Santorini - mi a legjobb módja az utazásnak

Santorini

A legegyszerűbb, ha egyedül mozogsz, ha a távolabbi falvakat és kis strandokat szeretnéd felfedezni. Ha megelégszik azzal, hogy csak a főbb úti célokat, például Firát, Oiát, Kamarit vagy Perissát látogatja meg, akkor könnyen használhatja a helyi tömegközlekedési buszokat.

Autó, robogó vagy quad

Szantorini-szerte számos autó-, robogó- vagy quadbicikli-kölcsönzőt talál. A robogók általában népszerűek az utazók körében, de nem olyan megfizethetőek, mint egy autó. Egy napi bérlésért 20 eur és 25 eur közötti összeget kell fizetni, ami a lényegesen kényelmesebb autókhoz hasonló árakat jelent.

A szantorini utak keskenyek és kanyargósak, és a nyári szezonban nagy a forgalom, de hacsak nem csak a fő turisztikai látványosságokat szeretné meglátogatni, akkor az autó elengedhetetlen.

A teljes részleteket lásd a Szantorini autóbérlés fejezetben.

KTEL buszok

Az egyetlen tömegközlekedési lehetőség a KTEL buszok, amelyek Fira városából az összes turisztikai látványossághoz (Kamari, Perisa, Oia, Vörös tengerpart, Akrotiri) és a kikötőbe is közlekednek, a főszezonban pedig félóránként járnak buszok a népszerű célállomásokra, például Kamariba és Oiába. A megállókat csak a táblákról ismeri meg, néha még arról sem, ezért a legjobb, ha egyszerűen csak integet az érkező szállítóeszköznek.

Az egyes falvak fő megállóhelyei azonban jól láthatóan ki vannak jelölve, és általában a központ közelében vannak. A menetrendek általában a főállomásokon és a közlekedési vállalat ktel-santorini.gr weboldalán vannak kifüggesztve.

Hangsúlyozni kell azonban, hogy a menetrendeken feltüntetett időpontok nagyon tájékoztató jellegűek, és gyakran több éves késésben vannak. A járatok járatsűrűsége azonban változatlan: a főbb útvonalakon nyáron körülbelül 30-60 percenként, télen körülbelül kétszer kevesebbszer.

A kocsik légkondicionáltak, egy útért körülbelül 1,60 eur és 2,20 eur közötti összeget kell fizetni, lásd a jegyárak áttekintését.

Jegyeket a főmegállókban lévő jegypénztárban vagy a személyzetnél/vezetőknél lehet vásárolni, akik a buszra való felszállás előtt árulnak jegyeket. Vidéki területekről történő utazás esetén a jegyet a vezetőpultnál kell kifizetni. Mindig csak készpénzzel lehet fizetni.

A nyári szezonban, amikor a sziget turistaforgalma a csúcson van, semmiképpen se bízzunk abban, hogy a busz megáll az út menti megállókban. Ha a busz tele van, egyszerűen nem áll meg. Így a buszok ideálisak arra, hogy eljusson a végétől a végéig, ami mindig Fira és az összes turistalátványosság között van.

Taxi

A taxi valószínűleg a legdrágább közlekedési eszköz a szigeten, különösen, ha a taxisofőr megtudja, hogy nem görög vagy. Például egy út a kikötőből Firába kb. 15 euróba kerül, és a repülőtérre is 20 euróba, ezért inkább a fent említett lehetőségeket ajánljuk.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.