Fira

Fira Three Bells

Fira Szantorini legnagyobb városa, és Oia faluval együtt az egyik legfotogénebb és legszebb hely nemcsak Görögországban, hanem túlzás nélkül az egész világon. Fira (néha Thira vagy Théra néven is írják) a tenger fölé magasodó, 260 méter magas sziklára épült jellegzetes kék-fehér házaival nyűgözi le a látogatókat.

Jegyek vásárlása Szantorini

A város egyben a sziget összes eseményének természetes központja, és a legjobb kiindulópont az utazáshoz.

Kilátások és naplementék

Fira egy egykori vulkáni kráter peremén fekvő rendkívüli fekvése miatt a kilátás városa, és mivel a nyugati parton fekszik, innen varázslatos naplementékben is gyönyörködhet.

Felesleges lenne felsorolni a legjobb kilátást nyújtó helyeket, mivel Fira egészét egy gyalogos zóna veszi körbe a sziklaperem mentén több száz méter hosszan, amely egyetlen hosszú kilátópontként szolgál.

Látnivalók és látnivalók

A legjobb elfoglaltság, amit itt tehetsz, ha hagyod magad sodródni az apró utcácskákon, fel és le a sok lépcsőn, és megcsodálod a szó szerint a sziklába vájt házakat, amelyek általában több emeletesek, és különböző folyosókkal vannak összekötve. A szinte merőleges szikláknak köszönhetően azonban minden emeletnek ablakai vannak, és kilátás nyílik kifelé.

Fira talán leghíresebb műemléke az 1757-ből származó katolikus templom, a Fira három harangja, jellegzetes kék kupolájával, fehér homlokzatával és jellegzetes görög harangtornyával, három harangjával. A Keresztelő Szent János-templom is gyönyörű, jellegtelen sárga homlokzatával.

A fő ortodox katedrális Fira modernebb déli részén található, ahol egy élénk és nyüzsgő bevásárló sétány is áthalad több száz üzlettel és étteremmel.

Fira drótkötélpálya és a Karavolades lépcsője

Bár Fira 260 méterrel a tengerszint felett fekszik, saját kikötője van, ahonnan sétahajók indulnak a Nea Kameni kráteréhez vagy Thirasia szigetére. A szinte merőleges sziklafal és a parti út hiánya miatt nagyon rövid utat kell megtenni, hogy elérjük a kikötőt. Ez pedig csak egy dolgot jelent: meredek ereszkedést és tüdőtépő túrát.

A valóságban azonban háromféleképpen is elérheti a kikötőt:

  • A Karavolades lépcsőnfelsétálva - egy több mint 600 széles és hosszú lépcsőből álló, igen kanyargós út vár rád. Ezekről gyönyörű kilátás nyílik az öbölre (az egykori kráterre) és a drámai vulkáni sziklákra. A lefelé vezető út meglehetősen könnyű, a lépcsők kanyargós jellegük miatt nem meredekek és nem is veszélyesek.
  • Szamártaxi - ha nincs kedve fel (vagy akár le) menni a lépcsőn, használhatja a helyi "szamártaxit". A lépcső mindkét végén mindig rengeteg szamár (bár valójában öszvérek és málhák) várakozik, hogy 6 euróért elvigyék vagy elvigyék.
  • Kötélpálya - önmagában is látványosság a függőkötélpálya, amely 220 méteres magasságkülönbséget küzd le mindössze 300 méteres tiszta távolságban. Ezzel Európa egyik legmeredekebb kabinos felvonója.

A drótkötélpálya 7:00-10:30 és 14:30-18:00 között közlekedik, körülbelül 20 perces időközönként. A téli szezonban azonban az üzemidő még tovább csökken, lásd a hivatalos honlapot. Az egy útra szóló jegy ára 6 euró.

Szállás Fira

Mérete, központi elhelyezkedése és az összes busz kiindulópontja miatt Fira a legjobb szállás, ha Szantorinit szeretné felfedezni. Az árak itt lényegesen alacsonyabbak Oiához képest, egy kisebb szállodát vagy apartmant nyáron már 40 eurótól kaphatsz éjszakánként, míg az előszezonban 29 eurótól. A legtöbb szállás ára 1600 és 92 eur között mozog, ami egy ilyen turisztikai helyhez képest tisztességesnek mondható.

Mivel a városban számos szálloda és panzió található, mi kiválasztottuk neked a legjobbakat:

Ezután külön ajánljuk a csodálatos Fira Getawayt, egy hagyományos szantorini házat, de nagyon modern és ízlésesen berendezett, a legjobb értékeléssel Firában. És az árak is nagyon tisztességesek 2000 és 110 eur között éjszakánként.

Ha romantikára és luxusra vágytok Firába, például nászútra, akkor mi egy kiválóan minősített 4*-os aparthotelre szavaznánk. Pantelia Suites.

Szállítás

Fira a központi kiindulópontja a sziget összes buszjáratának. A menetrendek a közlekedési vállalat honlapján találhatók. ktel-santorini.gr, Ezeket azonban nagy füllel kell venni. Általában azonban megfelelnek az útvonalak járatainak számának és nagyjából az időköznek.

A fő buszpályaudvar Fira déli részén található, lásd a térképen a helyét. A jegyárak 1,60 eur és 3 eur között mozognak, és az állomáson található kioszkban kell fizetni.

Firában található a fő sétahajó-kikötő is (lásd a Tevékenységek fejezetet), valamint a Nea Kameni és Thirasia szigetekre közlekedő kompok.

Ha autót bérel, számoljon azzal, hogy sok szálláshelyet nem tud autóval megközelíteni. Fira városában azonban a főút mentén található számos nyilvános parkolóban lehet parkolni, amelyek mindegyike ingyenes. Készüljön fel azonban arra, hogy gyakran hosszadalmasan kell keresnie egy szabad helyet, amelyek ritkák, különösen a főszezonban.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Santorini-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.