Gellért-hegy

Citadella a Gellért-hegyen

A Gellért-hegy (magyarul: Gellért-hegy) egy 235 méter magasra emelkedő erdős hegycsúcs a város budai oldalán.

Megjelenése és jelentősége némileg emlékeztet a prágai Petřínre, azzal a különbséggel, hogy a hegyre nem vezet fel drótkötélpálya, és kilátó helyett egy nagy katonai fellegvár áll a csúcson, amelynek teraszáról csodálatos kilátás nyílik a Dunára és a pesti oldalra.

Foglaljon kilátással rendelkező szállodát

A kilátás a citadelláról és a Szabadság-szoborról

A katonai citadella a Gellért-hegy fő látványossága. A várat 1848 és 1849 között építették, amikor az uralkodó Habsburgok elleni magyar forradalom zajlott. A citadella peremén egy tágas kilátóból élvezheted az egyik legjobb kilátást Budapestre és a Dunára.

A terasz és a fellegvár között 14 méter magas talapzaton áll az 1947-ben a Vörös Hadsereg győzelmének emlékére emelt Szabadság-szobor Nike istennővel.

Elhelyezkedés és közlekedés

A Duna-partról, ahol a legközelebbi metróállomás a Szent Gellért tér, gyalog is fel lehet jutni a csúcsra, de vigyázzunk, hogy a domb nagyon meredek. A 27-es busszal a Búsuló Juhász (Citadella ) megállóig is felszállhatsz, ahol ugyanúgy felfelé kell menni, de közel sem olyan meredek.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Budapest-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.