Budapest - Időjárás és a legjobb utazási idő

Budapest

Budapesten, akárcsak Magyarország többi részén, enyhe az éghajlat, de időnként szubtrópusiasnak tűnhet. Magyarország a kontinens közepén fekszik, és a Budapestet is magába foglaló sík országot gyakori hőmérsékleti szélsőségek jellemzik, különösen nyáron.

A telek általában nagyon enyhék, és Budapesten ritkán havazik. Összességében Budapest viszonylag száraz területen fekszik, és Európa átlaga alatti csapadékmennyiséggel rendelkezik.

Foglaljon le egy budapesti szállodát kedvezményesen

Budapesten mind a 4 évszak váltakozik.

Melyek a legmelegebb hónapok Budapest városában?

A legmelegebb időjárásra júniustól augusztusig számíthat, amikor az átlaghőmérséklet 28°C körüli értékre emelkedik, de a 35°C feletti extrém hőmérsékletek sem ritkák.

Májusban és szeptemberben is nagyon meleg lehet.

Mikor a leghidegebb Budapesten?

A leghidegebb hónapok decembertől februárig tartanak, ugyanúgy, mint egész Közép-Európában.

Az átlaghőmérséklet 1 °C és 4 °C között mozog, de nagyon kevés hó esik. A tél általában szárazabb, és a havat gyakran felváltják az esőzések. Ha mégis esik hó, az általában még aznap elolvad.

Budapesten nem gyakoriak a kemény fagyok, de a hőmérséklet - különösen éjszaka - fagypont alá is süllyedhet.

Melyek a legcsapadékosabb hónapok Budapesten?

Az év minden hónapja többé-kevésbé egyenletes a csapadékmennyiség tekintetében. Statisztikailag a legesősebb hónapok május, június és november.

Az eső többnyire záporok formájában hullik, maximum fél-1 napos esőzéssel. Hosszan tartó, többnapos esőzések ritkán fordulnak elő Budapesten.

A felhős, fülledt időjárás leginkább novemberben és december elején fordul elő.

Hőmérsékleti táblázat az év folyamán

Budapest - Időjárás az év során

Hónap
Időjárás
Air
Január
3 °C
Február
eső
5 °C
március
eső
10 °C
Április
napos
16 °C
talán
napos
22 °C
Június
nap
24 °C
Július
nap
26 °C
Augusztus
nap
26 °C
Szeptember
nap
21 °C
Október
napos
15 °C
November
eső
7 °C
December
eső
4 °C

Mikor kell költözni Budapest

Budapest a meleg forrásokkal, az őszi fesztiválokkal, a látnivalókkal és a kulináris élvezetekkel egész évben jó úti cél. Talán csak az ünnepek alatt érdemes inkább a tengerentúlra menni, akkor elég meleg lesz.

A városban annyi beltéri program van, hogy nem kell az utazást az előre jelzett időjárástól függővé tenni.

Budapestre szóló repülőjegyek árainak összehasonlítása

Időjárás az év folyamán

Íme, milyen az időjárás Budapesten az év különböző időszakaiban.

Budapest tavasszal

Tavasszal (április-június) az időjárás gyakran esős, de még mindig nagyon meleg. Márciusban és áprilisban meglehetősen kevés eső esik, és rövid, enyhe záporok formájában. Különösen májusban és júniusban jellemzőek a hirtelen felhőszakadások.

Márciusban és áprilisban a napi átlaghőmérséklet fokozatosan emelkedik, átlagosan 14 °C és 18 °C közé. Az időjárás többnyire részlegesen felhős.

Budapest nyáron

Nyáron (július-augusztus) meleg és napos időjárás uralkodik, gyakori a 29 °C körüli hőmérséklet. Elég gyakori szélsőségekben azonban a hőmérséklet 35 °C fölé is emelkedhet.

Nyáron általában részben felhős vagy derült az ég, időnként zivatarral vagy rövid heves záporral, amely általában estefelé fordul elő. Nyáron jellemzően havonta körülbelül 7 napon esik az eső.

Budapest ősszel

Az ősz kezdetét Budapesten jellemzően napsütéses napok jellemzik, minimális csapadékkal és kellemes, 17 °C és 21 °C körüli hőmérsékletekkel. Október közepétől novemberig több eső esik, és az égbolt is gyakrabban felhősödik.

A hőmérséklet az ősz vége felé lassan 13 °C körüli átlaghőmérsékletre csökken.

Budapest télen

A tél (november-március) hideg, gyakran szeles és kevés a napsütés. A csapadék azonban ritka, és a hideg elől számos látnivalónál menedéket találhatunk.

A téli átlaghőmérséklet 1 °C és 6 °C között ingadozik.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.