Matthias Temple

Matthias Temple

A Nagyboldogasszony-templom Budapest egyik legfontosabb műemléke és egész Magyarország szimbóluma. A helyiek körében a templomot Mátyás-templomként ismerik , bár ez a név csak a 19. században jelent meg. A templom a régi budai városrészben, a Budai Vár közelében található.

A 10 legolcsóbb szálloda Budapesten

A Mátyás-templom története és jelentősége

A legelső, mongol támadások által elpusztított templomot 1015-ben építették ezen a helyen. A jelenlegi gótikus templom a 13. század közepe óta áll itt, bár a török uralom alatt a 16. században végig főmecsetként szolgált.

A templomot fennállása során többször átalakították és átépítették, így a gótikus stílus mellett számos barokk és különösen neogótikus elem is megtalálható benne. Ezek az eddigi legjelentősebb átépítésből , 1896-ból származnak, Schulek Frigyes építész tervei alapján.

A templom a második világháborúban súlyosan megrongálódott, de az 1970-es években a 19. század végi eredeti megjelenését visszaállították.

A Mátyás-templom évszázadokon át a legfontosabb magyar templom volt - a magyar királyok fő koronázótemplomaként szolgált , és itt volt az osztrák-magyar császárok utolsó két magyar királlyá koronázásának helyszíne is, I. Ferenc József (1867) és I. Károly (1916).

A "Mátyás-templom" elnevezés

Bár az egyházi neve "Szűz Mária mennybevételének temploma", a 19. századi átépítés után hivatalosan Mátyás-templomnak hívják, és a helyiek közül senki sem hívja másként. A nevet az egyik legjelentősebb magyar király, Corvin Mátyás tiszteletére választották, aki a 15. század második felében uralkodott az országban, sőt egy ideig még Csehország társuralkodója is volt.

A magyar történelemben Corvin Mátyás az egyik legelismertebb történelmi személyiség.

Belépés és nyitva tartás

A templom jelentősége miatt a belépés szabályozott és fizetős. A 78 méter magas toronyba is fel lehet mászni, a mintegy 58 méter magasan található kis kilátóból csodálatos kilátás nyílik egész Budapestre.

A templom keddtől szombatig 9:00-17:00 között várja a turistákat, de vasárnap és hétfőn sok liturgikus eseményt tartanak, és a belépés általában szabályozottabb. A konkrét nyitva tartásról a matyas-templom.hu hivatalos honlapon tájékozódhat.

Jegyeket online és a helyszínen is vásárolhatsz, a templom látogatására, a torony megmászására vagy kombinált jegyet a templomra és a toronyra:

Felnőtt Diák, nyugdíjas
Csak templom 2 900 huf 2 300 huf
Csak torony 3 400 huf 2 900 huf

Felhívjuk figyelmét, hogy a toronyba szóló jegyeket a kilátó korlátozott befogadóképessége miatt online kell lefoglalni.

Helyszín és közlekedés

A Mátyás-templom a történelmi Óbuda központjában, a Szentháromság téren található, közvetlenül a Halászbástya mellett. A Duna-parttól rövid sétára, de egy meredek dombon felfelé, de tömegközlekedéssel is megközelíthető:

  • Szentháromság téri buszmegálló - 16, 16A, 116-os buszok.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Budapest-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.