Velence - mi a teendő

Velence

Hogyan szórakozzunk Velencében? Milyen fesztiválokra számíthatsz a városban és mikor zajlanak?

Gondolázás

A gondoláknak nevezett ikonikus fekete-arany csónakok ősidők óta Velence jelképei, és egész Olaszország egyik leglátványosabb szimbóluma.

A mindig ügyes gondolierrel való utazás, aki ügyesen kikerüli az összes környező hajót, és a legszűkebb csatornában manőverezi a gondolát, kétségtelenül az egyik legromantikusabb tevékenység, amit a világon tehetünk.

Készülj fel arra, hogy a velencei romantikának ára van. Az egész várost több száz, talán több ezer hivatalos városi gondola szeli át, amelyeket bármikor kibérelhetsz. Az árak táblázatosak, és az alkudozás nem igazán segít. Az összeg az egész hajóra vonatkozik, amely 6 fő befogadására alkalmas. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz gondod találomra találni valakit, aki veled utazik, de egyszerűen nem lesz ugyanaz.

  • 30 perces utazás 8:00 és 19:00 között - 90 eur (minden további 20 perc = + 20 eur)
  • 35 perces utazás este 7 és hajnali 4 óra között - - 110 eur (minden további 20 perc = + 50 eur)

Az árakat a város rendelete határozza meg minden gondolára és minden állomásra.

A fizetés mindig csak készpénzzel történhet.

Hol találhatók a gondolák állomásai?

Szó szerint minden sarkon. A gondolásoknak minden olyan csatornán vannak állomásai, amelyek túraútvonalak közelében futnak. Több tucat ilyen állomás van Velence központjában, és minden sarkon találkozhatsz velük.

Személy szerint nem javasoljuk a Piazza San Marco közelében lévő gondolaállomások használatát, különösen a Gran Canal oldalán. Ezeket az állomásokat használják a legtöbben, és a környező csatornák gyakran szó szerint zsúfolásig tele vannak gondolákkal, így egy 30 perces út alatt rövidebb távot is megtehetsz.

Mikor közlekednek a gondolák?

A gondolások túlnyomó többsége reggel 9:00 órakor indul az első ügyfelekkel.

Az alapdíj 19:00 óráig tart, utána pedig 20 eurós felárat kell fizetni az esti/éjszakai utazásért.

A kevésbé frekventált helyeken a gondolások körülbelül 21:00 vagy 22:00 óráig közlekednek, de a Rialto-híd, az Accademia-híd vagy a Piazza San Marco közelében lévő, híresebb helyeken lévő helyek szinte egész éjjel, körülbelül hajnali 3:00 óráig üzemelnek.

Az éjszakai hajókirándulások a legromantikusabbak, mivel itt nem zavarják a motorcsónakok.

Biztonságos a gondolázás?

A gondolák első pillantásra kissé ingatagnak tűnnek, és különösen a Grand Canalon való sétahajózáskor, amikor nagy hajók haladnak el mellettük, szinte veszélyesnek tűnnek.

A velencei gondolisták azonban meglehetősen szigorú vizsgákat tesznek, és nagyon ügyesek. Velencében meglehetősen ritkák a gondolákkal történő balesetek. Ráadásul a csónakot úgy építik fel, hogy gyakorlatilag lehetetlen, hogy felboruljon.

Olcsó gondola kompok

Alternatívát jelenthet a Közlekedés fejezetben említett lehetőség. A Canal Grande legnagyobbikán 4 híd ível át, de van 3 komp is, amelyek a hagyományoshoz nagyon hasonló gondolákat szállítanak. Egy út körülbelül 2 percig tart, és 2 eurótól jön.

A velencei karnevál

Ennél talán csak a Rio de Janeiró-i karnevál híresebb. A velencei karnevál az egyik leglátogatottabb tömegrendezvény egész Európában, és ezt sem szabad kihagyni. A 11. századig visszanyúló ősi hagyomány minden évben színes maszkok ezreit vonultatja fel Velence utcáin és csatornáin.

A karnevál mindig a Szent Márk téren kezdődik az "Angyalrepüléssel", ahol egy akrobata egy kötélen az emberek fölé emelkedik, majd az akció az óváros minden szegletébe átvonul, ahol 10 napon át tart. Vegye be a kusza utcákat, csodálja meg a mindenütt jelenlévő gyönyörű maszkokat, vagy csatlakozzon az általános vidámsághoz.

Mikor van a karnevál - aktuális dátumok

Akarnevál időpontjai képlékenyek, hivatalosan 10 nappal hamvazószerda előtt kezdődik.

Ne feledje, hogy Velencében ez a főszezon, ezért háromnegyed évvel előre foglaljon szállást. És készüljön fel arra, hogy sokszor drágább lesz, mint más időpontokban.

Foglalja le szállodáját Velencében előre

További információ a hivatalos honlapon: carnevale.venezia.it.

Az üvegművesek nyomában

A középkorban Velence volt az üveggyártás fő monopóliuma egész a mai Olaszország területén, és a Velence központjától 10 perces hajóútra fekvő Murano szigetén még ma is az üveggyártás jelenti a fő megélhetést. Lehet, hogy csak egyetlen működő üveggyárat lehet meglátogatni, de több száz üzletben hihetetlen alkotásokat árulnak. Csak sétáljon körbe és csodálja meg.

Bolyongás a sikátorokban

A híres Grand Canal mentén sétálva bolyongj be a több száz mellékutca egyikébe, veszítsd el magad a turisták tömegétől, és veszítsd el magad. Célpont. Mert ez a legjobb módja annak, hogy magadba szívd a vízparti város hangulatát, hogy megfigyeld a házak részleteit, és elképzeld, milyen lehet itt élni.

Nem kell attól tartanod, hogy tényleg eltévedsz, Velence kicsi, és akármelyik irányba is mész, mindig el fogod érni az eredetileg kiszemelt célodat.

Velence emellett nagyon változatos is. Rendkívül szűk utcákon vagy házak alatti átjárókon kanyarogsz át, hogy aztán a sok tágas tér, az úgynevezett "campo" egyikén találd magad.

Hová menjünk a turistaáramokon kívül?

Nekünk a Velence központjától délre fekvő Giudecca szigete tetszett a legjobban, ahová vízi buszokkal pár perc alatt el lehet jutni. Giudecca egyáltalán nem turistás hely, mégis megvan benne a velencei genius loci.

Hasonlóan nem turista hely a velencei kikötő környékén található, a Piazza San Marco térről alig 20 perc sétára.

Island hopping

Nagy hiba, amit sok városlátogató elkövet, ha a fő történelmi területre összpontosítja tartózkodását. Velence nem csak a Canal Grande-ról szól, hanem több tucat kisebb szigeten terül el, ahol autentikus szűk utcákon, szőlőskertek között sétálhatsz, vagy egyszerűen csak megpihenhetsz a vízparton.

És az idő nagy részében egyedül leszel, más turisták nélkül.

Legalább egy napra vegyél napijegyet a hajókra, nézd meg a vonaltérképet, aztán csak kövesd az orrod, amerre a hullámok visznek.

Látogasson el például ezekre a szigetekre:

Múzeumok és galériák

Velence nem lenne olasz város, ha nem találkoznánk minden sarkon egy érdekes múzeummal vagy galériával, köztük néhány igazán világhírűvel. Ha múzeumrajongó vagy, a túrák biztosan egy egész napot vesznek igénybe. Velencében létezik ugyan az úgynevezett VeneziaUnica City Pass, amely múzeumi és közlekedési jegyként szolgál, de a kedvezmények minimálisak vagy nem léteznek.

Néhány a leghíresebb intézmények közül:

Romantikus vacsorák

Lehetetlen úgy Olaszországban lenni, hogy ne élvezzük a helyi konyhát, mert az nagyjából a legjobb a világon.

A velencei hangulat ráadásul teljesen más dimenziót ad a gasztronómiai élménynek. Kevés olyan hely van a világon, ahol egy étterem kertjében vagy udvarán ülhetsz, és a tucatnyi parkoló autóval teli, forgalmas utca helyett egy csatorna van, ahol néhány percenként elhalad egy gondola vagy egy rozoga kis csónak, amely a helyieknek a postájukat hozza...

Velencében több száz étterem van, és értelmetlen lenne csak egyet ajánlani. De mindenképpen menjünk el a Szent Márk tértől és a Canal Grande-tól, ahol az árak feleslegesen fel vannak drágítva, és a nyugodt hangulatot befolyásolja a többi turista ezreinek tömege.

Ne feledje, hogy a legjobb éttermek általában a legeldugottabbak, ideális esetben valamelyik mellékszigeten (Giudecca, Burano, Murano, Mazzorbo stb.).

Strandok és úszás

Velence a tengerparton (pontosabban a tengerben) fekszik, így valahol a közelben biztosan van lehetőség fürdésre. Természetesen van, a velencei lagúnát az Adriai-tengertől elválasztó hosszú félszigeteken. A leghíresebb strandok a Lido di Venezia és a modernebb Lido di Jesolo.

Arra azonban figyeljünk, hogy a helyi strandok inkább a szórakozásra szolgálnak. A tenger itt meglehetősen piszkos, és a strandok tipikusan városiak, azaz bárokkal, szállodákkal vannak körülvéve. Egyszerűen nem sok nyugalmat és tengerparti kényelmet fog itt élvezni.

Velencei Filmfesztivál

A világ egyik leghíresebb filmfesztiválját Velencében rendezik meg minden év augusztusában/szeptemberében. Ez a legrégebbi a maga nemében a világon, a fődíjat, az Arany Oroszlánt 1932 óta osztják ki. A vetítéseket mindig a történelmi Palazzo del Cinema-ban tartják, a Lido de Venezia strandok közelében.

A fesztivál ideje alatt számítson arra, hogy a szállodaárak nagyon megemelkednek. A konkrét időpontokért és egyéb részletes információkért látogasson el a hivatalos weboldalra: labiennale.org.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.