Calanche

Calanques de Piana

Calanche egy egyedülálló terület, ahol a narancssárga és rózsaszínű gránitból és sziklákból álló sziklaalakzatok 250-300 m magasan emelkednek a partvonal fölé, Piana falu közelében, a Porto öböl fölött.

A bizarr képződményekhez gyakran társulnak állat- és emberalakok. A legenda szerint az ördög hozta létre őket dührohamában. Valójában a szél és a tenger által okozott atipikus erózió eredménye. A terület az UNESCO védelme alatt áll.

Calanques de Piana

Ennek a csipkézett, kanyargós tengerpartnak, amelynek pitoreális és monumentális sziklaalakzatai akár több száz méterrel a tenger fölé emelkednek, leghíresebb része Piana településnél található, amely a nevét is adta ennek a partszakasznak: Calanques vagy Calanches de Piana.

A sziklaalakzatok által teremtett egyedülálló környezetnek köszönhetően a terület kivételes víz alatti biodiverzitással büszkélkedhet, és rendkívül kedvező feltételeket biztosít a macchia, egy tipikus mediterrán növényzet növekedéséhez, amely azonban a Calanches de Piana területén sokkal jobban virágzik, mint valaha.

A tengertől a hegyekig

A Calanche-part Korzika egyik legszebb területe. Az erózió által hihetetlen formákká erodált rózsaszínű, vörös és aranyszínű sziklák több mint 400 méteres magasságból meredeken emelkednek a tenger felé, ahol kis öblöket és elhagyatott strandokat alkotnak.

A szurdokok között hegyi út kanyarog, amely több helyen erdei ösvényeken keresztül ereszkedik le a tengerhez.

A legjobb kilátópontok és túraútvonalak

A Calanques de Piana területén a rendkívül kihívást jelentő terepviszonyok miatt viszonylag kevés jelzett túraútvonalat találunk, amelyek többsége csak néhány száz méterre vezet az úttól a kilátópontokhoz. Ez azonban nem von le a vonzerejükből, sőt, a helyi kilátópontok Korzika legszebbjei közé tartoznak.

  • Château Fort de Piana - egy egyszerű, 1,5 km-es túra vezet az út menti kis parkolóból a Calanques egyik legszebb kilátópontjához, amelynek előterében egy hatalmas, erődítményre emlékeztető sziklaalakzat található.
  • A Chemin des Muletiers - egy ókorban épült történelmi ösvény - a Calanques területének szívébe vezet, ahonnan kilátás nyílik a tengerre és hihetetlenül szép tájakra. A legrövidebb és legegyszerűbb útvonal egy kijelölt parkolótól indul, amely Piana falutól mintegy 1 km-re keletre található.

A leglátogatottabb helyek közé tartozik a Capo Rosso, Korzika legnyugatibb pontja, amely a Calanques de Piana része.

A legszebb strandok

Bár a partvonal nagyon meredek és sziklás, legalább két gyönyörű homokos strandot találunk, amelyek autóval is megközelíthetők. A leghíresebb és legszebb a Piana falu alatt található Plage de Ficajola. A nyári szezonban a kis öbölből egy frissítőstandot is találunk, és gyönyörű kilátás nyílik a drámai partvonalra.

Piana felől a szép zöld völgyben szinte a strandig lehet felhajtani, a parkolótól csak kb. 100 méterre van néhány lépcsőfok, lásd az útvonaltérképet Piana faluból.

Alternatívaként van egy jelzett gyalogos útvonal is, amely összesen 7 km-es oda-vissza, de számítson sok szintemelkedésre.

A közeli Porto üdülőhely klasszikus nagyobb strandokat kínál teljes felszereltséggel.

Szállás Calanques-ban

A Calanche-part keleti végén fekvő Porto városa az, amely a legtöbb lehetőséget kínálja a szállodák, kempingek és szálláshelyek tekintetében, az árak 92 eur és 147 eur közötti éjszakánkénti árakkal.

Ha egy romantikusabb és nyugodtabb helyen, közvetlenül a Calanche közepén keres szállást, akkor Piana település felé vegye az irányt, ahol főként magánapartmanokat és vendégházakat talál, de néhány kisebb szálloda is található. Mi a legkedvezőbbek közül válogatunk:

  • Hotel Les Calanques - Egy alapszintű szálloda alapvető felszereltséggel, ahol ha szerencsénk van, éjszakánként 66 eurónál olcsóbban kaphatunk szobát, ami Korzikán remek árnak számít.
  • Le Bella Vista - a Calanques de Piana-ra a legjobb kilátással rendelkező apartman, az árak 128 eur és 147 eur között mozognak, de mindenképpen megéri. A szobák általában hónapokkal előre elfogynak.
  • Hotel Scandola - közepes méretű szálloda közvetlenül Piana központjában, 136 eur körüli éjszakánkénti árakkal és nagyon jó értékeléssel.

Hogyan juthat el Calanques-ba?

Még a sziklaalakzatok között kanyargó, pár méterenként látványos kilátást nyújtó gyönyörű hegyi út ellenére is messze a legjobb megoldás a saját vagy bérelt autó.

Ajaccio városából 68 km, míg Bastia BIA repülőteréről 145 km az út.

Busszal közvetlenül Piana faluba is eljuthatunk, ahonnan gyalogtúrák is szervezhetők. A nyári szezonban naponta 2 busz jár naponta, ünnepnapokon kívül csak egyszer hétköznap. Az M2-es járat Ajaccio, Cargése, Piana, Porto és Ota között közlekedik, a jegy ára Ajaccióból 8 euró. A menetrendet például itt találja.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Korzika-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.