Mauritius - hagyományos ételek
Milyen ételeket érdemes megkóstolni Mauritiuson? Milyen ételeket árulnak leggyakrabban a helyi éttermekben?
Mauritiusi konyha
A mauritiusiak egyszerűen imádnak enni, egész nap esznek, és szeretnek beszélni is az ételekről. Mosolyt csalhat az arcukra, ha megkóstolja néhány hagyományos ételüket.
Tipikus mauritiusi specialitások
A mauritiusi konyhára nagy hatással van az indiai konyha, mivel a lakosság nagy része indiai származású. Számítson tehát nagyon fűszeres és csípős ételekre, amelyekben a chili mindenütt jelen van.
Az ételeknek azonban van kreol íze, különösen a rizsételek esetében.
Mauritiuson nagy kínai kisebbség is él, így kínai bisztrókban sült rizs, tészta és tavaszi tekercsek várhatók.
Bár egy szigeten vagyunk, a helyiek többnyire csirkét esznek, nem halat vagy tenger gyümölcseit. Ennek nemcsak vallási okai vannak (a muszlimok nem ehetnek disznóhúst, a hinduk nem ehetnek marhahúst), hanem főként gazdaságiak, mivel a baromfi a legolcsóbb.
Főételek
Bol renversé - a kreol konyha jellegzetes étele, amit pontosan "fejjel lefelé tálnak" fordítanak. Rizs, csirke, majd choi keveréke, amelyet egy tálba tesznek, amelyet fejjel lefelé fordítanak a tányéron.
Briani - a hagyományos indiai biryani mauritiusi változata, amely csirke vagy bárányhús sült rizzsel (néha burgonyával) és joghurttal. A leggyakoribb fűszer a koriander vagy a sáfrány.
Rougaille - nagyon fűszeres (néha csípős) paradicsomszósz bármilyen hússal, általában rizzsel tálalva. Az egyik jellegzetes kreol étel.
Mine Fritte - sült tészta, nagyon hasonló ahhoz, amit az ázsiai konyhából, például Thaiföldről vagy Malajziából ismerhetünk.
Boulettes - különböző húsokkal, zöldségekkel vagy garnélarákkal töltött főtt gombócok.
Fish vindaye - fűszeres, curryvel ízesített hal.
Sós palacsinta - Mauritiuson nagyon népszerűek a különféle palacsinták, és a hússal, sajttal vagy indiai szószokkal töltött sós palacsintákat gyakran főételként fogyasztják.
Curry - Mauritiuson is elterjedt acurry - egy tipikus indiai étel, amely bármilyen húsból készült, nagyon csípős currymártással.
Kis és gyors utcai snackek
A tengerparton vagy a piacokon gyakran találkozhat különböző standokkal, amelyek gyors és nagyon olcsó helyi harapnivalókat kínálnak. A legnépszerűbbek a következők:
Dholl puri - tipikus bengáli chana dallal vagy sárga lencsemártással töltött lapos kenyér.
Roti (néha farata) - a dholl puritól eltérő típusú palacsinta, amely szilárdabb és ropogósabb, és a dholl purival ellentétben gyakran hússal töltik.
Samosa - a kedvenc tengerparti snackem! Ropogós, háromszög alakú tészta, amelyet burgonyával, zöldségekkel, szószokkal, hússal, sajttal, garnélarákkal és hallal töltenek meg. Egyszóval bármivel!
Gato - egy kis félhold alakú tészta, amelyet különböző sós szószokkal töltenek, de néha édes desszertként is elkészítik.
Gyümölcs - a piacokon és a standokon remekül kinéző és ízletes gyümölcsöket árulnak nagyon kedvező áron. Az alma és a körte a legnépszerűbb.
Gyorséttermek
Nagy nyugati gyorséttermeket, mint a McDonald's vagy a KFC, csak a legnagyobb városokban vagy a repülőtéren találunk.
A helyi gyorséttermek azonban nagyon gyakoriak a tengerpartokon, ahol leggyakrabban hamburgert, sült krumplit vagy csirkét lehet kapni.
Édességek
A mauritiusiaknak nincsenek kimondottan jellegzetes helyi édességeik.
A legelterjedtebbek a különféle édes sütemények, a muffinok, a gato és a francia desszertek nagyon népszerűek.
Italok
A helyiek előszeretettel vásárolnak olyan ismert márkájú limonádékat, mint a Coca-Cola, a Fanta vagy a Sprite.
Érdekes módon a Coca-Cola Zerón kívül nem találunk cukormentes cukros italokat az üzletekben.
A következő italok tipikusan helyi italoknak mondhatók:
Alouda - tejből, vaníliából, zselatinból és vízből készült édes, krémes üdítőital, amelyet gyakran fagylalttal tálalnak.
Mauritániai rum - a szigeten több helyen is lepárlódik a rum, és az egyik vezető alkoholtermék.
Phoenix sör - Mauritius leghíresebb sörmárkája.
Kókuszvíz - kókuszdiót minden strandon árulnak, és a víz/tej az egyik legfrissítőbb dolog, amit egy forró nyári napon ihatsz.
Hogyan étkezz úgy, mint egy helyi
Az utcai árusok, akik egyenesen a robogójukról és a furgonjukból árulnak ételt, valamint a hagyományos ételeket kínáló kis bádogosbódék fokozatosan eltűnnek a téglaüzletek és éttermek, valamint természetesen a gyorsétteremláncok rovására, de még mindig rengeteg ilyet találsz a szigeten.
Különösen a tengerpartokon még mindig gyakoriak a kis bódék, és még az olyan forgalmas turistahelyeken is, mint Flic en Flac vagy Trou-aux-Biches, nagyon olcsó az utcai étel.
Álljon be a helyiek sorába, és kóstolja meg a roti palacsintát, a kis sült samosa finomságokat vagy a frissen szeletelt ananászt. Az árak több mint elfogadhatóak, és a frissesség garantált.
Hétvégén a helyiek tömegesen indulnak piknikezni a strandokra, és gyakran hoznak magukkal házi készítésű finomságokat, amelyeket rögtönzött standokon árulnak.
Én például a Le Bouchon strandon ettem egy ilyen remek ételt néhány órával a repülésem előtt.
Az éttermek szokásos árai
A turistaövezetekben rengeteg étterem található, ahol nemcsak hagyományos helyi ételeket kínálnak, hanem természetesen a nemzetközi konyhát is: olasz, francia, japán (sushi) és még sok más ételt.
A turistáknak szánt drágább éttermekben 400 mur körüli árakkal számoljunk egy étkezésért italokkal és kávéval.
Másrészt a helyi bisztrók a tengerparton vagy a piacokon olyan főételeket kínálnak, mint a bol renversé vagy a mine frite, már 120 mur-tól.
Az olyan apró sütemények, mint a samosa, a roti vagy a dholl puri 15 és 20 mur közötti összegbe kerülnek.
Az árak részletes bontását - nem csak az élelmiszerekről - a Pénz és árak fejezetben találja.
Van még kérdés?
Ha bármilyen kérdése vagy észrevétele van a cikkel kapcsolatban...