Velence - Időjárás és a legjobb utazási idő

Velence

Velence már a mérsékelt és szubtrópusi övezet határán fekszik, így általában egész évben kellemes az éghajlata. A tengerparti fekvés enyhe teleknek kedvez, minimális havazással és esőzésekkel, valamint meleg, tiszta nyaraknak. A hőmérséklet a nyári szünidőben 30 °C-ig emelkedik, télen pedig 6-10 °C körül marad.

Ami a csapadékmennyiséget illeti, Velence területe az európai átlagnak megfelelő.

A Velencébe tartó járatok árainak összehasonlítása

Melyek a legesősebb hónapok?

Milyen gyakran fordulnak elő árvizek és az úgynevezett acqua alta, magas vízállás jelensége? Az árvizek nagyon gyakoriak Velencében, mivel a város gyakorlatilag közvetlenül a vízparton fekszik, de nem közvetlenül az esőzéssel függnek össze.

Az úgynevezett Acqua Alta, azaz az Acqua Alta árhullám Velencében leggyakrabban novembertől februárig fordul elő, amikor a tenger viharos. Átlagosan havonta 3-4 napot árasztanak el a legalsó terek és utcák.

Velence statisztikailag nyáron a legesősebb, amikor heves záporok és zivatarok is előfordulhatnak, de általában legfeljebb 1-2 órán át. Velencében átlagosan havonta körülbelül 8 nap esik az eső.

Időjárás az év folyamán

Tekintse meg Velence időjárásának összefoglalóját az év egyes hónapjaira lebontva.

Időjárás januárban

Január az év leghidegebb hónapja, a napi átlaghőmérséklet mindössze 6°C körül alakul.

Másrészt januárban esik a legkevesebb csapadék az évben, de ez nem jelenti azt, hogy a magas árhullámok miatt ne fordulhatna elő áradás. A téli hónapok általában hajlamosak a magas vízszintre, de ez januárban ritkábban fordul elő, mint például novemberben vagy februárban.

Januárban az égbolt a legtöbb napon borult.

Időjárás februárban

Február időjárása téli borongós üzemmódban van, a hőmérséklet 9 °C körüli, és a statisztikák szerint az év során a legritkábban fordul elő enyhe záporok.

Másrészt a február a november után a második legveszélyeztetettebb hónap a legalsó terek és utcák időnkénti elöntésére.

Időjárás márciusban

Márciusban lassan beköszönt a tavasz, de a hőmérséklet ritkán emelkedik 13 °C fölé. Március előnye, hogy a záporok ritkábban fordulnak elő, és az acqua alta, az árvíz is ritkább márciusban.

Áprilisi időjárás

Az áprilisi időjárás Velencében nagyon hasonlít a klasszikus közép- vagy észak-európai áprilisi időjáráshoz. A hőmérséklet általában 16 °C körül mozog, gyakoriak a rövid záporok, de tartós eső ritkán fordul elő.

Az égbolt váltakozik a derült és a felhős között, és gyakran erős szél fúj.

Májusi időjárás

Május nagyon kellemes hónap, a hőmérséklet 22 °C körül alakul, és havonta körülbelül 8 napon fordul elő zápor.

Ha szereti a hűvös hőmérsékletet, amely ideális a városban való sétához, akkor a május a megfelelő hónap az Ön számára.

Június időjárása

Június a legesősebb hónap Velencében, ami nem jelent mást, mint alkalmankénti heves záporokat, amelyek nem tartanak tovább néhány óránál, és átlagosan 9 napon fordulnak elő havonta. A túrázást tehát nem befolyásolja jelentősen.

Az átlaghőmérséklet 25 °C-os nyári csúcsra emelkedik, és június végére még a sekély Adria is kezd felmelegedni.

Időjárás júliusban

Július Velencében az év legmelegebb hónapja, az átlaghőmérséklet 28 °C körül alakul, de a maximumok gyakran meghaladják a 30 °C-ot.

Havonta átlagosan 3-4 alkalommal fordulnak elő zivatarok, a tenger pedig kellemesen meleg, ideális a fürdőzéshez.

Időjárás augusztusban

Az augusztus szintén tipikus nyári hónap, 28 és 30 °C közötti hőmérsékletekkel és időnként előforduló zivatarokkal, de ezek átlagosan csak havonta körülbelül 7 napon fordulnak elő.

Augusztusban a tenger a legmelegebb a Lidón, így ez a hónap ideális a városi és a tengerparti turizmus kombinálására.

Időjárás szeptemberben

Velencében a szeptember még mindig nyárias hónap, a hőmérséklet 25 °C körül alakul, a csapadék pedig az év többi részéhez hasonlóan, azaz átlagosan havonta körülbelül 7 napon fordul elő, de többnyire csak rövid, intenzív záporok.

Időjárás októberben

Az októberi időjárás nem nagyon hasonlít az őszihez. A hőmérséklet többnyire 18 °C körül van, és még mindig ugyanannyi zápor esik, mint az év többi részében, de nincs őszi hideg.

Novemberi időjárás

Velencében a november lehet a legkockázatosabb hónap a látogatásra, mivel ilyenkor gyakoriak az áradások.

Az igazság azonban az, hogy még árvíz esetén is Velence nagy része járható, így az esetleges árvíz nem fogja tönkretenni a nyaralását. A hőmérséklet várhatóan 12°C körül alakul.

Időjárás decemberben

December jellemzően téli hónap, 8°C körüli hőmérsékletekkel és viszonylag száraz időjárással, viszonylag kevés esővel. A december jó hónap a városnéző séták és a múzeumok vagy galériák látogatásának kombinációjára.

A tenger hőmérséklete Velencében

Bár Velence nem tipikus tengerparti úti cél, a helyi strandokon ugyanolyan jól lehet úszni, mint bárhol máshol Olaszországban.

A tenger nálunk nyáron úszható, amikor a víz hőmérséklete június közepétől szeptember végéig 25 °C körül van.

Hőmérsékleti táblázat az év folyamán

Velence - Időjárás az egész évben

Hónap
Időjárás
Air
Január
eső
6 °C
Február
eső
8 °C
március
napos
12 °C
Április
napos
16 °C
talán
napos
21 °C
Június
nap
24 °C
Július
nap
27 °C
Augusztus
nap
27 °C
Szeptember
nap
23 °C
Október
napos
18 °C
November
eső
11 °C
December
eső
7 °C

Mikor kell költözni Velence

Ha tényleg csak egy rövid velencei kirándulásra készülsz, és a városi túrázáson kívül más programot nem tervezel, a legjobb évszakok a tavasz, az indián nyár (szeptember vége és október) és - ha elviseled a 10 °C körüli hőmérsékletet - a tél. Ezek a hónapok lényegesen olcsóbbak, mint a nyár, és a városban való ügyintézéshez amúgy sincs szükséged az állandóan tiszta égboltra.

Foglaljon szállodát Velencében, és kerülje el a díjat

Ha viszont a velencei kirándulást a tengerben való fürdőzéssel szeretné összekötni, akkor június és szeptember között menjen, amikor a víz hőmérséklete meghaladja a 23°C-ot.

Figyeljen a februári nyaralásokra, amikor a híres velencei karnevál zajlik, valamint az augusztus-szeptemberi velencei filmfesztivál idején (további információkért lásd a Tevékenységek fejezetet). Az árak az egekbe szöknek, ezért ha nem kell megnéznie a karnevált, menjen máskor.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.