Szent Márk bazilika

Szent Márk bazilika

Velence tele van a legjobbakkal, ahogy azt az azonos nevű téren álló Szent Márk-bazilika is hirdeti. Ez az európai kontinens leghíresebb példája a szakrális bizánci építészetnek.

Az 1092-ben elkészült bazilikát "Aranytemplomnak" nevezik az aranymozaikokból álló, extravagáns homlokzata miatt, amelyet a gazdagon díszített belső tér még jobban kiemel. A Szent Márk-bazilika Olaszország egyik legfontosabb műemléke.

A legjobb szállodák a téren

A bazilika eredete

A Szent Márk-templom 828-832-ben épült itt, miután velencei kereskedők az egyiptomi Alexandriában lefoglalták Szent Márk földi maradványait, és az újonnan épített templomban temették el. Azóta Szent Márk evangélistát tartják Velence védőszentjének.

A templomot 976-ban egy felkelés során felgyújtották, majd 1063-1094 között újjáépítették, és a bizánci Konstantinápolyban található Szent Apostolok templomának stílusa által ihletett pompás bazilikává alakították.

A bazilika építészete és formája

A jelenlegi bazilika jelentős része valójában 1094-ből származik, de a 14. században kisebb átépítésre került sor gótikus elemekkel, majd 1801-ben a templomot barokk stílusban építették át. Ennek ellenére a mai napig sok minden megmaradt az eredeti román-bizánci stílusból, amely a mai napig meghatározza a bazilika arculatát.

A templom egy egyenlő szárú kereszt alaprajzán háromhajós templomként áll. A megkülönböztető jegy az öt hatalmas kupolából álló tető.

A bazilika alsó szintje 5 boltívből áll, amelyek mozaikokból, szobrokból és ókori oszlopokból álló gazdag díszítéssel rendelkeznek, míg a templom bejáratát egy masszív bronzkapu őrzi.

A bazilika teljes mérete lenyűgöző, 77 méter hosszú, 63 méter széles és 45 méter magas.

A hihetetlen belső tér elkápráztatja Önt

Ha kívülről gyönyörűnek és gyönyörűen díszítettnek találod a bazilikát, akkor a belseje el fogja venni a lélegzeted. Rendkívül gazdag szobrászati, festői és mindenekelőtt mozaikdíszítéssel büszkélkedhet. A bazilika falait és mennyezetét több mint 4200 négyzetméternyi területen színes tömbökből készült mozaikok díszítik! A mozaikok többsége a 13. századból származik.

A bazilika berendezésének legfontosabb része azonban a 12. századi főoltár aranyozott része (amelyet a 14. században módosítottak), az úgynevezett Pala d'Oro.

A Pala d'Oro oltár megtekintéséhez külön belépődíjat kell fizetni 5 eurót.

Látogasson el a galériába

A bazilika első emeletén egy kis múzeumot látogathatsz meg 7 eurós belépődíj megfizetése után.

A múzeumi belépő részeként a bazilika szabadtéri teraszát is meglátogathatod, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Szent Márk térre.

Szent Márk harangtorony

A bazilikában található Velence leglátványosabb jelképe, a 98 méter magasra emelkedő Szent Márk harangtorony is. A harangtorony csak több mint 500 évvel magának a templomnak a befejezése után (1514) épült, és mivel a bazilika főépületén kívül található, ezért részletes minikalauzt készítettünk róla.

Belépőjegy és nyitvatartási idő

A bazilika Olaszország egyik legfontosabb műemléke, ezért készüljön fel arra, hogy főszezonban akár egy órát is sorban kell állnia, ha be szeretne menni. Hétvégén kívül a szokásos várakozási idő 20-30 perc.

Lehetősége van azonban online foglalni a hivatalos weboldalon. basilicasanmarco.skiperformance.com. Az online jegytulajdonosok számára külön, lényegesen rövidebb sorban állás van (általában legfeljebb 10 perc).

A turisták számára a bazilika 9:30-17:15 között tart nyitva (utolsó belépés 16:45). Vasárnaponként csak 14:00-tól lehet belépni, kivéve a kis Szent Márk Múzeumot, amely vasárnaponként szintén 9:30-tól tart nyitva.

A Bazilikábaa belépés minden korosztály számára azonos, kivéve a 6 év alatti gyermekek számára, akik számára ingyenes:

Ár a helyszínen Online foglalás
Csak a Bazilika 3 euró 6 eur
Bazilika + Pala d'Oro 8 eur 12 eur
Bazilika + Szent Márk Múzeum + erkély 7 eur 15 eur
Mindent együtt 15 eur 20 eur

Minden helyszíni díj készpénzzel és hitelkártyával is fizethető.

A hívők számára a belépés a bazilika északi oldaláról ingyenes (bejárat Porta dei Fiori), azonban nem lesz lehetőségük közelről megnézni a Pala d'Oro aranyoltárt vagy a bazilika főhajóját.

Hivatalos weboldal: basilicasanmarco.skiperformance.com

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Velence-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.