Andrássy út

Andrássy út

Az Andrássy út minden bizonnyal Budapest leghíresebb és legjelentősebb utcája, ahol számos luxus butik, számtalan étterem és kávézó, valamint számos galéria és múzeum, palota és állami épület található. A híres M1-es jubileumi metróvonal, köznyelvi nevén Földalatti, az Andrássy út teljes hosszában az Andrássy út alatt halad.

Ez a 2,5 kilométer hosszú sugárút a Szent István-bazilikától a Hősök teréig tart.

Válassza ki a legjobb szállodát Budapest központjában

Történelem és UNESCO felirat

A város nagykörútjának megépítéséről a meredeken növekvő közlekedési igényekkel együtt 1870-ben született döntés. A fő cél az volt, hogy összekösse az Óvárost a népszerű Városliget parkkal, és kereskedelmi és közigazgatási sugárutat hozzon létre a gyorsan terjeszkedő Pest, később Budapest számára.

Az építkezés 1872-ben kezdődött, és az épületek többségével együtt rekordidő alatt, 1876-ban fejeződött be.

Az Andrássy utca és közvetlen környezete 1987-ben felkerült az UNESCO listájára, mint egyedülálló és jellegzetesen városformáló városi mű.

Az Andrássy út 3 része

A körút szépen felosztható 3 jól elkülönülő és közel egyforma hosszúságú részre:

  1. A Deák Ferenc tértől az Oktogon kereszteződéséig - a legszűkebb rész, mindkét oldalán egyetlen fasorral, ahol a legnagyobb koncentrációban találjuk a luxusüzleteket, bankokat és nagyvállalatok irodáit, itt található a monumentális Operaház is.
  2. Az Oktogon kereszteződéstől a Kodály körönd térig - az utca kiszélesedik, további két fasorral és egy pár mellékutcával kialakítva. Ezen a részen főként nagyméretű szecessziós lakóházak és egyetemek találhatók.
  3. A Kodály körönd tértől a Városliget parkig - az utca tovább szélesedik egy középső fasorral, és főként nagy kertes villák veszik körül, nagy részük nagykövetségként szolgál.

Szállás

Tekintettel arra, hogy az egész sugárút alatt metróvonal fut a történelmi belvárosba, ez egy stratégiai fontosságú szállás, ha szeretsz a központban lenni. Itt néhány nagyszerű szállodát talál, az árak magasabbak, és 90 eur és 120 eur között mozognak éjszakánként 2 főre:

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Budapest-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.