Budapest - mi a teendő

Budapest

A klasszikus városi túrázás és a város történelmi nevezetességeinek felfedezése mellett készülj fel a következő budapesti programokra.

Élvezze a geotermikus fürdőket

Budapest egy geológiai törésen fekszik, amelyből ásványvíz tör a felszínre, több mint 120 termálforrással. Az itteni bőséges termálforrások voltak az egyik oka annak, hogy a rómaiak egykor letelepedtek a környéken.

A fürdőkomplexumok második hulláma az oszmán uralom alatt épült. Ekkor épült a Rudas fürdő fürdő is, amely ma is működik és látogatható.

Napjainkban a fürdőkomplexumokat terápiás és rekreációs célokra egyaránt használják, és a budapesti élet szerves részét képezik, a világ minden tájáról érkező utazók látogatják őket.

Történelem és látnivalók

Budapestet nem véletlenül nevezik a Kelet Bécsének. Egy nagyon kis területen gyönyörű építészeti gyöngyszemeket találunk a római kortól a barokkon és a szecesszión át a neoklasszicista épületekig. Budapest műemlékei a gyógyfürdő mellett a külföldi turisták egyik fő vonzerejét jelentik. Némelyikük világhírű, és egész Magyarország szimbólumaként is funkcionál. És hogy milyen főbb látnivalókra számíthatsz Budapesten? Ezeket semmiképpen ne hagyd ki!

Parkok és kertek

Budapesten és környékén 8 tájvédelmi körzet és több mint 30 természetvédelmi terület található. A városon belül a legnagyobb terület a Budai-hegység, amely a város zöld tüdeje, és 10 500 hektárt foglal magában. Meredek szakadékokból, sziklás legelőkből és több mint 150 barlangból állnak. A város nyugati szélén fekszenek, és a legnépszerűbb, sok túraútvonallal rendelkező hely a János-hegy környéke, ahová egy ülőfelvonóval lehet feljutni.

De közvetlenül Budapest belvárosában is élvezheted a parkokat és a zöldövezetet. A legnépszerűbbek közé tartozik a Margitszigeten található park és japánkert vagy a Városliget, ahol számos látnivaló, például a Széchenyi fürdő, a Vajdahunyad vára és a Fővárosi Állatkert is található.

Hajókirándulások a Dunán

A Budapest belvárosán keresztül akciós áron hajózó, népszerű BKK hajójáratokat ugyan megszüntették, de a Dunán még mindig számos magáncéggel lehet hajókázni.

A legolcsóbb árak 3 000 huf-tól kezdődnek, és a Mahart Pasnave-nél vásárolhatók meg: mahartpassnave.hu.

A legenda.hu cég aztán népszerű esti hajókirándulásokat kínál vacsorával a fedélzeten, amelyek ára 20 eurótól kezdődik.

Utazás a gyermekvasúton

A város északnyugati szélén, a Budai-hegységben egy olyan különös látványosságot találsz, amelyhez hasonlót sehol máshol a világon nem találsz. Az amúgy is vidéki, sűrűn erdősült János-hegyi területen a völgyből a hegytetőre közlekedik egy keskeny nyomtávú kisvasút, amelyet kizárólag 10 és 14 év közötti gyerekek üzemeltetnek.

Az egyetlen kivétel a mozdony, amelyet természetesen felnőttnek kell irányítania. Minden más tevékenységet - a kalauztól a vonatfelügyelőn át a jegyértékesítésig - azonban gyerekek végeznek. Az egy útra szóló jegy 1 000 huf-tól kapható, és a vasút reggel 9 és délután 4 óra között közlekedik. Bővebben a hivatalos honlapon olvashat.

A Hűvösvölgy végállomást az 56-os, 56A, 56A, 59B és 61-es villamosok menetrend szerinti járataival lehet megközelíteni. A Széchenyi-hegyi felső állomásra az érdekes 60-as fogaskerekű vonalon juthatunk el, amelyen a normál menetdíjak érvényesek.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.