Magyar Parlament

Budapest

A magyar Parlament épülete kétségtelenül a világ egyik legszebb és legimpozánsabb parlamenti épülete, amely Budapest egyértelmű nevezetessége és Magyarország szimbóluma.

Foglalja le a legolcsóbb szállást Budapesten

Lenyűgöző épület a Duna partján

A Parlament épülete, magyarul Országház, egy monumentális építmény, amely 268 méter hosszú, 123 méter széles és 96 méter magas kupolájával a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű építménye.

Az Országházon kívül itt található a magyar köztársasági elnök és a kormány hivatali terme is.

Az épületet 1885-ben kezdték el építeni, és 19 évvel később, 1904-ben fejezték be. Az épületben közel 700 terem található, ezzel a legnagyobb épület egész Magyarországon. Jelenleg az Országgyűlésnek ad otthont, és itt őrzik István király koronaékszereit.

A Parlament egy igazán figyelemre méltó, különleges neogótikus stílusú épület, amelyet kívülről és belülről is megcsodálhatunk a vezetett túrák során. Éjszaka lenyűgözően kivilágítják, és a Parlamentre a legjobb éjszakai kilátás a Halászbástyáról nyílik, amely a folyó túloldalán, közvetlenül a Parlamenttel szemben emelkedik.

Magyar koronaékszerek

A Parlament épületének közepén, a legnagyobb kupolacsarnokban megcsodálhatod a magyar koronaékszereket és jelvényeket, amelyek a nagyközönség számára is nyitva állnak.

ASzent István korona az egyik legértékesebb európai koronaékszer. Figyelemre méltó a korona tetején lévő elgörbült kereszt, amely állítólag a királyi palotából való titkos elszállítás során sérült meg, és soha nem egyenesítették ki.

A magyar koronaékszereket először 1000-ben használták fel, amikor a Szent István koronát állítólag II. Szilveszter pápa küldte I. István magyar királynak koronázása alkalmából, így ez az egyik legrégebbi korona Európában.

A koronaékszereket egy alma, egy jogar és egy kard egészíti ki.

Parlamenti túra és belépődíj

Nagy kár lenne csak kívülről látni a csodálatos Parlament épületét. Az Országház olykor hihetetlenül pazar és pompás termei, köztük a magyar koronaékszereket tartalmazó terem is látogatható, akár naponta 8:00-16:00 között.

Jegyek korlátozott számban kaphatók a bejáratnál, de a szabad helyek biztosítása érdekében erősen ajánlott az előzetes online jegyvásárlás. A jegyárak a következők.

Felnőttek - uniós polgárok (+ Norvégia, Izland) 6 000 huf
Diákok (6-24 évesek) - uniós polgárok (+ Norvégia, Izland) 3 000 huf
Felnőttek - nem EGT-tagállamok 12 000 huf
Diákok (6-24 évesek) - EGT-n kívüliek 6 000 huf

A Magyar Országgyűlés hivatalos honlapja: parliament.hu/visiting

Elhelyezkedés és közlekedés

A Parlament épülete közvetlenül Budapest központjában, a Duna partján áll, és a belváros főbb látnivalóitól gyalogosan is könnyen megközelíthető. Természetesen tömegközlekedéssel is megközelíthető:

  • Kossuth Lajos tér állomás - M2-es metró; 2-es, 2M villamosok; 15-ös, 115-ös buszok; 70-es, 78-as trolibuszok.

Szállás

Ha olyan szállodát keresel, amely Magyarország legikonikusabb épületére néz, akkor a Duna túloldalán keress szállást.

A legjobb hely ebből a szempontból egyértelműen Novotel Budapest Danube közvetlenül a Parlamenttel szemben.

Az eredeti folyóparti botel is eredeti szállást kínál OnRiver Hotels - MS Cézanne.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Budapest-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.