Makaó - kultúra és történelem

Makaó

Mennyire könnyű angolul beszélni Makaón? Milyenek a helyiek, és mikor vannak zárva az üzletek Makaón?

Válasszon egy Makaóra néző szállodát

Nyelv

A hivatalos nyelvek a portugál és a kantoni kínai.

A lakosság 89%-ának a kantoni az első nyelve. A portugál csak a lakosság 1,5%-ának az anyanyelve, és a makaóiaknak mindössze 2%-a beszél portugálul. Így a bevándorlásnak köszönhetően Makaón sokkal többen beszélnek például filippínóul, mint portugálul.

Azonban minden nyilvános és hivatalos helyen kivétel nélkül mindig vannak kínai és portugál nyelvű feliratok. Minden nyilvános közlemény (például a buszmegállókban) szintén kínaiul és portugálul is szól.

Azangol nyelvet Makaón lényegesen jobban beszélik, mint az anyaországi Kínában. A szállodákban vagy a kaszinókban nem lesz gond az angol nyelvvel.

Az egyéb szolgáltatások, például a szupermarketek és éttermek alkalmazottai is legalább alapszinten beszélnek angolul. A taxisofőrök meglepően sokan azonban egyáltalán nem beszélnek angolul, ezért mindig jó ötlet, ha a mobiltelefonján készenlétben tart egy térképet az úti céljáról, ha taxit vesz igénybe.

Emberek

Makaó rendelkezik a világ legnagyobb népsűrűségével. Egy négyzetkilométerre 20 300 lakos jut. Összesen körülbelül 700 000 ember állandó lakosa Makaónak.

A lakosság etnikai összetételét tekintve a kínaiak dominálnak 89%-kal, őket követik a filippínók 4%-kal, a vietnamiak 2,5%-kal és a portugálok 1,8%-kal.

A lakosság száma folyamatosan növekszik, főként a szárazföldről érkező kínai bevándorlóknak köszönhetően, mivel Makaó fejlett turisztikai szolgáltatásai miatt a bérek jelentősen magasabbak, mint a szárazföldi Kínában.

A várható élettartam Makaón a negyedik legmagasabb a világon.

Vallás és hit

A vallás nem rendelkezik erős jelenléttel Makaón.

A lakosság nagyjából 80%-a a buddhizmus híve, 7%-a a kereszténységé, a többi egyenletesen oszlik meg más vallások között.

A ténylegesen gyakorló buddhisták vagy keresztények azonban sokszorosan kevesebben vannak, mint ahányan nyilatkoznak.

Ünnepek

A legjelentősebb a kínai újév - a városok minden évben nagy felvonulást tartanak az újév megünneplésére, tűzijátékkal kiegészítve.

Ebben az időszakban a város szó szerint zsúfolásig megtelik szárazföldi kínai turistákkal, akik számára az újév az egyik legkevesebb hosszabb szabadidő.

Az üzletek és a turisztikai szolgáltatások minden ünnepnapon, így vasárnap is nyitva tartanak.

Sőt, a tömegközlekedés is sűrűbben közlekedik hétvégén, legalábbis a forgalmas turistautakon.

Történelem dióhéjban

A 16. században Kína megengedte a portugáloknak, hogy gyarmatot alapítsanak a mai Makaó területén.

A portugálok voltak az első európai nemzet, amely ilyen kiváltságot kapott. Kihasználták a lehetőséget, és Makaót egész Kína kapujává tették, Makaó pedig a kereskedelem központjává vált, ahol kínai árukat vásároltak, amelyek aztán továbbmehettek Európába.

A 19. század első felében a britek létrehozták Hongkongot, és Makaó mint kereskedelmi központ jelentősége csökkenni kezdett. A terület azonban portugál igazgatás alatt maradt, és továbbra is elsősorban kulturális téren teljesítettek.

Kína a kommunisták hatalomra kerülése után kezdett igényt tartani Makaó területére. A 20. század második felében, a különböző makaói problémák (sztrájkok) után a portugálok úgy döntöttek, hogy átadják a területet Kínának, és a tárgyalások 1987-ben csúcsosodtak ki, amikor aláírták azt a szerződést, amely Makaót Kína különleges közigazgatási területévé (SAR) tette.

A portugálok 400 év után elhagyták a területet, és 1999-ben Makaó Kína része lett, amely megígérte, hogy az 1 ország, 2 rendszer (Hongkonghoz hasonló) rendszer lehetővé teszi Makaó számára, hogy megtartsa eredeti kormányzati rendszerét.

Turizmus

A turizmus a gazdaság legfontosabb területe. A GDP több mint 60 százalékát a turizmus és a szerencsejáték teszi ki.

Makaó az építészet (a félsziget keresztény templomai és szűk, festői utcái ellentétben állnak a szigetek csillogó üvegszállodáival), a gasztronómia (a 400 éves portugál uralom által befolyásolt ételek), a szórakozás és a szerencsejáték (kaszinók, kulturális események, látnivalók) egyedülálló keveréke.

A turistáknak nyújtott szolgáltatások, mint például a szállodák, bevásárlóközpontok vagy a közlekedés nagyon magas színvonalúak, és Makaó a világ egyik legfejlettebb régiója ebből a szempontból.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.