Pyramidy Güímar

Guimar Tenerife

A sziget keleti részén, konkrétan Güímar városában találhatók az egyedülálló hatlépcsős piramisok. Ha azonban a szokásos kúp alakú piramisokra számítottak, meg fognak lepődni. A güímari piramisok ugyanis nem annyira magasságukban, mint inkább szélességükben, sokkal alacsonyabbak, de inkább hasonlítanak a maja és azték piramisokra, mint az egyiptomiakra. Ez nem von le a szépségükből, épp ellenkezőleg.

A legolcsóbb szálláshelyek Tenerifén

Hány évesek?

A güímari piramisok eredetéről még mindig nem sokat tudunk. A régészeti felmérések szerint a piramisépítmények nem lehetnek régebbiek a 19. századnál, így a régészek inkább hajlanak arra, hogy azt higgyék, nem valódi piramisokról van szó, hanem olyan kövekről, amelyeket a földművesek általában a földjeik szélén lapítottak le. A neves norvég kutató, Thor Heyerdahl, aki régóta tanulmányozza a güimari piramisokat, azonban ellene mond ennek az elméletnek.

Azt állítja, hogy a kövek egyértelmű jeleit viselik a piramisok formájára való szándékos megmunkálásnak, és csillagászati szempontból is érdekes a tájolásuk. Azonban még Thor Heyerdahlnak sincs kielégítő magyarázata arra, hogy a piramisok milyen régiek és miért épültek ide.

Jelenleg az eredeti kilenc piramisból hat maradvány maradt fenn Güímarban.

A néprajzi park

A jelenlegi piramisok területén Heyerdahl és egy másik norvég tengerész, Fred Olsen néprajzi parkot hozott létre. Magukon a piramisokon kívül egy kis néprajzi múzeumot, Thor Heyerdahl tengerészeti tárgyaiból, köztük a Kon Tiki nevű inka hajó másolatából álló kiállítást is megtekinthetünk.

Odakint aztán egy kis botanikus kertben sétálhat.

A park (beleértve a piramisokat is) naponta 9:30-tól 18:00-ig tart nyitva.

A belépőjegy ára a teljes területre felnőtteknek 18 euró, 12 éven aluliaknak 6,50 euró.

Hogyan juthat el oda

A piramisok Güímar városának északi szélén találhatók, a bejárathoz ingyenes parkolással lehet bejutni.

A legközelebbi buszmegálló, a "Pirámides" kb. 250 méterre van a bejárattól, és a fővárosból, Santa Cruz de Teneriféről közlekedő 121-es busz is itt halad át.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Tenerife-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.