Látrabjarg

Latrabjarg

Ha olyan elhagyatott és távoli helyeket keresel, ahol a szárazföld a nyílt óceánba fordul, a szél könyörtelenül az arcodba korbácsol, és a természet megmutatja zord, de gyönyörű arcát, akkor irány a Westfjordok legnyugatibb csücske, sőt Izland.

Utazásuk a Látrabjarg monumentális szikláihoz vezet, amelyek több mint 14 km hosszan húzódnak, és gyakran 400 méternél is magasabbak!

Hasonlítsa össze az autóbérleti díjakat Izlandon

A vadregényes tájat buja zöld rétek lágyítják, amelyek közvetlenül a merőleges sziklák szélén érintkeznek. A szikláktól mintegy 5 km-re található Breiðavík aprócska faluját és hatalmas strandját mindenképpen látogassa meg, amely Nyugat-Izland egyik legszebb helye.

A legnagyobb madárkolóniát

A Látrabjarg-szirtek nemcsak Izland, hanem Európa legfontosabb és messze legnagyobb madárkolóniája, és több tucat madárfaj több millió egyedének költőhelye. A Látrabjargnál találkozhatsz a népszerű puffinokkal, keskenycsőrű pólyákkal, fehér terrierekkel, bölömbikacsőrűekkel és még sok mással. A Látrabjarg-sziklák például létfontosságúak a kis alka számára, hiszen a faj teljes világpopulációjának több mint 40%-ának ad otthont.

A Látrabjargban az a legjobb, hogy szó szerint néhány tucat centiméterre megközelíthetjük a madarakat. Csak óvatosan sétáljunk a sziklák széléhez, feküdjünk le a fűbe, fejünket kissé a szikla fölé hajtva, és hirtelen hihetetlen természeti látvány tárul elénk, a több száz, ezer és millió mozgást, kiáltást és éneket bemutató látvány.

Kényelmes, taposott ösvények vezetnek a fűben gyakorlatilag a síkságon a sziklák teljes hosszában, sőt még tovább is, így semmi sem akadályozza meg abban, hogy egy egész napot békés sétával töltsön a végtelen óceánra nyíló varázslatos kilátással.

Szállás

A sziklák távoli fekvése miatt célszerű lesz legalább egy éjszakát a közelben tölteni. A Látrabjargtól könnyen megközelíthető legjobb szálláshelyeket válogattuk össze:

  • Hotel Breidavik Guesthouse - kb. 5 km-re a szikláktól, szobák közös fürdőszobával nagyon jó áron, 103 eurótól éjszakánként
  • Hotel Latrabjarg - kb. 12 km-re a szikláktól, klasszikus 3*-os szálloda, 257 eur körüli árakkal egy 3 ágyas szobáért vagy 110 eur-tól egyágyas szobáért.
  • Bjarkarholt Guesthouse - 72 km-re a szikláktól, a Reykjavikba/ Reykjavikból vezető főúton, családi vendégház, éjszakánként 92 eurótól kezdődő árakkal.

Hogyan juthat el oda?

A Látrabjarg-fok egész évben könnyen megközelíthető bármilyen autótípussal az Izland legnyugatibb pontján lévő világítótoronyhoz vezető aszfaltúton. Az út Reykjavíkból 424 km (lásd az útvonaltérképet), de útközben sem fog unatkozni. Számos fjorddal, hegyekkel, alagutakkal tarkított tájon kanyarog, és a forgalom olyan gyér, hogy a vezetés tisztán pihentető lesz.

A legközelebbi nagyobb város a 60 km-re lévő Vesturbyggð (lásd az útvonaltérképet), ahol két kis boltot, egy benzinkutat és egy elektromosautó-töltőt talál.

Mit érdemes megnézni

Fedezze fel az összes látnivalót Izland-ban.

Ez a cikk tartalmazhat partneri linkeket, amelyekből szerkesztőségünk jutalékot kaphat, ha rákattint a linkre. Lásd a Hirdetési irányelvek oldalunkat.