Grand Canal

Grand Canal

A nagyjából 4 km hosszú Canal Grande kétségkívül Velence fő főútvonala, amely baltaként kanyarog az egész történelmi központon keresztül. A Santa Lucia központi pályaudvartól a Szent Márk térig húzódik, ahol a lagúnába torkollik.

Foglaljon szobát a Canal Grande-ra néző kilátással.

Velence főútvonala

Érdekes módon egyik oldalán sincs összefüggő és hosszú sétány, a házak általában egyenesen a vízből nőnek ki, így nem hagynak helyet a járdának. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a csatorna mentén számos kisebb-nagyobb teret találsz, ahonnan megfigyelheted a vízen zajló élénk forgalmat.

Aszfalt helyett víz van, autók helyett pedig hajók százai, a tömegközlekedési vaporettiktől kezdve a teherhajókon át a DHL és a FedEx szállítóhajókig. Ülj le egy igazi olasz gelato mellé, és nézd egy darabig a vízen zajló eseményeket, rendkívül megnyugtató.

Csak 4 híd

Bár a csatorna több mint 4 kilométer hosszú, mindössze 4 hídon lehet átkelni rajta. Az első kettő - a Ponte della Costituzione és a Ponte degli Scalzi - a Santa Lucia főpályaudvarnál található, és azon kívül, hogy az egyik partról a másikra visznek, nem túl érdekesek.

A legnagyobb híd azonban, amely közvetlenül Velence központjában található, máris a világ egyik leghíresebb hídja. Kő Ponte di Rialto Védőtetőjével Velence egyik legszebb építménye. Az utolsó híd, amely a Canal Grande fölött ível át, egy fából készült Ponte dell Accademia Accademia galéria híres hídja.

Egy utazás vaporettóval vagy gondolával

A Canal Grande a legszebb a vízen. A legszebb velencei házak homlokzatai egyenesen a vízből "nőnek ki", a tucatnyi kisebb mellékcsatorna közül időnként egy-egy nyílik a Canal Grande-ba, és a leghíresebb velencei műemlékekre nyílik kilátás.

A legegyszerűbb, ha felpattanunk egy vaporettóra (vízi tömegközlekedési busz), és a csatorna bármelyik hosszán végigmegyünk. A csatorna mindkét oldalán minden sarkon vannak megállók, és a hajók körülbelül 5 percenként közlekednek itt. Az 1-es és 2-es hátvonal a csatorna mentén halad, és az állomástól a Rialto-hídig a 2-es/erősítő vonal is közlekedik.

A csatornán több ponton gondolakompok is átkelnek, amelyekért névlegesen 2 eurót kell fizetni. Ezek listáját a Közlekedés fejezetben találod.

Szálláshelyek a Canal Grande-ra néző kilátással

A csatorna mentén számos szállodát találsz, amelyekből a világ legjobb kilátása nyílik. Logikus, hogy a közvetlenül a Grand Canal partján található szállodák árai magasabbak, de ha romantikus szállást keresel, nem fogod megbánni. Nézze meg például ezeket a közvetlenül a csatornán található, nagyszerű minősítésű szállodákat, amelyek ára 110 eur/éjszaka egy 2 ágyas szobában.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Velence-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.