Lisszabon - mi a teendő

Lisszabon

Lisszabon Európa egyik legfotogénebb és legváltozatosabb városa.

Sétáljon végig a központ szűk utcáin, amelyek sok dombon terülnek el, tapasztalja meg a helyi bárok és éttermek hangulatát, ahol a fado melankolikus dallamait hallgathatja, és tegyen kirándulást Lisszabonon kívülre, az óceánhoz vagy más történelmi városokba.

Mennyibe kerülnek a lisszaboni szállodák? Tudja meg most a booking.com oldalon

Városi kilátás

A várost körülvevő domborzati viszonyoknak köszönhetően számos kilátópontot (miradouro) találsz, és Lisszabon ebből a szempontból Európa egyik legszebb városa.

Hová menjünk a legjobb kilátásért Lisszabonban?

Néhány a legszebbek és leghíresebbek közül:

  • Miradouro da Nossa Senhora do Monte - ideális a naplementékhez (google.com/maps)
  • Miradouro Padrao dos Descobrimentos - kilátás a Tejo folyó partján lévő töltésről az április 25-i hídra vagy az almadai Krisztus-szoborra (google.com/maps)
  • Miradouro de Santa Catarina - kilátás a Bairro Altóból a nyugati Lisszabonra és a Tejo folyóra (google.com/maps)
  • Miradouro de São Pedro de Alcântara - egy park, ahonnan csodálatos kilátás nyílik közvetlenül a Rossio térre (google.com/maps)
  • Miradouro das Portas do Sol - a legjobb kilátás az Alfama negyedből (google.com/maps)

Ha pedig nincs kedve felmenni a hegyre, használhatja a Santa Justa felvonó felső állomásánál lévő kilátópontot, vagy felvonóval felmehet a túlsó parton lévő Cristo Rei szoborhoz.

Hallgassa a fado dallamát

Ha Portugáliában jár, legalább egyszer mindenképpen látogasson el egy olyan kocsmába vagy bárba, ahol minden este fadót játszanak.

Ez egy hosszú hagyományokkal rendelkező, tisztán portugál zenei stílus, amelyben gitárkísérettel, balladaszerű dalszövegekkel, boldogtalan szerelmekről és Portugália elhalványult dicsőségére való vágyakozásról szóló, vágyakozó, búskomor dallamok szólnak.

A fado a 20. század elején alakult ki Lisszabonban, és a központhoz közeli Bairro Alto negyedben található a legtöbb olyan bár, ahol valószínűleg találkozhatunk gitáros énekessel. Könnyen megközelíthető a Santa Justa felvonóval vagy a Glória felvonóval.

Utazzon a sárga villamossal

A régi sárga villamosok körülbelül annyira tartoznak Lisszabonhoz, mint az Eiffel-torony Párizshoz. A portugál főváros szerves részét és egyik fő ikonját képezik.

Utazzon egyet a három villamosvonal (12-es, 25-ös és 28-as) egyikén. Még külön jegyet sem kell vennie, a 24 órán át érvényes, minden közlekedési eszközre érvényes jeggyel is eljuthat.

Ideális esetben a végállomástól indulj, hogy legyen esélyed felszállni, szállj le a vonal legmagasabb pontján, és sétálj végig a sínek mentén kanyargó utcákon. Csak így lehet a legjobb felvételeket készíteni a villamosokról a folyosókon, amelyek éppen elég szélesek ahhoz, hogy egy-egy jármű méreteit reprodukálják.

Céltalan bolyongás

Lisszabon utcái, amelyek meredeken kanyarognak felfelé, majd ismét lezuhannak a Tejo partjára, arra hívogatnak, hogy világos cél nélkül bolyongjon, a régi időkről csavarogva és az elméjét pihentetve.

Ne gondolkodjon, csak sétáljon, szívja magába a hangulatot, mindig eljut valahová, ahonnan könnyű visszatérni, akár gyalog, akár metróval vagy villamossal.

Egynapos kirándulások a környékre

Lisszabon kényelmes elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy egynapos kirándulásokat tegyen a városon kívülre, akár kulturális látnivalók, akár a természet megtekintése céljából.

Sintra - A közeli város, amely vonattal bármikor elérhető, gyönyörű történelmi központtal, kastéllyal, számos palotával és kerttel rendelkezik, amelyeket festői zöld és dombos táj keretez. Egy kirándulás ide fél napot vagy egy napot vesz igénybe.

Atlanti-óceán - Bár első pillantásra úgy tűnhet, Lisszabon nem közvetlenül a tengerparton fekszik, hanem csak a Tejo folyó hatalmas torkolatánál. A nyílt óceán körülbelül 30 km-re van. A legkönnyebben megközelíthető strand Carcavelos városában található, ahová vonattal fél óra alatt el lehet jutni, vagy távolabb, Cascais közelében, ahová tömegközlekedéssel nehezen lehet eljutni.

Roca-fok - Az európai szárazföld legnyugatibb pontja Lisszabontól mindössze 40 km-re található. Autóbérlés mellett tömegközlekedéssel is megközelíthető. Először is, szálljon fel a vonatra a lisszaboni Cais do Sodré állomásról a cascais-i végállomásig. A vonatok 12 percenként járnak, és az út 40 percig tart. Az állomáson 4,50 euróért kell retúrjegyet váltani.

A Cascais állomásról (kb. 200 méterrel jobbra, az áruházon keresztül) a 403-as busz félóránként egyszer indul a Cape Rocához. Az út a fokig 22 percig tart, és a sofőrnél 2,50 €-ért lehet jegyet váltani. A 403-as busz Cabo da Roca-tól Sintra történelmi városába is közlekedik, ahonnan vonattal is eljuthatunk Lisszabonba/ Lisszabonból.

Gasztronómiai élmények

Szereti a kis hangulatos éttermeket néhány asztallal, udvarral vagy kis kerttel, teljesen távol a nagyváros nyüzsgésétől? Ha ehhez hozzáadod a finom portugál ételeket és mindenekelőtt az ételek élvezetének portugál művészetét, és persze a bort, akkor egy kellemes estével távozhatsz Lisszabon történelmi negyedében, az Alfamában vagy a Barri Altóban. Itt több száz hasonló kocsmát találsz.

Lisszabonban két népszerű élelmiszerpiacot is találsz. A legnépszerűbb, a Time Out Market a Cais do Sodré metróállomás közelében található, és a klasszikus Mercado da Ribeira mellett található.

Itt 26 étterem, 8 bár és egy tucat üzlet várja az utazókat - rengeteg finomságot találhat neves séfektől (Alexandre Silva, Marlene Vieira, Miguel Castro e Silva, hogy csak néhányat említsünk), és a portugál és a nemzetközi konyha kínálatából egyaránt válogathat. Alternatívaként beiratkozhat egy főzőtanfolyamra is (információ a piac weboldalán), amely különböző témákra összpontosít. A főzés délelőtt 10 órától éjfélig, sőt hétvégén akár hajnali 2 óráig is tart.

A második piac, a Campo de Ourique piac inkább a helyieknek szól, és a 28E villamosvonal mentén található. Itt lényegesen kevesebb étterem közül lehet választani, de nyugodtabb a hangulat és valamivel olcsóbbak az árak.

Éjszakai élet

Ha inkább az éjszakai élet kedvelője vagy, akkor Lisszabonban hal a vízben. A város késő este kel életre és lüktet a kora reggeli órákig, különösen hétvégén. Akár azért mész, hogy fadót hallgatva dörzsöld az elmédet, akár egy jó vacsoráért az óvárosban, akár egy diszkóért a Cais do Sodré-tól néhány busz- vagy villamosmegállóval nyugatra található egykori kikötőbe.

Ne induljon azonban túl korán, az igazi éjszakai élet csak este 9 óra körül kezdődik.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.