Halászbástya

Halászbástya

A látogatók fele csodálja a Halászbástyát (Halászbástya) , a másik fele pedig utálja. A neoromán és neogótikus stílus kombinációjában épült, összesen 7 toronnyal, amelyeket sétányok kötnek össze.

Foglaljon szállodát Budapest központjában

Sokak számára csak egy túldíszített giccses épület, amely bár nagyon réginek tűnik, valójában a 19. század fordulóján épült. Amiben azonban minden látogató egyetért, az az abszolút lenyűgöző kilátás a Parlament épületére és egész Budapestre.

A Halászbástya története

A Halászbástya komplexumnak nincs történelmi jelentősége, legalábbis név szerint nem. Valójában a bástyát soha nem használták a város védelmére, csak díszítésre. Az épületet Schulek Frigyes építész tervezte, aki egyúttal a szomszédos Mátyás-székesegyház jelentős rekonstrukcióját is tervezte.

Az 1895-1902 között épült 7 kőtoronnyal, amelyek a mai Magyarország területére 895-ben betelepült magyarok 7 törzsfőnökét jelképezik.

Belépés és nyitva tartás

A Halászbástya nagy része ingyenesen és időkorlátozás nélkül látogatható. Gyakorlatilag az egész bástya, amely a legjobb kilátópontként szolgál Budapestre, ingyenesen látogatható.

Csak a bástya legmagasabb tornyai fizetősek, és csak napközben 9:00 és 21:00 között (télen csak 19:00-ig). A belépő 1 200 huftotkell fizetni az automatánál (kártyával vagy készpénzzel).

A Szent Mihály kis kápolnába való belépésért is fizetni kell, szintén 1 200 huf összeggel.

Hivatalos információk: budavar.hu/halaszbastya.

Elhelyezkedés és közlekedés

A Halászbástya a történelmi óbuda központjában, a Szentháromság téren található, közvetlenül a Mátyás-székesegyház mellett. A Duna-parttól rövid sétával elérhető, de tömegközlekedéssel is megközelíthető, bár ez egy meredek emelkedőn vezet felfelé:

  • Szentháromság téri buszmegálló - 16, 16A, 116-os buszok.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Budapest-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.