Lift/felvonó Santa Justa

Santa Justa

A történelmi felvonóhoz kapcsolódó torony, amelyet a Közlekedés fejezetben ismertetünk, a központ alsó részén, konkrétan az Áurea utcában emelkedik. Gyakran találkozhatunk az"Elevador do Carmo" alternatív névvel is.

Válassza ki a legjobb minőségű szállodát a központban

Ha a központ alsó részén tartózkodik, menjen felfelé a lifttel. Ha a Bairro Alto negyedben van, akkor az éttermen keresztül kell gyalogolnia, hogy a Don Pedro de Menezes utcai hídon keresztül elérje a kilátót.

Építészeti és közlekedési ékszer

A nagy magasság miatt az alsó központ (Baixa) és a felső központ (Bairro Alto) közötti utazás nagyon nehézkes volt. A 19. század végén úgy döntöttek, hogy nagy kapacitású liftet építenek.

A szerkezetet 1899-ben adták át, és azonnal felkeltette a figyelmet, nemcsak mint közlekedési kapcsolat, hanem mint turisztikai látványosság is.

A liftet egy toronyra emlékeztető neogótikus acélszerkezet rejti, amely egy viszonylag keskeny, házakkal körülvett utcából nő ki. A szerkezet 45 méter magas, tetején pedig egy megközelíthető kilátó található.

Raoul Mesnier du Ponsard építész Gustave Eiffel épületeinek csodálója volt, ezért a liftet is hasonló stílusban nyomta le.

A kilátó bejárata

A kilátó legfelső emeletére való feljutás belépődíjas, ahonnan 360°-os kilátás nyílik egész Lisszabonra és a Tajo folyóra. 1,50 eur A felvonóra pedig nem kell felvonójegyet váltani.

A kilátó télen (november-április) 7:00 és 22:00 óra között, nyáron (május-október) pedig 23:00 óráig tart nyitva.

Jegyárak és nyitvatartási idő

A felvonóútára 6 eur, és 2 felvonózást tartalmaz. Csak 1 utazásra szóló jegyet nem árusítanak.

Mivel azonban az Elevador de Santa Justa a Carris közlekedési vállalat része, a napijegyek és a többnapos jegyek itt felár nélkül érvényesek.

A felvonó naponta körülbelül 7:30-tól 20:35-ig közlekedik, körülbelül 12 percenkénti rendszerességgel. A pontos menetrend a közlekedési vállalat weboldalán érhető el: carris.pt/54e-santa-justa-lift.

Felhívjuk figyelmét, hogy hétvégén és a nyári szezonban nagyon hosszú sorok állnak a felvonónál, és akár több mint egy órát is várhat egy fuvarra.

Hogyan juthat el a felvonóhoz?

Az Elevador de Santa Justa közvetlenül Lisszabon központjában található.

A felvonó alsó állomásától több nagyobb állomás is gyalogosan elérhető:

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Lisszabon-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.