Budai Vár

Budai Vár

Az egykori Buda városának, a ma Budapesthez tartozó Budai Várnak a legjelentősebb nevezetessége a Budai Vár, amelyet néha Királyi Várként is emlegetnek.

A 10 legjobb szálloda Budapesten

A Budai Vár, magyarul Budai Vár, a budapesti Várhegy központi építménye, és a prágai várhoz hasonlóan valójában egy egész palotakomplexum és középkori város több más fontos műemlékkel, élén a Halászbástyával és a Mátyás-székesegyházzal.

A Budai Várból látható a túlpart, ahol a Parlament emelkedik.

A királyi palota, a magyar állam szimbóluma

A vár története a 13. századig nyúlik vissza, amikor IV Béla magyar király kezdeményezte az építését, majd Luxemburgi Zsigmond alatt jelentősen kibővítették, olyannyira, hogy akkoriban a világ egyik legnagyobb gótikus épülete volt. Az 1526-os mohácsi csata után a magyar királyság egy része az Oszmán Birodalomhoz került, a Jagellók pedig a biztonságosabb Prešpurkba, a mai Pozsonyba települtek át. 1686-ban a vár szinte teljesen elpusztult.

A budai vár a későbbi évszázadokban sem élt jó időket, amikor felváltva építették újjá és rombolták le. Az aranykor csak a 19. század közepén következett be, amikor a várat barokk-reneszánsz stílusban teljesen felújították, és 1867-ben fontos szerepet játszott I. Ferenc József magyar királlyá koronázásakor, amely a Habsburg-dinasztia és a magyar nemzet közötti béke szimbólumává vált.

A kastély a 19. század fordulóján élte legnagyobb fénykorát, amikor hatalmasra és monumentálisra bővítették, 1912-ben pedig magas kupolát építettek, amely minden környező épület fölé magasodik. A második világháború vége felé azonban az egész várkomplexumot szinte teljesen elpusztította a bombázás.

Csak 1968-ban építették újjá erősen lecsökkentett formában a pénzügyi megtakarítások miatt, innen ered a Budai Vár mai megjelenése. A terület 1978-ban felkerült az UNESCO listájára, és számos látnivaló található itt.

Belépődíjak és nyitva tartás

A Budai Vár területére és valamennyi udvarára a belépés ingyenes és időkorlátozás nélküli.

A kastély különböző épületeiben különböző múzeumok vagy galériák találhatók, így bármikor egyénileg is bejuthatsz, ha valamelyik kiállítás érdekel. A Budai Várban a következő intézményeket látogathatod meg:

Középkori Óbuda

A Budai Vár közvetlenül kapcsolódik a mai Budapest legrégebbi részéhez, a romantikus történelmi belvároshoz, az egykori Buda (Buda) szűk utcáival és gyönyörű sarkaival.

Óbuda alaprajza eredetileg a 13. századból származik, de a törökök jelentős fosztogatásai és a második világháborúban bekövetkezett károk után a mai arculata főként a 20. században végzett lassú restaurálás eredménye. Óbuda újjáépítése azonban nagyon érzékenyen történt, és megőrizte eredeti középkori jellegét.

Elhelyezkedés és közlekedés

A várat meg lehet mászni gyalogosan a parkon keresztül, busszal vagy a történelmi szárazföldi kötélpályával - Budavári Sikló-. A felszállóhelyet a vár alatti alagút kapujánál, a Lánchíd közelében találjuk.

Ha nem szeretnél gyalogolni vagy a drótkötélpályát használni, busszal is felszállhatsz közvetlenül a várba:

  • Dísz tér megálló - 16-os, 16A, 116-os buszok.
  • Palota út megálló - 16-os busz

Szállás Óbudán

Ha Budapest történelmi belvárosának szívében szeretne megszállni, a Budai Vár környéke a megfelelő választás. Itt azonban valamivel magasabb szállásárakra számíthat, mint a folyó túloldalán fekvő jelenlegi városközpontban, Pest központjában. Nézze meg a legnépszerűbb szállodákat közvetlenül a Budai Vár környékén:

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Budapest-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.