Torcello

Torcello

Torcello kissé elfeledett szigetecskéje a velencei lagúnában fekszik, körülbelül 40 percnyi hajóútra Velence történelmi központjától, és isteni nyugalmat, a gyönyörű Santa Maria Assunta-székesegyházat és békés vidéki környezetet kínál.

A legolcsóbb szállások Velencében

Bár Torcello szigetét ma már csak körülbelül 30 ember lakja, egykor Velence egyik fő központja volt, és abból az időből két olyan jelentős látnivaló is van, ami miatt mindenképpen érdemes mérlegelni egy ideutazást.

A helyi Locanda Cipriani étteremben felidézhetjük a híres amerikai író és Nobel-díjas Ernest Hemingway tartózkodását, aki 1948-ban több hétig Torcellón tartózkodott.

Santa Maria Assunta székesegyház

Egész Velence egyik legfontosabb műemléke, a torcellói Santa Maria dell'Assunta-székesegyház a 7. század ból származik, így ez a legrégebbi velencei székesegyház. Bár a 11. században jelentősen átépítették gótikus stílusban, még mindig megtalálhatók benne a román stílus jellegzetes elemei.

Nem szabad kihagyni a belső tér megtekintését, amely teljesen egyedülálló bizánci mozaikokkal büszkélkedhet a 11. és 12. századból.

A bazilika naponta 10:00-16:30 között tart nyitva. Az utolsó belépés zárás előtt 30 perccel lehetséges.

A jegyárak a következők:

  • Csak a székesegyház - 5 eur
  • Torony kilátással - 5 eur
  • Kombinált jegy - 9 eur

A fizetés készpénzzel vagy kártyával történhet.

Santa Fosca templom

Közvetlenül a Santa Maria székesegyház mellett a bizánci korból származó, kisebb Santa Fosca templomot látogathatod meg, amelyre újszerű építészete emlékeztet. A templom a 12. századból származik, és 14. századi kolostorépületek veszik körül.

A Santa Fosca templomba nem lehet belépni.

Szállás Torcellóban

Tapasztalja meg a kivételesen nyugodt környezetet, és szálljon meg közvetlenül Torcello szigetén. A tömeg fokozatosan elhagyja a szigetet 19:00 óra körül, ezután szinte egyedül találja magát, csupán egy maroknyi helybélivel.

A szigeten van egy jó minősítésű vendégház. Junior Suites Venezia amely a kikötőtől körülbelül 250 méterre található.

Elhelyezkedés és közlekedés

Torcello a velencei lagúna északi részén található, Burano és Mazzorbo szigetek közelében.

A 12-es számú vaporetto vízibuszjárat félóránként közlekedik a szigetre Velencéből (F.te Nove állomás) és Murano, Burano és Mazzorbo szigeteiről, majd tovább Treporti és Punta Sabbioni felé.

Ezen kívül a 9-es járat is 15 percenként közlekedik Torcello és Burano között (csak júniustól szeptemberig), éjszaka pedig az Nln éjszakai különjárattal lehet ide eljutni.

Mindezen útvonalak menetrendje egyértelműen megtalálható a következő weboldalon: avm.avmspa.it/orari.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Velence-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.