Bastia

Bastia

Bastia Korzika kapujaként ismert. A legtöbb látogató számára ez az első város, amelyet lát, és az utolsó, amelyet elhagy. Ajaccio után a sziget második legnagyobb városa és Korzika legnagyobb kikötője.

Az ország északkeleti részén való elhelyezkedésének köszönhetően naponta több tucat komp érkezik ide Franciaországból és Olaszországból. Jó látási viszonyok esetén a Korzikától mindössze 50 km-re fekvő Elba szigetét is láthatjuk.

Bastia valószínűleg Korzika legélénkebb városa. Számos éttermet, kávézót, bárt, üzletet és esténként pezsgő éjszakai életet talál.

Látnivalók és látnivalók

A történelem szerelmesei és a gyönyörű, tipikusan mediterrán, szűk utcákkal rendelkező központok kedvelői jól fognak szórakozni. Ha Bastiába látogat, nem fogja kihagyni ezeket a látnivalókat:

  • Vieux Port - egy régi kikötő, amelyet ma a helyi halászok használnak. A kikötő körül ősi házak állnak, amelyeket egykor halászcsaládok laktak. A városnak ez a része nagyon festői, és sok fényképen és képeslapon szerepel Bastiáról.
  • Terra Novacitadella - Basite egyik fő turisztikai központja. A festői negyedet a genovai köztársaság idejéből származó, 14. századi erődítmények veszik körül, és ez Basite legtöbbet fényképezett része.
  • Église St-Jean Baptiste - a Bastion fő katedrálisa és a Vieux Port nevezetessége, amely 1583-ból származik.
  • Place Saint Nicholas - egy közel 300 méter hosszú tér közvetlenül a kikötő mellett, ahol bolhapiacokat tartanak, és rengeteg étterem található.
  • Palais des Gouverneurs - Korzika kormányzójának és püspökének székhelye volt János uralkodása alatt, ma a Néprajzi Múzeum.

Bastia büszkélkedhet Korzika legnagyobb könyvtárával is.

Strandok és fürdőzés

Bár Bastia a tengerpartot követi, közvetlenül a városban nem talál strandokat.

A központtól délre azonban kezdődik Korzika egyik leghosszabb strandja, a Plage de l'Arinella, amely több mint 10 km hosszan húzódik a sík partvonalon.

Arinella finom, világosszürke homokkal borított, és bár a kisebb villák miatt inkább vidéki hangulatú, itt teljes körű szolgáltatásokat találunk több büfé, napozóágybérlés és zuhanyzók formájában.

Ugyanakkor azonban az Arinella-parton rengeteg magánéletet és olyan helyet talál, ahol egyedül lehet.

Szállás

Korzika legforgalmasabb repülőterével , Bastia BIA, a város népszerű bázis és hely, ahol legalább 1 éjszakára megszállhat.

Az átlagos éjszakánkénti ár nyáron 100 eur és 170 eur között mozog, ami nagyjából a korzikai átlagnak felel meg.

A könnyebb tájékozódás érdekében tippeket adunk konkrét szálláshelyekről is.

Közlekedés Bastia

Működik a tömegközlekedés Bastia városában? És hogyan juthat el Bastiából Korzika távolabbi részeire?

Parkolás

A parkolás Bastia városában mindenhol 1,50 eurós óradíjért fizetendő. Bár a történelmi központ területe szűkös, a nyári főszezonban is több mint elegendő parkolóhely van, különösen a tengerparti sétányok mentén.

Tömegközlekedési buszok

Bastia tömegközlekedése körülbelül 15 buszjárat alapján működik, amelyek az egész várost lefedik. A viteldíjak egyszerűek, mivel csak egyféle jegy létezik - egy útra 1,50 eurót kell fizetni, de 10 jegyből álló kedvezményes bérletet is vásárolhatunk 10 euróért. A jegyek megvásárolhatók minden újságárusnál és néhány szupermarketben.

Hivatalos információk, menetrendek és térképek a közlekedési vállalat bastia-agglomeration.corsica honlapján találhatók.

Intercity buszok és vonatok

A fő buszpályaudvar a kikötő közelében található (a helyszín a következő címen érhető el en.mapy.cz), és innen indulnak buszok Korzika egész területére. A vasútállomás a történelmi központtól néhány lépésre északra és a kikötőtől nyugatra található (a helyszín a következő címen található en.mapy.cz).

Bastiából naponta 4-6 alkalommal lehetvonattal eljutni a 4 órányira lévő Ajaccióba (kb. 22 eur), a központi hegyeken keresztül Corte városával (1 és háromnegyed óra, kb. 10 eur). U Ponte Á-ban és Leccia-ban történő átszállással naponta kétszer vonattal Calvi is elérhető. Gyakori vasúti járat közlekedik a tengerparton Casamozzaig (kb. 2-3 alkalommal óránként).

Bastiából busszal elsősorban északra és a keleti part mentén délre, de a hegyekbe is el lehet jutni. Bastiából több különböző busztársaság is közlekedik; a nem hivatalos, de gyakran frissített corsicabus.org weboldalon például egyértelmű menetrendeket talál.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Korzika-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.