskor a forgókapunál lévő leolvasóhoz kell csatlakoztatnia. Leszálláskor a zsetont a forgókapuhoz kell bedugni.

Hivatalos weboldal: mlm.com.mo.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.